Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar is de gerechtigheid in de zorg?

Investeringen in ict, nieuwbouw en techniek maar nog altijd overuren en dichte bedden. Worden de juiste prioriteiten wel gesteld, vraagt verpleegkundige Margret Kortooms-Visser zich af.
Foto: McPHOTO / K. Steinkamp / blick

We kampen met enorme tekorten van zorgpersoneel. Vandaag de dag zijn er maar liefst 70.000 vacatures in de zorg. In het in 2021 verschenen SER-rapport staat dat er de komende twintig jaar in totaal 700.000 zorgprofessionals nodig zijn. Waar blijft de investering in het opleiden en tegemoetkomen van verpleegkundigen en verzorgenden?

Hoe zou Vrouwe Justitia haar oordeel zijn?

Voor 2023 is 103 miljard euro voor de zorg uitgetrokken maar dit wordt niet gebruikt om in zorgpersoneel te investeren. Wel zien we andere investeringen in de zorg. Laten we voorop stellen dat alle investeringen goed zijn. Maar stellen de zorgverzekeraars en werkgevers wel de juiste prioriteiten?

Geld zit in dure kwaliteitssystemen, nieuwbouw en techniek, ict-systemen, nieuwe afvinklijstjes. Anderzijds zijn er bedden die al maanden, soms zelfs jaren, gesloten zijn omdat er onvoldoende personeel is.

Terwijl er een mooi rapport is van SER, leggen we dat langs ons neer! Hr. Melkert roept steeds dat er geen geld is voor extra salarisverhoging van het zorgpersoneel. Is dat er niet, of wil men dit niet aan personeelskosten uitgeven? Je zou denken dat we hard bezig zijn om hier verandering in aan te brengen, maar wat doen we er daadwerkelijk aan?

Er is zoveel uitstroom, studenten die afhaken en steeds meer verpleegkundigen die als zzp’er aan het werk gaan. Dit zien we liever niet; we willen de verpleegkundigen liever in de instellingen houden. Dus bedacht minister van Gennip dat we het de zzp’er maar extra moeilijk moeten maken. Uit onderzoek blijkt echter dat 73% van de zzp’ers de zorg verlaat als ze niet langer zelfstandig kunnen werken. Dit is dus blijkbaar ook niet de oplossing voor het probleem!

Waar is Vrouwe Justitia in deze?

Werkt d’r weegschaal niet meer, is ze door haar blinddoek werkelijk stekeblind geworden? Nou, sla dan ook dat zwaard maar neer, want de zorg stevent zo af op een catastrofe.

Kijk naar de geschiedenis, van nog maar kort geleden. Pamela Cipriano (vice premier van de international council of nurses) schreef drie jaar geleden nog: “We cannot know when another global epidemic may strike. We must learn that the preparation for any potential public health crisis must include ensuring that nurses have their training, resources and support to help as only they can. We must care for the caregivers and invest in nurses.”

Dus laten we de zorg nu eens beter maken, andere keuzes maken in de zorg en luisteren naar onze mensen in de zorg. Is het eerlijk dat een vuilnisman meer verdient dan een hbo-opgeleide verpleegkundige? Is het eerlijk dat de verpleegkundige van nu zoveel meer uren werkt en er ondanks dat nog altijd meer flexibiliteit gevraagd wordt? Is het eerlijk dat we de dupe zijn van dit systeem en we het hoogste ziekteverzuim van alle beroepsgroepen hebben? Hoelang moet dit doorgaan?

Investeer in de juiste bouwstenen van de zorg en durf dan ook de vraag te stellen: is dit cao-voorstel nu wel voldoende om de problemen in de zorg aan te pakken?

Mijns inziens niet, maar wat zou Vrouwe Justitia hierop antwoorden?

Margret Kortooms-Visser is 53 jaar en werkt al sinds haar 20e in de zorg. Ze begon als inservice A opgeleide verpleegkundige en vulde dit later aan met een inservice B, waarna ze ging werken op een medisch psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis. Daarnaast is zij sinds 5 jaar werkzaam als zzp’er in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.