De huisarts en de wijkverpleegkundige moeten er samen zorg voor dragen dat zorg dichtbij gegeven kan worden, gebaseerd op de expertise van professionals. Daardoor kunnen mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. In de praktijk blijkt dat wijkverpleegkundigen het niet eenvoudig vinden om deze eigenstandige positie ten opzichte van de huisarts in te nemen. Zij moeten zichzelf ‘bewijzen’ als autonoom professional. Daar waar de huisarts deze positie al langer inneemt. In sommige gebieden willen wijkverpleegkundigen van meerdere zorgorganisaties met dezelfde huisarts samenwerken. In die situatie is het soms letterlijk dringen om samen te werken met de huisarts. Hoe kunt u uw wijkverpleegkundigen faciliteren om hun eigenstandige positie vorm te geven?
Vormgeving van de samenwerking
Het begint met bewustzijn. Momenteel is de huisarts vaak in de lead bij het bepalen van de samenwerkingsvorm en –inhoud. Veel wijkverpleegkundigen laten dit gebeuren, terwijl de functionaliteit van de samenwerking mogelijk gebaat zou zijn bij een andere invulling van de samenwerking. Het is belangrijk om hier over in gesprek te gaan. Wat te doen met ad hoc overleg rond individuele cliënten, structureel overleg rond monitoring van kwetsbare groepen en periodiek overleg rond zorgvernieuwingsmogelijkheden. U kunt hier separaat met uw wijkverpleegkundigen over brainstormen en zo hun rugzak vullen met verschillende samenwerkingsmogelijkheden. Door als wijkverpleegkundige zelf een goede analyse en agenda te maken wat nodig en gewenst is aan samenwerking en met welk doel , vang je twee vliegen in één klap. Een functionelere samenwerking, ook als er meerdere zorgaanbieders zijn, maar vooral ook een gelijkwaardiger uitgangspositie.
Managementinformatie
Daarnaast kan de eigenstandige positie van de wijkverpleegkundige versterkt worden door de beschikking over managementinformatie. Het gaat om gegevens van de populatie, de zorgbehoefte en de ontwikkeling daarbinnen. Dit kan op basis van wijkscans of data-analyse van de classificatie van de zorg die geleverd wordt. U kunt uw wijkverpleegkundigen faciliteren door ervoor te zorgen dat deze gegevens beschikbaar zijn. Op basis van de beschikbaarheid van deze gegevens kan de wijkverpleegkundige zelf analyses maken en voorstellen doen voor benodigde samenwerkingsacties. Bijvoorbeeld ten aanzien van groepsgewijze preventie danwel innovatie. De inbreng in de samenwerking komt zo van beide kanten. En hierdoor wordt de gelijkwaardigheid bevorderd.
Competentieontwikkeling
Tenslotte ligt er nog een aangrijpingspunt bij de competenties van de wijkverpleegkundigen. Om een gelijkwaardig gesprekspartner te kunnen zijn, dient de wijkverpleegkundige te beschikken over competenties zoals pro-activiteit, signaleren en agenderen, regie nemen en voeren. Niet alle wijkverpleegkundigen bezitten deze competenties in voldoende mate. U kunt uw wijkverpleegkundigen hierbij ondersteunen door het bieden van competentie-ontwikkelingsmogelijkheden..
Facilitering
Uiteindelijk zullen wijkverpleegkundigen zelf hun eigenstandige positie naast de huisarts moeten vormgeven. Maar u kunt hen hierin wel faciliteren door een rugzak met ideeën voor samenwerkingsvormen, de beschikbaarstelling van managementinformatie en de mogelijkheid tot competentie-ontwikkeling.
Voor meer informatie:
neem contact op met Annemarie Koopman op 06-22451260 of kijk op www.growwork.nl