Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wees voorbereid op nieuwe Wmo

Nicole Hendriks
De decentralisatie bezorgt veel gemeenten en organisaties hoofdbrekens. Vijf aandachtspunten die zorginstellingen helpen bij de voorbereiding op de nieuwe Wmo.
Wees voorbereid op nieuwe Wmo

Niet alleen voor gemeenten brengt de decentralisatie een hoop veranderingen met zich mee, ook voor zorginstellingen. Van hen wordt meer ondernemerschap en flexibiliteit verwacht om in te spelen op de veranderende markt. Hoe kunnen zij dit het beste aanpakken? Welke voorbereidingen moeten zij treffen?

Bouw een flexibele organisatiestructuur

Indien een zorginstelling voor een groot deel wordt gefinancierd door de AWBZ, zal het met de nieuwe Wmo noodzakelijk zijn veranderingen door te voeren in de organisatie. Omdat per 2015 de financiering vanuit de gemeenten komt, kunnen die besluiten om een deel van de zorg bij instelling A af te nemen en een ander deel bij instelling B. Het is van belang de organisatie zo te structuren dat dit opgevangen kan worden. Dit kan door de organisatie op te splitsen in verschillende afdelingen. Zo kan bijvoorbeeld vastgoed worden afgesplitst van zorg en wonen. Op deze manier kunnen zorginstellingen gemeenten flexibeler bepaalde dienstverlening bieden.

Weet wat de daadwerkelijke kostprijs is

De gemeente wordt straks de financier van de zorg, maar vaak weten zorginstellingen niet precies wat hun kostprijs is. De kostprijs is niet alleen het uurloon van medewerkers, maar bijvoorbeeld ook voorraad en administratie. Als de eisen van een gemeente de kosten te hoog maken ten opzichte van de baten, moet de zorgaanbieder een opdracht kunnen weigeren. Gemeenten weten vaak ook niet wat reëel is, dus de zorginstelling moet hen hierin sturen.

Werk samen

De veranderingen maken het voor zorginstellingen noodzakelijk om samen te werken met andere partijen. Zo kan een instelling ervoor kiezen om administratieve taken uit te besteden, zodat de zorgverleners zich enkel hoeven te richten op hun eigen taken. Ook de samenwerking met gemeenten is belangrijk. Momenteel zijn zorginstellingen nog ervaringsdeskundigen, maar wanneer gemeenten zelf meer ervaring hebben met de zorgvraag en zorgverlening, zullen zij op dat vlak minder leunen op zorginstellingen. Zorginstellingen moeten er daarom voor zorgen dat ze kwaliteit leveren en zich weten te onderscheiden door bijvoorbeeld innovatie. Ze worden geacht zich meer als ondernemer op te stellen en zullen vaker een expertrol vervullen voor gemeenten.

Gebruik slimme ict-voorzieningen

Sensoren, mobiele toepassingen en registratiesystemen verlichten de werkdruk van zorgverleners en zorgen voor een hogere productiviteit en meer efficiëntie. Denk hierbij aan een webconsult door middel van een smartphone of tablet met een huisarts of specialist. Wanneer bijvoorbeeld een wond verzorgd moet worden, kan een verpleegster instructies geven. Ook kunnen sensoren op het lichaam worden geplaatst, zodat op afstand de toestand van de cliënt in de gaten kan worden gehouden en pas ingegrepen wordt wanneer dit echt noodzakelijk is.

Zet goede ict-voorzieningen in

Een goed ingericht ict-landschap is een vereiste voor zorginstellingen. De inzet van geschikte ict-middelen maakt het mogelijk om met minder handen meer werk te verzetten en functioneert als middel om efficiëntie continue te monitoren. Een voorbeeld waarbij een ict-oplossing uitkomst kan bieden, is bij facturatie. De nieuwe Wmo brengt meer administratieve lasten met zich mee en omdat zorginstellingen met meerdere gemeenten zullen samenwerken, moeten zij ook diverse facturen sturen die aan de richtlijnen van de desbetreffende gemeente voldoen. Daarom is het van belang dat alle dossiers en facturen eenvoudig worden beheerd. Ict-oplossingen kunnen facturen vanuit verschillende bronnen automatisch opstellen, waardoor de taken van zorginstellingen worden verlicht.

Omdat het voor veel instellingen nog onduidelijk is wat de exacte impact van de nieuwe Wmo zal zijn, zijn de meesten nog afwachtend. Dit is een risico, want als zorginstellingen niks doen, kan dat betekenen dat ze omzet mislopen en geen adequate zorg meer kunnen verlenen. Het is dus belangrijk op tijd maatregelen te treffen om in te kunnen spelen op de nieuwe situatie.

 

Nicole Hendriks, sales manager Health & Care bij Konica Minolta

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.