Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van leefstijlgeneeskunde naar leefstijlgezondheidskunde

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
Leefstijlgeneeskunde past als vorm van zorg totaal niet in een systeem dat gebaseerd is op productie en op genezing. Willen we leefstijl echt op de kaart zetten, dan zal er een vorm van populatiebekostiging moeten komen. In ieder geval voor de eerstelijn.
Simon Broersma
Foto: Paul Tolenaar

Ik vind dat ik een redelijk gezonde leefstijl heb. Ik sport geregeld, probeer gezond en vers te eten en sinds de vakantie probeer ik ook geregeld naar de redactie van Zorgvisie te fietsen. Want ja, ik heb in de loop der jaren een paar kilootjes te veel gekregen. Dat komt doordat ik jonge kinderen heb en daardoor minder kan sporten. Ik hou ook wel van een drankje op zijn tijd, dat is toch gewoon gezellig? Ik hou ook van lekker eten en schep dan graag een keertje extra op. Gezellig toch? En dat kan best, want ik rook niet. Nooit gedaan ook.

U hoort het al, ik ben goed in het verzinnen van excuses als het gaat om mijn leefstijl. Het is helemaal niet leuk om te horen dat je niet gezond leeft. En dat is ook wat leefstijlgeneeskunde zo lastig maakt. De patiënt komt niet meer op het spreekuur omdat hij ziek is geworden buiten zijn of haar schuld om of omdat ‘ie pech heeft gehad. Nee, de patiënt komt bij de dokter omdat hij zelf verkeerde keuzes heeft gemaakt. Niet de ziekte is de schuldige, maar de patiënt zelf is. Gechargeerd gezegd, de dader.
Daarom is het ook zo bewonderenswaardig dat er artsen zijn die leefstijlgeneeskunde tot hun missie hebben gemaakt. Een missie waarbij zij proberen de bevolking gezonder te maken. De oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen te bestrijden en de verantwoordelijkheid voor herstel bij de patiënt te leggen in plaats van bij de farmaceut.

Het is des te pijnlijker dat zij zo tegen het systeem op dienen te boksen om deze vorm van zorg tot in de haarvaten van de zorg te laten landen. Laten we eerlijk wezen, leefstijlgeneeskunde past als vorm van zorg totaal niet in een systeem dat gebaseerd is op productie en op genezing. Houd je mensen gezond, dan hoef je immers geen medicijnen voor te schrijven en geen behandelingen te doen. Willen we leefstijl echt op de kaart zetten, dan zal er een vorm van populatiebekostiging moeten komen. In ieder geval voor de eerstelijn.

Stel je voor, een eerstelijn die betaald wordt om mensen gezond te houden in plaats van beter te maken. Dan kunnen we wellicht ook eens naar de benaming kijken en leefstijlgeneeskunde veranderen in leefstijlgezondheidskunde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.