Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zevende scène: Heisa in de chronische zorg

De chronische zorg gaat gebukt onder marktontwikkelingen. We hebben recentelijk heisa beleefd rond de aanbestedingen van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Veel thuiszorgaanbieders zijn buiten de aanbesteding gevallen; schoonmaakbedrijven en thuiszorgorganisaties gaan samenwerken; winnaar en verliezers gaan samenwerken, misschien wel fuseren. Ze omzeilen zo wellicht de marktwerking. Maar die thuiszorg, die huishoudelijke hulp, is dat in essentie een markt?

“Laat ik vooropstellen dat Nederland zo ongeveer het enige land in Europa en de wereld is dat het schoonmaken van huizen financiert uit collectieve middelen. In de rest van de wereld is het overal gewoon markt. Dus trekken we eigenlijk ons been een klein beetje bij, hoewel het nog steeds zo is dat het door de overheid wordt gefinancierd. Maar in de aanbiedingssfeer hebben we nou gewoon marktwerking. Ik denk dat het heel goed is.”

Een verwijt dat u treft: Hoogervorst wentelt op deze manier de oplopende kosten van de vergrijzing af op gemeenten.

“Nou ja, ze lopen nu misschien een beetje te sputteren, maar ze vonden het een mooie deal, interessant om deze taak erbij te krijgen, het past ook goed bij het gewone welzijnswerk van de gemeente. Dus ik denk dat de meeste wethouders het prima vinden dat ze dit mogen gaan doen. Natuurlijk wordt er dan onderhandeld over hoeveel geld ze ervoor krijgen en dan hoor je dit soort verhalen.”

Een Nederlandse traditie: decentralisatie gaat gepaard met bezuinigingen.

“Nee, we hebben het helemaal budgetneutraal overgeheveld naar de gemeentes. En als die het een beetje handig inpikken, kunnen ze er dus goed op verdienen.”

Goed op verdienen zelfs?

“Ja, omdat wij dat natuurlijk zeer inefficiënt deden in de AWBZ.”

Zou u van plan zijn geweest nog meer functies uit de AWBZ te gooien?

“Ik denk dat we nu vooral even moeten concentreren op de mogelijkheden die er zijn om het systeem beter uit te nutten. En niet continu het stelsel overhoop halen.”

Rust?

“Rust. Ik zou het al heel wat vinden als niet van alles wordt teruggedraaid van wat we de afgelopen vier jaar hebben gedaan.”

Achtste scène: Stoïcijnse reputatie

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.