Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Voorspelling

Zorgaanbieders stoppen massaal met het leveren van huishoudelijke hulp. De volgende stap is stoppen met begeleiding, gevolgd door kappen met persoonlijke verzorging. Op deze voorspelling kun je geld inzetten.
Voorspelling
Foto: Reed/Jan Willem Schouten

Grote vvt-partijen als Sensire en Zorgboog zijn gestopt met het leveren van huishoudelijke hulp. Thebe en Pantein-Vivent zijn zelfs failliet gegaan aan het leveren van hulp bij mensen thuis. Het antwoord op de vraag waarom dit gebeurde ligt niet bij de overheidsbezuinigingen. Als je kijkt hoeveel van de initiële bezuiniging op huishoudelijke hulp weer is teruggedraaid door Den Haag, zie je dat het wel meevalt met die kortingen. Door overhead te verlagen en de bedrijfsvoering efficiënter in te richten houdt een leverancier nog genoeg marge over. En als een leverancier de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) binnenhaalt, kan hij nog jaren vooruit.

Nee, de verklaring ligt – zoals wel vaker – bij individuele gemeenten. Het overgehevelde budget dat bedoeld is voor zorg aan burgers gaat voor een veel te groot deel naar adviseurs en juristen. Kijk maar naar het SVB-debacle. Dat moet wat gekost hebben.

Zelfde mechanisme

Een heel mooi voorbeeld van hoe ‘regelgeld’ verloren gaat, is te volgen in de reportagereeks over Apeldoorn van Nieuwsuur. De actualiteitenrubriek volgt de gemeente Apeldoorn bij de uitvoering van haar nieuwe taken. Je ziet dat de gemeente al tweehonderd mensen heeft moeten aannemen voor de transitie en voor een miljoen aan advies heeft ingewonnen. Dat is niet zo verwonderlijk want het is niet mis wat er allemaal moet gebeuren. De transitie kost dus klauwen met geld voor allerlei bureaucratische noodoplossingen. Maar de bezuinigingstaak blijft overeind bij veel gemeenten.

Wat betekent dat? Juist: stoppen met de inkoop van HH1 of tarieven vaststellen waarvoor enkel een alfahulp of student met tijdelijk contract ingezet kan worden.  Het is nu nog niet zichtbaar maar met begeleiding zal precies hetzelfde mechanisme op gang komen.

Rare draai

Persoonlijke verzorging wordt niet door gemeenten ingekocht. Na de rare draai van Martin van Rijn ligt die taak bij de verzekeraars. Toch behelst mijn voorspelling ook persoonlijke verzorging. En wel omdat gemeenten de neiging hebben om zoveel mogelijk taken aan te duiden als persoonlijke verzorging om ze vervolgens over de schutting te gooien naar de verzekeraars. Maar verzekeraars zijn geen zorgkantoren, zij weten donders goed hoe zij de tarieven kunnen afknijpen. Dat zal dan ook gebeuren.

Is het tij nog te keren? Jazeker, maar dan moeten gemeenten niet eerst bezuinigen en dan verbeteren, maar andersom.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Helemaal eens! Brrr.. Maar verwacht van lokale wethouders geen grote inzichten, die moeten nu nog allerlei beleid maken met terugwerkende kracht tot 1 januari .Ze zien vooral een begroting met een open eind, waar overschrijding door verwijzingen naar de 2delijn dreigen, waar ze geen vat op hebben. Gemeenteraadsleden in kleine plaatsen kun je nauwelijks betrappen op voldoende brede inhoudelijke kennis, noch op het hebben van een helikopterview.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.