Meneer Van Lieshout moet per 1 januari ten minste 200 euro zelf betalen voor de medicijnen en voor Rob. Dat kan hij niet betalen; hij dreigt nu geen medicijnen meer te krijgen. De gemeente Amsterdam voorziet een groot probleem voor meneer Van Lieshout, voor de veiligheid van het publiek en voor alle andere ggz-cliënten die niet meer naar de ggz gaan omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen. De gemeente Amsterdam betaalt daarom de eigen bijdrage voor haar ggz-cliënten.
Oneerlijke concurrentie
Er zijn ook ggz-organisaties die de eigen bijdrage voor hun cliënten willen gaan betalen. Omdat ze vrezen dat cliënten zorg gaan mijden en grotere psychische problemen krijgen. Maar ook omdat ze vrezen dat ze cliënten verliezen, en daarmee hun inkomsten. Wellicht gaan cliënten van instelling liever naar ggz-instelling X omdat die de eigen bijdrage vergoedt. Oneerlijke concurrentie,zou je kunnen zeggen.
Innovatief
De bezuinigingen in de zorg slaan een bres in het bestaansrecht van ggz-instellingen. Maar er komen ook geluiden uit het veld dat de bezuinigingen een vliegwiel kunnen zijn om vernieuwingen te introduceren, meer innovatief te denken over zorg. Betalen van de eigen bijdrage door instellingen is dan niet zo innovatief, maar eigenlijk een gemakkelijke oplossing.
Vernieuwend?
Iedereen is inmiddels in de ban van de bezuinigingen. Er zijn nog maar weinig mensen die vol blijven houden dat er meer geld aan de zorg moet worden besteed. De crisis, Griekenland, Moody’s en panische politici doen hun werk. Ook de zorg moet inleveren. Een eigen bijdrage levert snel geld op. Maar vernieuwend?
Meneer van Lieshout
Het is de vraag of meneer Van Lieshout iets van vernieuwingen merkt. Gelukkig zwerft hij in Amsterdam over straat. Dat is goedkoper. (Zorgvisie –