Zo’n ideaal terrasje bestaat niet, maar soms komen persoonlijke ervaringen met gastvrijheid daar wel erg dicht bij. Pareltjes van beleving.
Inspiratie tot kritische vragen
Zo’n ziekenhuis bestaat ook niet, maar de afstand tussen dagelijkse werkelijkheid en perfecte gastvrijheid is nog wel erg groot. Lebbis inspireert me daarom tot kritische vragen. Zijn de huidige beperkingen in gastvrijheid onvermijdelijk? Waarom kan het ergens anders wel? Is het te duur? Er ontstaan ook voordelen in de bedrijfsvoering en wil niemand iets extra voor die gastvrijheid betalen? De patiënt is toch gewoon een ‘paying customer’?
Thuis online regelen kan wél?
Waarom kun je bijvoorbeeld niet gewoon je afspraken zelf inplannen. Thuis online afspraken inplannen is echt geen nieuw verschijnsel, kijk maar naar de reiswereld. Zelf op internet uitzoeken wanneer je terecht kunt, even overleggen met familie of collega’s hoe dat uitkomt. Ook prettig dat je je opname dan zo kunt inplannen dat een zoon of dochter, of een vriend makkelijk kan helpen.
Natuurlijk kan ook een gastvrij ziekenhuis niet aan alle wensen voldoen en soms is het noodzakelijk dat een afspraak snel gepland wordt. Maar dat is in de reiswereld niet anders. Als je onverwacht op korte termijn een paar dagen weg moet, wordt de keuze kleiner.
Normale informatiebehoefte van een consument
De meeste antwoorden op patiëntvragen vind je op de website bij FAQ’s en je ziet ook graag foto’s van wachtruimtes, restaurants of kamers voor overnachting. Lezen over ervaringen van anderen is ook populair en men praat toch wel over behandeling en verblijf van patiënten. Een forum op de website is dan wel zo prettig en geeft ook het ziekenhuis veel informatie.
Ook persoonlijk contact bij klantvragen
Voor persoonlijk contact kun je altijd bellen of gebeld worden. Op rustige momenten bellen, bijvoorbeeld ’s avonds, is helemaal niet vreemd meer en dat doen artsen ook wel als het ernstig is. Maar eigenlijk willen alle patiënten veel informatie over hun probleem en over het ziekenhuis. Ze weten er namelijk weinig van, maar het is wel hún probleem en het ziekenhuis kan dat oplossen.
Klantcontact met extra service
Als een medewerker dan toch belt kan die ook meteen vragen of er nog een taxi geregeld moet worden, of er iemand moet zijn om te helpen met uitstappen, koffer dragen of een rolstoel klaarzetten. Die medewerker vertelt dan ook dat je thuis online kunt inchecken zodat alle administratie gedaan is als je aankomt.
Eenmaal in het ziekenhuis word je steeds op de hoogte gehouden of alles op tijd loopt en je wordt tijdig gewaarschuwd wanneer je weer verder moet in het proces. Dat kan persoonlijk, maar een app werkt ook heel goed.
Samen slapen en eten
Natuurlijk kan familie blijven slapen als er geen medische bezwaren zijn. Gewoon in een prettig ingerichte kamer en met een eersteklas bediening: roomservice met een à la carte diner. Of samen ontbijten in het afdelingsrestaurant.
Gastvrijheid die belangrijk is
Een paar voorbeelden van gastvrijheid die in een andere omgeving normaal is. Er zijn ook nog wel extremere voorbeelden te bedenken die toch realistisch zijn. Mensen vinden gastvrijheid belangrijk en bepalen (mede) hierdoor hun keuze voor een ziekenhuis. Daar staat gastvrijheid vaak wel in het beleid beschreven, maar om die te realiseren moet er in Nederland nog veel gebeuren.
Een laatste verwijzing naar Lebbis
Waarom zijn dat soort ziekenhuizen er dan nog niet? Het kan allemaal, als we het echt willen!