Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vastgelopen NZa

De bekostiging van ziekenhuizen is inmiddels zo ingewikkeld dat zelfs de Nederlandse Zorgautoriteit er wanhopig van lijkt te worden. Vertwijfeling schemert door het ambtelijke jargon in het NZa-advies aan minister Klink over de uitbreiding van het b-segment. “Het handhaven van het huidige b-segment van 31 procent is vanwege de technische vormgeving … alleen een optie indien keuzes ten aanzien van de invoering van prestatiebekostiging en/of marktevaluaties daartoe onomstotelijk nopen.”
Vastgelopen NZa

Het blijkt dat de NZa het b-segment, waarin de markt de prijs van de ziekenhuisbehandelingen bepaalt, wil vergroten. De reden is dat er nog een andere ontwikkeling plaatsvindt: de samenvoeging van de dertigduizend dbc’s tot drieduizend zorgproducten in de operatie ‘Dbc’s op weg naar transparantie’(DOT). Deze decimering maakt een nieuwe indeling nodig van zowel het b- als het a-segment en dat wordt de NZa te machtig. DOT moet uiteindelijk de zaken versimpelen, maar de invoering is een forse administratieve operatie. Daarvan staan er meer op stapel: de uitbreiding van het b-segment én de verwerking van de kapitaallasten in de prijzen. Vergroting van het b-segment terwijl er een deels gegarandeerd budget blijft – zoals nu het a-segment – is volgens de NZa al even onmogelijk als handhaving van de huidige 31 procent. In deze kafkaëske omstandigheden kiest ze voor de vlucht naar voren: dan maar in één klap het budgetsysteem afschaffen, het b-segment uitbreiden en DOT doorvoeren. Je zou kunnen zeggen dat deze oplossing de charme van de eenvoud heeft, als ze niet zo ingewikkeld was. De NZa signaleert zelf al dat ziekenhuizen veel meer risico gaan lopen, terwijl ze weinig eigen vermogen hebben. En dat gelijktijdige invoering van DOT en uitbreiding van het b-segment het “zeer lastig” maakt om te zien wat er met de prijzen gebeurt. En dan blijft in de brief van de NZa nog onduidelijk of het b-segment echt vrije prijzen heeft of toch een prijsplafond. Het oude systeem mag zijn vastgelopen, het nieuwe ziet er nog niet veel vlotter uit. (Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.