Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veilige zorginnovatie

Erik Remmelzwaal
Erik Remmelzwaal is Managing Director Security Sevices bij KPN. Hij begon zijn carrière in 2001 bij DearBytes, waarvan hij in 2011 CEO werd. In 2017 werd DearBytes overgenomen door KPN; Erik Remmelzwaal werd er Director Products. Sinds begin 2018 geeft hij ook leiding in de rol van Managing Director van Security Services.
‘Over vijf à tien jaar herkennen we de gezondheidszorg niet meer’, zei minister Edith Schippers in het Financieele Dagblad van 21 februari. Ze doelde op de razendsnelle innovatie binnen elke sector in de zorg, maar ook op het brede terrein van de informatietechnologie. Daarbij verwijst Schippers naar voorbeelden van Apple en Google die sterk investeren in health-apps. Als het aan haar ligt, staan zorginstellingen meer open voor nieuwe technologie. Ofwel: het kan nog wel een tandje sneller.
Veilige zorginnovatie

De vraag is natuurlijk: kan de zorg die snelheid aan? Kan de sector een acceptabel niveau van kwaliteit blijven garanderen in een dermate snel veranderende omgeving? U leest het al tussen de regels door: ik heb mijn twijfels. Allereerst om redenen die niet zorgspecifiek zijn. Deze hebben te maken met inherente onbetrouwbaarheid van informatiesystemen. In normale mensentaal: die gadgets rammelen aan alle kanten. Keer op keer komen ontwikkelaars er achteraf achter dat hun mooie spullen te misbruiken zijn, informatie lekken of gewoon rekenfoutjes maken. Als gevolg van programmeerfouten. En die zijn weer het gevolg van werken onder tijdsdruk. Er is weinig tot geen tijd voor quality assurance, als men die al voorzien had.

Locken van computers

De technologiesector laat veiligheid over aan de gebruikers van de apparatuur. En dat is een slecht idee, wijst de praktijk uit. Zelf heb ik ervaren, genietend van de geboorte van mijn dochter, dat verpleegkundigen het moeilijk vinden een computer te vergrendelen als zij er klaar mee zijn. Mij, professioneel hacker, lieten ze in een ruimte achter met toegang tot het ZIS! Gelukkig had ik wel wat beters te doen. Dit voorval staat niet op zichzelf, zo las ik toevallig vandaag op Twitter.

Ik ben ervan overtuigd dat dit vaker voorkomt. Waardoor? Doordat het locken van computers in elke organisatie een zwak punt is. Is het de zorgverleners kwalijk te nemen? Nee, we zijn gewoon allemaal mensen. Moet je dan aan ons mensen toevertrouwen dat we onveilige technologie veilig zullen gebruiken? Ik denk het niet.

Mensenwerk

Maar hoe moet het dan wel? Simpel: technologie moet gewoon veilig zijn. Maar het is een gegeven dat er foutjes gemaakt worden in het maken van die technologie. Waarom? Omdat het mensenwerk is. Technologieproviders kunnen desondanks echt veel meer doen dan nu het geval is. Ik wil bijvoorbeeld geen ziekenhuisapparatuur meer zien die bestuurd wordt vanaf een computer met een stokoude Windows-versie. Dat betekent quality assurance in het ontwikkelproces, óók als er sprake is van tijdsdruk. En zorgen voor onderhoud en bijwerken van geleverde systemen, óók na ingebruikname.

Ook de zorgsector zelf kan meer doen. Welke technologie kiezen we? Op basis van welke kwaliteitstoetsen? Houdt iedereen in de organisatie zich daaraan? De voorbeelden dat apparatuur aan netwerken verbonden werd zonder op voorhand de ict-afdeling daarbij te betrekken, zullen voor velen bekend zijn. En ook dat is niet zorgspecifiek, maar ik verwacht toch een bovengemiddeld kwaliteitsdenken in de zorg.

Haastige spoed

Kortom: hoezeer ik ook een gadgetfreak ben, ik adviseer éérst fundamentele kwaliteitsaspecten op orde te brengen en pas dan een tandje sneller te innoveren. Haastige spoed is zelden goed.

Erik Remmelzwaal
Erik Remmelzwaal is Managing Director Security Sevices bij KPN. Hij begon zijn carrière in 2001 bij DearBytes, waarvan hij in 2011 CEO werd. In 2017 werd DearBytes overgenomen door KPN; Erik Remmelzwaal werd er Director Products. Sinds begin 2018 geeft hij ook leiding in de rol van Managing Director van Security Services.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.