De Nederlandse Zorgautoriteit kwam desondanks met haar advies. Helaas stond hierin geen definitief standpunt over de Normatieve Huisvestingscomponent. Wederom geen tarieven en geen duidelijkheid over een overgangsregime. Ondertussen modderen we verder.
Dreigend knelpunt
Wat te verwachten van een nieuw kabinet? De huidige politieke verhoudingen geven niet al te veel houvast. De marktwerking – en met name de mogelijkheid voor winstuitkering van zorginstellingen – dreigt een knelpunt te worden. Dit hoeft echter geen groot probleem te zijn. Als eerst integrale tarieven worden ingevoerd, kan daarna worden gekeken naar de marktmechanismen in de zorg.
Generieke oplossing
De NZa geeft ondertussen in haar advies de voorkeur aan een generieke oplossing van de kapitaallasten. Wat mij betreft terecht. Een individuele behandeling van instellingen is gewoonweg te ingewikkeld en te duur. De gekozen richting zal echter wel ingrijpende gevolgen hebben voor individuele instellingen, vooral als zij recentelijk hun hele gebouwenbestand hebben vernieuwd.
Geen hoopgevende signalen
De signalen uit de ziekenhuissector zijn niet hoopgevend. Individuele problemen kunnen vanwege Europese regels niet door de staat worden opgelost. Dit zou ongeoorloofde staatssteun zijn. Het is dus zaak om van te voren tot een zekere verevening te komen. De Europese uitspraken op dit punt gooien mijns inziens roet in het eten van NZa’s voorkeursscenario.
Haast maken
Een lichtpuntje voor de sector is dat het huidige bekostigingssysteem naar alle waarschijnlijkheid nog wel even blijft voortbestaan. Het ministerie zit ondertussen met het probleem dat ze het oude systeem heeft afgeschaft zonder het nieuwe systeem technisch te hebben uitgewerkt. Het heeft dus haast om de huidige openeindfinanciering op te lossen.
O ja, en dan zijn er natuurlijk nog de aangekondigde bezuinigingen. Ondertussen modderen we lekker verder… (Johan Paul, Coresta Healthcare)