Makkelijk oordelen
Allereerst zijn er reacties die op de man spelen in plaats van op de bal: De organisatie zou te veel winst maken of te veel managers hebben, de bestuurder zou te veel salaris ontvangen of anderszins toch zeker hel en verdoemenis verdienen. Het valt mij op hoe makkelijk mensen oordelen zonder de feiten te kennen.
Te ver weg
De tweede groep argumenten gaat over technische bezwaren: als er bijvoorbeeld geen mantelzorgers zijn of ze wonen te ver weg. Terechte kanttekeningen waar alternatieven voor moeten komen. Overigens kun je je afvragen of het als enige zoon of dochter verantwoord is ver weg te gaan wonen als je moeder of vader veel zorg en aandacht nodig heeft. In onze cultuur zijn we dat normaal gaan vinden, maar internationaal gezien vormt Nederland een uitzondering.
Meer effectiviteit
Het derde argument gaat over het gelukkige feit dat al een meerderheid van de families zich zeer betrokken weet bij de gang van zaken in het verpleeghuis. Dit is zeker waar en dat moeten we koesteren. Maar die hulp is vaak gericht op het individu en niet op de groep. De effectiviteit zou dus veel groter kunnen zijn. En hebben de wegblijvers geen verantwoordelijkheid?
Uit het hart
Het vierde punt – in ons experiment natuurlijk met name “at stake” – is het verplichtende karakter van de familieparticipatie. Dat is volgens velen not done in onze samenleving. Het moet uit het hart komen anders kun je het beter laten, zo is de stelling van velen.
Hierin zit wat Vierstroom betreft de clou. Als aanbieder van verpleeghuiszorg merken we dat in Nederland – vooral trouwens op internet – veel wordt gemopperd over de kwaliteit van leven in het verpleeghuis. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en cliënten en hun familie betere condities aanbieden, niet in de verpleegkundige zin maar qua welbevinden. Bij Vierstroom hebt u recht op meer dan gemiddeld. Maar daar staat wel een plicht tegenover, namelijk dat u een beetje meehelpt. Zo kunnen professionals en familie samen voor een beter leven zorgen. U heeft de keuze. U bent niet verplicht voor ons te kiezen, maar als u bij ons komt wonen dan zijn dit de spelregels. Voor wat hoort wat.
Jeroen van den Oever,
bestuurder Vierstroom
Lees meer:
SP stelt Kamervragen over Vierstroom
Vierstroom verplicht familie mee te helpen
Weblogs Jeroen van den Oever
@Rietje Weet je wel hoeveel verdriet er achter de mantelzorg schuilt? Nee, dat moet je eerst zelf mee hebben gemaakt! Je vader of moeder dan aan “de zorg” toevertrouwen is een stap omdat je echt niet anders MEER kan opdat het OP is en je zelf OP bent! En de ideeen van zo’n lage zorgmanager krijg je dan er nog even bovenop als je toevallig daar NOG terecht kan! Ik hoop niet dat u zelf een dementerende vader of moeder jarenlang THUIS te verzorgen krijgt en dan de overstap naar een verzorgingshuis MOET maken. Geloof mij zowel thuis als in het verzorgingshuis is het een grote ellende; niets ten nadele van de goede verzorgingshuizen die er ook nog zijn, maar – vooral – in de grote steden is het om te huilen!
@Gerry, de Vierstroom is al jaren bezig met terechtr klagers monddood te maken. Herinner je je de zaak Emons nog? En al die onderzoeken bij het OM? En hetZwartboek van de SP? En de debatten in de Kamer? Zelfs een Kamerlid van de PVV kreeg een brief van een advocaat van de Vierstroom. Je mag je programma aanbieden, maar ik vrees dat ze het aan de achterdeur bij het grof vuil zetten. Daar gooien ze namelijk volgens mij ook de klachtbrieven van familieleden naar toe…
Heeft de Vierstroom al iets gedaan om de samenwerking tussen het personeel en de familie te verbeteren? Zodat het leuk is en ieder past in plaats van verplichtend en naar?
Wij hebben mooi trainingsmateriaal ontwikkeld voor medewerkers in de zorg:
“familievriendelijk werken”.
Zie http://www.leerstationzorg.nl/fvw
Succes met het verbeteren van de samenwerking!
@Rietje, “Mantelzorgen is ook een soort van vrijwilligerswerk, toch?’ NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE DUS!
Ik vind het een prima idee, maar zou het ook wat breder zien: naar mijn mening is de inzet van vrijwilligers in de verpleeghuizen ook nog niet optimaal georganiseerd. Mantelzorgen is ook een soort vrijwilligerswerk, toch?
@Van K., Wat er mis is met de gedachte van Van den Oever? Diens gedachte!
Wat is er mis met de gedachte van Van den Oever? Waarom kan er geen inspanning gevraagd worden van de familie bij de zorg? Waar blijft onze solidariteit? Samenleven betekent dat niet alles vrijblijvend is. Leven in een samenleving gaat niet zonder offers. Belasting betalen zijn we gewend – al doen we dat vaak ook met tegenzin -, tijd voor elkaar vrijmaken blijkt lastiger, zeker als het gaat om je eiegn privétijd.
Ik geloof in het voorstel van den Oever. Wee gewoon duidelijk bij de ingang: kan iemand daar niet aan voldoen, dan past hij niet bij de ‘club’
Ik heb mijn twijfels over hetgeen van den Oever af wil dwingen.
Ben blij dat de SP tegen dit idiote voorstel is en de grootste partij wordt. In ieder geval voor de zorg!
Beste Familie .Mevrouw Pia Dijkstra toont zich een echte bestuurspolitica : zien wat je wil zien en niet verder kijken dan je politieke neus te kort komt . Tussen haar weinige woorden en nog minder daden staan ……….een goed honorarium !! Alleen al de bovenstaande foto van J.v.d.O. toont , als een pars pro toto ,een bestuurder die met de handen gekruist als een zonne(huis)koning zijn dagelijkse werkhouding etaleert. Wat deze man verdient ??????????? Samen met zijn idee een ontzettend ongenuanceerde schop onder zijn ………richting een financiele guillotine!!!!!!Dus geen ontslagvergoeding, integendeel.Overigens ,een zwart balkje over de ogen zou in ieder geval de foto ten goede komen. Overigens ben ik van mening net als Jesus aan het kruis die zei : vergeef het hem , want hij weet niet wat hij zegt.
Ik heb meneer Den Oever persoonlijk ontmoet tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer. Er werd toen gedebatteerd over een Zwartboek over het vroegere REC. Fleur Agema en Renske Leijten waren de enige Kamerleden die het opnamen voor klagende familieleden. De overige partijen hadden boter op het hoofd, vooral D66-er Pia Dijkstra. Zij vertelde dat ze er even was gaan kijken en dat ze zo hartelijk was ontvangen. Tijdens dat algemeen overleg had staatsseretaris van Zanten het over dat zorgmedewerkers en IGZ beter moesten luisteren naar het onderbuikgevoel als er signalen zijn over ontspoorde en slechte zorg. En nu gaat deze meneer familie zijn wil opleggen. Wat een raar en naar idee? Wat verdient deze man eigenlijk? En waarom reageert de ANBO directeur met dubbele pet zo raar en naar roeptoeterend? Namens welke politieke partij roepen ze dit???
Tja, mevrouw de Haan die zogenaamd “de ANBO” is en vóór deze onzin, is tevens de voorzitter van de Raad van Comm.Dus erg veel objectiviteit kun je daar ook al niet van verwachten.Alleen is ze niet dé ANBO die het ermee eens is.Hoe dan ook deze overbetaalde mijnheer is gewoon de weg kwijt en behalve een beetje IQ is er totaal geen EQ.Maar goed, ik hoop, dat iedereen gaat weigeren zijn dienstlijst aan te vullen.Want wat gebeurt er als je daar op andere moet passen terwijl de verzorgende elders bezig is? Draai je dan mooi voor de gevolgen op?
Laat mijnheer eens in de bakken van b.v. de UWV gaan kijken en extra personeel aannemen.Daar heeft hij n.l. extra geld voor gekregen van de regering.Ik lees trouwens nergens dat hij zo is begaan met zijn bewoners: ik lees alleen dat het om geld gaat.Dat zal de hoofdzaak zijn.
Dit is de grootste onzin die ik tot nu toe gehoord heb in de zorg. Natuurlijk zou ik regelmatig mijn ouders bijstaan mochten deze opgenomen zijn. Maar als het verplicht zou gaan worden dan ben ik pricipieel tegen. Ik betwijfel trouwens ten zeerste dat jullie dit kunnen verplichten. Dit is het begin van het eind. Ons zorgstelsel kan toch al niet blijven bestaan in zijn huidige vorm, dit versnelt het alleen maar.
Heel duidelijk is dat deze manager er niets van snapt.En ik ben daarom ook niet verbaasd dat hij niet zegt: ik heb er van geleerd.Hij snapt gewoon nog niet hoe het echte leven in elkaar zit en daarom komt hij tot ondoordachte ad hoc oplossingen die voor hem wel gelden, maar waarvan de uitwerking heel wat meer gaat vragen en hij er per saldo meer werk aan heeft, want wie gaat dat sturen?Wie is verantwoordelijk voor wat er ook maar kan gebeuren> Verzorgen is een vak, of vergeet hij dat maar voor het gemak?Bereidheid om te bedenken wat kinderen die ook vaak grootouder zijn al niet doen, dat is er niet.En dat kinderen gehuwd zijn en een baan hebben komt ook niet in hem op.Er is door de regering meer geld gegeven voor meer personeel, dus daar kan de schoen niet wringen.De kinderen die tijd en gelegenheid hebben om te komen, die komen toch wel.Maar dat hij die kinderen dan zou willen laten passen op anderen terwijl de verzorgende elders bezig is, dat is zelfs nog niet eens toegestaan.Hoe haal je het in je hoofd om dat zo te willen.Dus kinderen verplichten te komen en dreigen ouders voor de opname naar onderen op de wachtlijst te plaatsen is wel zo slecht;Bovendien gaat hij dan voor zijn eigen ideëen maar even op de stoel van de indicator zitten. Hoe dan ook: de man snapt het niet en gaat het met een overmatig salaris ook nooit snappen, aangezien gezinnen met heel wat minder moeten draaien en zelfs de reis naar de ouder nog bezwaarlijk kan zijn.Je zult je baan maar kwijt zijn en in de bijstand zitten.Moet je ook nog betalen omdat je niet kunt komen.
Naast alle kritische reacties die ik begrijp en waar ik het grotendeels mee eens ben, wil ik toch iets toevoegen. Jeroen doet een beroep familie om datgene te leveren, wat eigenlijk ook alleen door familie geleverd kan worden. Dat is echte zorg en echte aandacht, het geduld van iemand die niet in een rooster zit. De liefdevolle aandacht die je alleen bij familie treft. Het vertrouwde samenzijn, wat teruggrijpt op heel veel gedeelde jaren samen. De balans, dat je als ouder bijgedragen hebt aan het leven en het welzijn van je kinderen en dat je kinderen nu bijdragen aan jouw leven en welzijn. MAAR, Er zijn zo veel obstakels, die we volgens Jeroen zelf maar moeten oplossen. We hebben een gezin en we hebben werk. Daarvoor zijn we elders in Nederland gaan wonen. We hebben (klein)kinderen die zorg en aandacht nodig hebben. We hebben een partner die tijd en aandacht vraagt. We moeten ons gezin draaiende houden door als partners allebei te werken. We moeten vrijwilligerswerk doen in onze omgeving en op de vereniging. We moeten onszelf ons leven lang scholen. Het tempo op het werk is vreselijk hoog, omdat alle managers ons werk steeds efficiënter inrichten en zo meer en zo meer. Jeroen, veel van ons zouden met liefde voor hun ouders zorgen, maar ga het niete verplicht stellen! Ga het ondersteunen en mogelijk maken.
Ik vind het idee van de heer van den Oever goed. Het is verdrietig om te zien dat er onder ouderen in instellingen zoveel eenzaamheid is, dat er toch altijd familie is wiens leven waarschijnlijk zo druk is dat er te weinig tijd is om contact met het familielid in de instelling te onderhouden.Een beetje druk in die richting is in mijn ogen heel terecht en uiteindelijk goed voor zowel de bewoner van de instelling als de familie die de voldoening kan voelen van het verbeterde contact met het familielid. Het is alleen jammer dat zoiets nodig is.iyq
Alle reacties overziend is het duidelijk dat het E.Q.en zelfs het I.Q. van deze directeur wordt beoordeeld als omgekeerd evenredig aan zijn salarishoogte, wat die ook moge zijn.De foto van een helaas wel wat zelfvoldaan ogende meneer toont trouwens meer een “”es ist erreicht-houding”” , dan “”WE gaan ervoor””.Sorry, speel ik toch weer de bal, de corpsbal.
Narcisme in een ver gevorderd stadium…
Als het allemaal klopt wat “Familie” schrijft, dan heeft De Haan heel wat uit te leggen!
Deze reactie is ook op de Facebookpagina Ouderenbescherming Nederland geplaatst:
Citaat: “Overigens kun je je afvragen of het als enige zoon of dochter verantwoord is ver weg te gaan wonen als je moeder of vader veel zorg en aandacht nodig heeft.”
Hoezo verantwoord? Denkt deze zorgmanager er ook aan dat vaders en moeders verspreid over het land kunnen wonen. Denkt deze zorgmanager er ook aan dat dochters en zonen een gezin, een hypotheek en misschien zelfs wel een baan kunnen hebben. Dat zou pas onverantwoord zijn hieraan geen zorg en aandacht te besteden.
Dit is schuldgevoel aanpraten. Je bent zielsgelukkig als je in de buurt van je zorgafhankelijke vader of moeder kan wonen. Al is het alleen maar om de zorginstelling in de gaten te houden!
De verplichting die de heer Jeroen van den Oever voorstelt zal niet werken. Dat er meer mensen in de zorg nodig zijn is een gegeven. Dit dien je alleen op een andere wijze op te lossen. Buiten dat de arbeidsvoorwaarden op de werkvloer drastisch verbeterd moeten worden, om het mooie vak van verzorgende aantrekkelder te maken zijn er ook andere mogelijkheden te bedenken. Dan mag je denken aan het instellen van de sociale dienstplicht plus de vorming van een basisinkomen met rechten en plichten. Waarbij mensen die geen betaald werk hebben, maar wel kunnen werken vrijwilligers werk gedurende b.v. twintig uur per week voor de gemeenschap gaan doen. Dit uitgangpunt lijkt mij veel beter als matelzorgers die gewoon werken dit op te dragen. De nieuwe politieke beweging WIL NU gaat uit van deze oplossing: http://www.wilnu.nu
Bovenstaande reactie werpt voor mij een geheel nieuw licht op de zaak.
Mevrouw de Haan zou zich heel diep moeten schamen.
Meneer van den Oever waar bent u mee bezig? Ik herinner m nog een artikel van u | zie | Personeel Vierstroom gaat zelf werktijden bepalen
19 januari 2012
Het zorgpersoneel van zorgorganisatie Vierstroom gaat in de toekomst zelf bepalen waar en wanneer zij werken. Daartoe hebben Vierstroom en Assist, leverancier van bedrijfsconcepten, een samenwerkingscontract ondertekend.
Jeroen van den Oever, voorzitter Vierstroom (foto): “Feitelijk zet Vierstroom naast haar reguliere propositie – werken volgens dienstrooster in een vast team – hiermee een alternatief in de markt: werken wanneer en waar de zorgmedewerker dat wil”. De flexibele zorgmedewerkers worden op basis van hun online aangegeven beschikbaarheid ingepland en hebben daarmee eigen regie over hun inzetbaarheid.
Personeel
De organisatie wil hiermee de medewerkertevredenheid verhogen en de in- en doorstroom van zorgpersoneel bevorderen. Daarnaast sluit deze ontwikkeling aan bij het werken in kleinschaliger en flexibele teams en wordt een bijdrage geleverd aan meer efficiency en kostenbeheersing als het gaat om de inzet van zorgpersoneel.
Samen werken aan flexibilisering
Assist Zorgpersoneel levert het bedrijfsconcept en de ICT. Vierstroom verzorgt in nauwe samenwerking met Vierstroom Variant de werving van personeel. De nieuwe Variant-medewerkers, medio 2012 meer dan 600, komen uit de woonzorglocaties en wijkteams van Vierstroom, het bestaande flexbureau PlusZorg en uit de markt. Het gaat met name om helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen.
—
Mogen nu de familieleden opdraven en feitelijk het werk gaan doen waar u eerder feitelijk op bezuinigde? En laat u Lian de Haan van de ANBO uw roeptoeter worden?
Wie moet zorg opnemen indien client geen familieleden heeft of al jaren geen contact er meer mee? Worden dan naaste vrienden verplicht mantelzorg te leveren?
Consultant vergeet te zeggen blijf goede ,maar ongewenste adviezen gewoon negeren.
Vergeten we met z’n allen niet een ding?
Willen we wel als ouderen verplicht ‘vermantelzorgd’ worden?
Ik in ieder geval niet.
Heb jarenlang premie betaald en bijt nu op n houtje om ‘eigen bijdrage’ te kunnen betalen.
Hr. Van den Oever gaat voor t gemak volkomen voorbij aan autonomie patient.
#beetjedom
Jeroen, doe gewoon je werk en zorg dat je je organisatie op orde hebt. Daar word je vet voor betaald door de belastingbetaler. Vecht tegen hypocrisie, huichelarij en vriendjespolitiek want dat is waar het bij de zorgorganisaties meestal mis gaat. Wees blij dat vele mensen in dit land graag bijdragen aan de zorg voor hun ouders. Zo’n 2000 jaar geleden was er een consultant die ons gratis! vertelde hoe we met elkaar behoren om te gaan. Dus verplicht vooral jezelf om je werk zo goed mogelijk te doen en wees dankbaar voor alle hulp die je daar gevraagd of ongevraagd bij krijgt.
De meeste mensen zoeken oplossingen waardoor ze zelf gevrijwaard worden ook opvallend is dat mensen met een uitkering weer als profiteurs weggezet worden en ingezet moeten worden zodat men zelf er dan vanaf is Blijkbaar weet men niet dat in de nieuwe wwb wet dit is geregeld een uitkering goed maar gelijk aan het werk (work first)van 08 tot 17 uur zo niet geen uitkering en wanneer moet je dan voor mensen zorgen waar de familieleden voor de verantwoording weglopen?
Beste Jeroen,
Je brengt heel wat los, daarmee lever je goede input voor de maatschappelijke discussie in de ouderenzorg!
In je analyse vergeet je een essentiële, namelijk: “de afkoopsom” die rijke kinderen zich kunnen veroorloven als ze om wat voor reden niet willen/kunnen participeren in die verplichte hulp. Daarmee maak je je idee dus eigenlijk gewoon tot een centen kwestie, tweedeling is het gevolg. Kinderen die het niet zo rijk hebben, vaak de eindjes aan elkaar moeten knopen door allerlei baantjes te aanvaarden, zij zijn de dupe en worden hiermee dubbel gepakt. De schaarse uurtjes die ze nog over hebben moeten dan verplicht ingevuld worden en mogelijk kunnen ze het gewoon ook niet opbrengen omdat het niet bij ze past om met ouderen om te gaan. Voor rijke mensen geldt dit niet, of ze hebben alle ruimte en vinden het leuk om mee te helpen, of ze kopen het gewoon af, zij hebben dus een keuze! Daarmee is voor hen het verplichtende karakter eraf!
Daarnaast past je idee ook niet in de huidige fexibele ontwikkeling van de banenmarkt, waarin van kinderen verwacht wordt dat ze verhuizen om banen elders te aanvaarden.
HOE DAN WEL?
In mijn optiek zouden we het “Ouderenzorg-thema” als een Maatschappelijk probleem moeten definiëren, zodat we de oplosing breder gaan zoeken. Zou het niet beter zijn om iedere burger te verplichten om een steentje bij te dragen in zijn/haar maatschappij? Er zou dan een palet van opties moeten zijn, zodat er ook wat te kiezen valt en je iets doet wat ook bij je past, want dat heeft een wederzijds effect; je draagt bij aan een meer gelukkige maatschappij! Dat kan Mensgericht zijn (ouderenzorg, kinderopvang, thuis(lozen)zorg) of Planeetgericht (onderhoud omgeving en natuur). Iedereen doet mee van jong tot oud, in eigen omgeving dus praktisch ook uitvoerbaar, moet je eens kijken hoe weinig dat dan nog kost. Door het een onderdeel van onze Nederlandse cultuur te maken wordt het een keuze en geen verplichting.
De gesprekken over het keuzewerk wat WE met elkaar doen in onze maatschappij wordt de grootste gemene deler op feesten en partijen!
Jeroen, wat vind en doe JIJ?
Ik ben 81.
Ik ga mijn kinderen verplichten om niet te emigreren en in Nederland blijvend niet verder van mijn woonadres te gaan wonen, 15 km.
Makkelijk oordelen
Allereerst zijn er reacties die op de man spelen in plaats van op de bal: De organisatie zou te veel winst maken of te veel managers hebben, de bestuurder zou te veel salaris ontvangen of anderszins toch zeker hel en verdoemenis verdienen. Het valt mij op hoe makkelijk mensen oordelen zonder de feiten te kennen. DIT IS TERECHTE KRITIEK!
Te ver weg: ZORGAANBIEDER HEEFT NIET HET RECHT ANDEREN TE SOMMEREN IN DE NABIJHEID VAN ZIJN INSTELLING TE GAAN WONEN.
Meer effectiviteit:
ALLE GEGEVEN VRIJWILLIGE ZORG IS PER DEFINITIE EFFECTIEF.
Uit het hart:
Bij Vierstroom hebt u recht op meer dan gemiddeld.
DIT IS HELEMAAL IN STIJL MET DE REORGANISATIE DIE VIERSTROOM WEER EENS DOORVOERT: MANAGERS VAN HUIZEN WORDEN IN MEERDERHEID ONTSLAGEN. DE OVERBLIJVERS KUNNEN GEMAKKELIJK 3 HUIZEN MANAGEN.
VIERSTROOM, DICHT BIJ MENSEN!
FIJN, IK BEN BLIJ NIET IN HET VERZORGINGSGEBIED VAN VIERSTROOM TE WONEN.
Makkelijk oordelen
Allereerst zijn er reacties die op de man spelen in plaats van op de bal: De organisatie zou te veel winst maken of te veel managers hebben, de bestuurder zou te veel salaris ontvangen of anderszins toch zeker hel en verdoemenis verdienen. Het valt mij op hoe makkelijk mensen oordelen zonder de feiten te kennen. DIT IS TERECHTE KRITIEK!
Te ver weg: ZORGAANBIEDER HEEFT NIET HET RECHT ANDEREN TE SOMMEREN IN DE NABIJHEID VAN ZIJN INSTELLING TE GAAN WONEN.
Meer effectiviteit:
ALLE GEGEVEN VRIJWILLIGE ZORG IS PER DEFINITIE EFFECTIEF.
Uit het hart:
Bij Vierstroom hebt u recht op meer dan gemiddeld.
DIT IS HELEMAAL IN STIJL MET DE REORGANISATIE DIE VIERSTROOM WEER EENS DOORVOERT: MANAGERS VAN HUIZEN WORDEN IN MEERDERHEID ONTSLAGEN. DE OVERBLIJVERS KUNNEN GEMAKKELIJK 3 HUIZEN MANAGEN.
VIERSTROOM, DICHT BIJ MENSEN!
FIJN, IK BEN BLIJ NIET IN HET VERZORGINGSGEBIED VAN VIERSTROOM TE WONEN.
Wij betalen in Nederland een zeer aanzienlijke AWBZ premie, waarvan maar een fractie naar de ouderen in het verpleeghuis gaat; er zijn namelijk niet meer zoveel ouderen meer, als zij eenmaal aan het verpleeghuis to zijn. De mantelzorgers die het kunnen – partners, kinderen- branden nog wel eens finaal op aan de zorg. Mantelzorgers, die hun baan verliezen doordat ze burn out zijn, is geen zeldzaamheid. Mantelzorg in het verpleeghuis neemt toch al veel tijd; thuis ben je ook bezig met regelen, administratie, spullen kopen e.d. en vergeet het gevecht tegen sommige verzorgenden en directies niet. De heer van den Oever laat zich mogelijk gebruiken door diegenen in de politiek die al vanaf de jaren tachtig bezig zijn èn de zorgbelastingen te innen èn van de verplichtingen, die erbij horen, af te komen. En dat allemaal in naam van de moraal.
Beste heer van de Oever,
U verkoopt onzin!!! U stelt dat het welbevinden van de bewoners belangrijk is en dat familie daarvoor nu juist wordt ingezet; Bijzonder; wanneer je kijkt naar zorg voor dementerenden (ZZP 4/5) ontstaat toch al snel de indruk dat voor een goed welzijn of welbevinden meer nodig is dan de inzet van een familielid. En daarbij, wil ik wel door ieder ‘vreemd’ familielid worden benaderd? Is belevingsgerichte benadering nu niet juist 1 van de dingen die zo goed is voor de dementerende hulpvrager? Gaat u al die familieleden dan trainen en scholen.
Voorts maak ik bezwaar tegen uw aanmatigende toontje en moralistische veroordeling;QUOTE: ” Overigens kun je je afvragen of het als enige zoon of dochter verantwoord is ver weg te gaan wonen als je moeder of vader veel zorg en aandacht nodig heeft”. Wie bent u dat u dit kunt/mag/durft te zeggen. Jammer dat u zo makkelijk oordeelt zonder de feiten te kennen! Tot slot: 1 feit is bekend; u verdient meer dan de gemiddelde modale werknemer; het idee dat de zorgplicht kan worden afgekocht is daarom niet alleen onzalig maar ook nog uiterst ondoordacht, kortzichtig, en minachtend naar zowel familie als de zorgvragers. Als allerlaatste: QUOTE:”Bij Vierstroom hebt u recht op meer dan gemiddeld.”
Geweldig!!! Begin eerst maar met zorg te bieden conform het vastgestelde zorgzwaartepakket. Dan bent u al aardig op weg!
De arrogante bijna laatste zin:
“Dat zijn de spelregels”. Deze spelregels zijn gemaakt door de zorginstelling. Hoezo gelijkwaardigheid? Hoezo “cliënt bepaalt”? Hoezo vraaggestuurde zorg? Dhr. van den Oever gebruikt gelegeheidsargumenten; opportunisme, omdat het hem NU goed uitkomt. Gezwalk door de tijd; labiele visie
Geachte heer van den Oever,
Chappeau voor uw aanpak.
Aan alle anderen. Dhr. van den Oever heeft niet de verplichting tot zorg uitgevonden. U bent te allen tijde altijd al verplicht geweest voor de zorg voor uw naasten, inclusief uw kinderen en uw ouders. Het feit dat wij gewend zijn geraakt aan grote opslagplaatsen voor ; ouderen, kinderen, kippen en varkens, is NIET normaal. Zorg heeft in eerste instantie helemaal niets met professionaliteit te maken. Maar, zie maatschappijleerboek P.1, met jouw verplichtingen jegens je naasten. Jeroen van den Oever heeft dat niet uitgevonden, maar u bent dat collectief vergeten!
Jeroen; nogmaals dank voor de wake-up call.
Ik ben aan het wachten op de practische uitwerking. Wat doen jullie bv bij iemand die 30 jaar geen contact meer heeft gehad, al 24/7 mantelzorger is en slecht ter been? Oh ja, en uit de erfenis is geschrapt. Die zal toch moeten betalen als compensatie?
Volgens het principe: “eigen schuld als je ouders hebt.”
En wat te dopen als je vader 4 maal is hertrouwd en die dames nog leven, geen kinderen hebben en in Groningen, vlissingen, Den Haag en Maastricht wonen?
Hoeveel uur werkt U als mantelzorger?
Stel dat de zorgplicht van ouder in het verpleeghuis versus familielid dat zorg/hulp verleent er werkelijk komt?
Ik ( en niet ik alleen waarschijnlijk) zou dan zeker gaan overwegen mijn zorgbehoeftige ouder in huis te nemen.
Niet omdat dat ideaal is, maar wel om van dat verplichte karakter af te zijn.
Als we dat met z’n allen gaan doen, zijn alle Jeroen van den Oevers in dit land overbodig geworden en wij Nederlanders in vesneld tempo terug naar ‘die goeie ouwe tijd’
Misschien kunnen de bakker en de slager ook wl vlgens dit concept gaan werken; de klant snijdt zijn eigen brood en vleeswaren, maar betaalt wel het volle pond, anders gaan de slager en de bakker failliet…
‘Voor wat hoort wat; wij bieden meer’
Volgens deze stelling is de zorg in de twee instellingen waar het om gaat al gaat al ‘boven gemiddeld’ voor de huidige bewoners en wordt dit gerealiseerd met behulp van familie.
Kennelijk gaat het zo goed.
De overal gebruikelijke definitie voor mantelzorg is dat dit vrijblijvend gegeven wordt, veelal uit ‘morele’
verplichting in familieverband.
De heer Van den Oever legt nog steeds niet uit waarom hij deze morele verplichting ook wil opleggen voor niet familieleden, als dit uberhaupt mogelijk zou zijn. Overigens zou ik graag een reactie lezen van (familie van huidige) bewoners.
Vraag me het volgende af, wordt inzet vast personeel minder bij aanwezigheid van meer familie?
Zijn er minder vrijwilligers beschikbaar?
Wie is er verantwoordelijk voor bewoners als personeel ‘even uit huiskamer is’ en een bewoner kukelt uit stoel of verslikt zich in eten en ontwikkelt vervolgens een longontsteking?
Tot slot, op straffe van wat, als familie niet wil if kan meehelpen en bij meerdere familieleden, wie is de ‘hoofdschuldige’.
Ik wordt een beetje moe van wat we allemaal moeten. Ik moet als vrouw werken want voor mezelf zorgen (terecht overigens hoor),en ik moet blijven leren om mezelf te ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt, ik moet op school actief zijn want de scholen kunnen niet zonder ouders, ik moet vrijwilligerswerk doen want het welzijnswerk wordt weg bezuinigd. Ik moest eerst verhuizen om te zorgen dat ik een baan hou maar nu moet ik weer terug verhuizen om mee te helpen in het verzorgingshuis. Mag het een onsje minder?
Geachte heer J.v.d. Oever. Er wordt in Nederland veel gemopperd en terecht,niet over de kwaliteit van Leven, maar over de slechte kwaliteit van de zorg…, vooral mondzorg en kontzorg in verpleeginstelling, want deze mensen kennen feiten van zorg die u misschien wel niet wil kennen.( lees de Volkskrant van zaterdag 14 april j.l.)Als u de reacties zou hebben gelezen, dan is uw conclusie , dat mensen de feiten niet kennen al net zo fout als ….managers die zich nooit hekennen , in welke kritiek dan ook.Pas als u een goede zorg kunt GARANDEREN, dan pas mag u mensen verplichten te verhuizen en dichterbij banen te gaan zoeken . De huizenmarkt gaat dan een goede toekomst tegemoet. Ik zie in blijde verwachting uit naar uw reactie.
Een verplichting lijkt een eenzijdig opgelegde afspraak. Dat pikt natuurlijk niemand als niet duidelijk is wat er van de kant van de Vierstroom tegenover staat. Mensen willen dat hun naaste goed verzorgd wordt. Willen daar best zelf aan bijdragen, maar dan niet als verplichting want er is al ongelijkwaardigheid. De Vierstroom wordt voor goede zorg betaald, en een naaste niet. Dus als de familie hier klant is, dan is het niet de Vierstroom die de voorwaarden stelt, maar de klant.
Wij hebben steeds meer verantwoording overgeheveld aan zorg naar het “algemeen” Dat is positief en negatief. In ieder geval zijn er zaken die met de huidige systemen te duur worden. Zorg is wel de babeb motor, maar kan niets van verkocht worden. Misschien meten we eens denken aan de sociale dienstplicht voor de vele kleinen taken die een leer traject kunnen vormen voor de school verlaters, voor ze naar de universiteit of zo, gaan. Dat zou veel verlichten aa de kosten kant en het oude leer traject wordt deels weer in ere hersteld. Arbeidsparticipatie heet dat dan. Net als een maximum voor de veel verdieners. Hoeveel van deze types kan een maatschappij zich veroorloven?
Voor een klein gedeelte kan ik Jeroen van den Oever wel volgen; De verantwoordelijkheid van de familie houdt niet op bij het verpleeghuis, maar hij gaat te ver door zorg verlenen te willen verplichten. Er zijn families die de mantelzorg goed oppikken en er zijn families die zich niet of nauwelijks laten zien.
Moet ik mijn baan opzeggen, verhuizen, een nieuwe baan zoeken in de buurt van het verpleeghuis om aan de beoogde verplichting te kunnen voldoen?
Het verplichten; het aantasten van vrijheid; de betutteling stuit mij tegen de borst.
En, last but not least: wat wil mijn ouder zelf? Wil die mij wel als zorger, die daartoe verplicht is? De cliënt staat toch centraal in de meeste zorgvisies?
Je kunt familie alles vragen, maar niets verplichten, is mijn mening.
Geachte heer J.v.d. Oever . Sla ons op deze site dan eens om de oren met uw feiten , opdat wij dan feitelijk kunnen oordelen ?? Maak uw financiele billen maar eens bloot. Laat ook even weten welke instellingen wel een positieve reactie vertoonden.
Jeroen van den Boom moet natuurlijk Jeroen van den Oever zijn 🙂
Ik ben inmiddels grootouder en pas een dag per week op mijn kleinkinderen. Dat is nodig omdat mijn kinderen banen hebben en ook nodig hebben om hun maandelijkse lasten te kunnen voldoen. Kinderopvang is duur en oma is gratis. Met wat Jeroen van den Oever stelt, zou ik nu dus ook nog verplicht worden hulp in het verpleeghuis te bieden. Dus aan de ene kant ouders/groep ouderen en aan de andere kant kleinkinderen opvangen? Dat noem ik een echte sandwichpositie en daar ben ik het niet mee eens. Zelf heb ik ook een baan en moet langer doorwerken tot aan mijn pensioen. Het lijkt wel alsof vrije tijd niet meer mag volgens ‘creatieve’ bestuurders als Jeroen van den Boom.
We leven in een periode dat er almaar woorden als’crisis’en ‘dit kan zo niet langer’ wordt gescandeerd. Wat Jeroen van den Boom echter wil, schiet mij in het verkeerde keelgat. Het lijkt wel alsof hij familie en mantelzorgers beschouwt als een nog niet aangeboorde bron van arbeiders. Ik vind het prima om mee te helpen als mijn familie in het verpleeghuis woont, maar dan wel graag uit eigen initiatief en niet omdat het verplicht is!
Ik werk zelf al heel lang in de zorg en kan van daaruit nog veel meer bezwaren noemen, zoals uitholling van het beroep (dacht trouwens dat dat allang niet meer kon, maar ziedaar) en wat te denken van verdere bezuiniging op de werkvloer als de familie moet komen meehelpen?
‘Voor wat hoort wat’ klinkt moraliserend. Dat stuit anno 2012 mensen tegen de borst. O
Dit idee is ongelofelijk oud en werkt nergens. Echt vernieuwend is de familie te betrekken, zelfs te laten participeren, in het bepalen en de uitvoering vaon de gevraagde zorg. ‘Mantelzorg IN een voorziening’.
Van den oever presenteert een ogenschijnlijk moderne visie, maar loopt in feite hopeloos achter de muziek aan en moraliseert als feiten tekortschieten. Een dergelijke opstelling moet wel heftige reacties uitlokken.
Maatregelen zoals deze kunnen slechts met behulp van emoties en moraal ingevoerd worden. Losgezongen van de realiteit en de ontwikkelingen.
Geachte heer J. v.d. Oever . Nogmaals vraag ik u : bent u zelf al mantelzorger voor 4 uur per maand ???