Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor de troepen uit

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Met een breed ingestoken arbeidsmarktakkoord wil de ouderenzorg de sector aantrekkelijker maken voor personeel. De behoefte aan extra verzorgenden, wijkverpleegkundigen en mbo- en hbo-verpleegkundigen is groot. De opstellers van het vorige week gesloten akkoord (bonden, werkgevers, ministerie, MBO Raad) becijferen dat tot en met 2022 de werkgelegenheid in de sector zorg en welzijn met 195.000 arbeidsplaatsen zal toenemen. Ongeveer 70.000 daarvan zijn het gevolg van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.
bassant.jpg

Als er niets wordt gedaan, ontstaat een tekort van 100.000 tot 125.000 werkenden. De opstellers komen gelijk op veel fronten in actie. Het is alle hens aan dek. Alleen is er een groot probleem. De afgelopen jaren zijn veel medewerkers weggejaagd. Het is nog maar vier jaar geleden dat minister Asscher van Sociale Zaken een speciale waarnemer moest benoemen die zich moest buigen over het massaontslag bij Sensire. Sindsdien zijn in het hele land op grote schaal zorgmedewerkers ontslagen. De transitie van zorgtaken naar de gemeenten en de hervorming van de langdurige zorg hebben een zware wissel getrokken op het personeel. De inhoud van het werk is veranderd doordat cliënten en bewoners een grotere zorgvraag hebben en onder druk van Den Haag moesten instellingen flink bezuinigen. Er kwam een grote uitstroom van personeel op gang. In 2012 werkten nog 426.000 mensen in de vvt-sector. In 2015 waren dat er 370.000. In 2016 hebben nog eens 55.000 medewerkers de sector verlaten. Gelukkig voor hen is de economie steeds beter gaan draaien zodat het gemakkelijker is om buiten de zorg aan de slag te gaan. Maar zij zullen niet zo snel terugkeren. Zorgmedewerkers die zijn achtergebleven, zien ondertussen de werkdruk toenemen.  

Baanzekerheid
Het doet daarom wat merkwaardig aan om te lezen dat de bonden en de werkgevers in de ouderenzorg nu schermen met een begrip als ‘baanzekerheid’ voor iedereen in de sector. De partijen gaan ook op zoek naar voormalige zorgmedewerkers om ze over te halen om terug te komen. En gebroken diensten zullen zoveel mogelijk worden vermeden. In de actieplannen van het arbeidsmarktakkoord zit veel wensdenken om af te rekenen met een zwarte periode.

Rode cijfers
Daarmee lopen de ondertekenaars van het akkoord ver voor de troepen uit, met het gevaar los te zingen van de realiteit. Voor veel instellingen is het nog steeds schrapen om te overleven. Vorig jaar schreef bijna 40 procent van de ouderenzorginstellingen rode cijfers en de verwachting is dat ook dit jaar een groot aantal verliesgevend zal zijn.  Extra geld dat is toegezegd moet de sector nog bereiken. Is het arbeidsmarktakkoord daarom overbodig? Nee, gezien de problematiek blijft iets doen beter dan niets doen.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.