Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo bracht St. Antonius de wachttijden voor ablaties drastisch terug

In het St. Antonius Ziekenhuis is de wachttijd voor een ablatie drastisch verkort. Cardioloog/electrofysioloog Max Liebregts en Niels Bossers van Medtronic beschrijven hoe het ziekenhuis dit voor elkaar kreeg.
Max Liebregts en Niels Bossers

In Nederland neemt de zorgvraag vanwege hartritmestoornissen sterk toe. Dit komt mede door de toename van atriumfibrilleren, voornamelijk bij oudere bevolkingsgroepen. Een ablatie is een cruciale procedure in de behandeling van hartritmestoornissen. Hierbij worden specifieke gebieden in het hart, die de abnormale elektrische signalen veroorzaken, uitgeschakeld.

Lange wachtlijsten

Begin 2023 was de ablatie-toegangstijd binnen het St. Antonius Ziekenhuis Hartcentrum  opgelopen tot vier maanden. Door initiatieven zoals de transitie naar dagbehandeling is het aantal ablaties sterk gestegen tot ongeveer duizend procedures per jaar. Desondanks bleef de wachtlijst voor ablaties voor patiënten lang. Dit zagen we in vrijwel alle grote hartcentra in Nederland: toegangstijden voor een ablatie varieerden van 80 tot meer dan 130 dagen.

Lang wachten op de juiste behandeling beïnvloedt de kwaliteit van leven voor patiënten sterk. Patiënten worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van hun hartritmestoornis. Dit was voor ons een belangrijke reden om de toegang tot ablatiezorg te verbeteren en de wachttijden drastisch te verminderen.

Maatregelen

We zijn het project ’Zorgpad Ablatie Optimalisatie‘ gestart om de toegangstijd te verkorten. Dit project had als doel om de efficiëntie van het ablatieproces te verbeteren, zodat meer patiënten sneller geholpen kunnen worden. Tegelijkertijd bood de bouw van een nieuw hartinterventiecentrum in 2023 de kans om in capaciteit uit te breiden met een extra interventiekamer.

In een multidisciplinair team werken we samen om meer patiënten te kunnen behandelen. Zo hebben wij processen tijdens een ablatieprocedure efficiënter ingericht door de inzet van personeel en middelen te optimaliseren. We hebben de cathlab- en artsenplanning herzien en structurele wijzigingen doorgevoerd vanuit het tactisch planoverleg. Ook hebben we verpleegkundig specialisten ingezet voor post-ablatie follow-upconsulten, en op het nieuwe cathlab is een nieuwe afdeling dagbehandeling gebouwd.

De resultaten

Het project bleek een groot succes. Binnen een jaar hebben we de toegangstijd voor een ablatieprocedure zonder anesthesie kunnen terugdringen naar ongeveer veertig dagen (min 60 procent). De wachttijd voor ablatie inclusief anesthesie is ook sterk teruggedrongen. Bovendien hebben we voldoende capaciteit in het hele ablatie zorgpad gewaarborgd: van het eerste bezoek op de poli, de behandeling zelf en ook de follow-up na de procedure.

Door slimmer plannen en procesoptimalisatie is ruimte voor groei vrijgespeeld. We voeren nu op vaste dagen vijf ablaties per dag uit in plaats van vier. Ook hebben we nu de mogelijkheid om een extra kamer in te zetten voor ablatieprocedures. Cardiologen zijn ontlast dankzij de inzet van verpleegkundigen en dankzij de nieuwe afdeling voor dagbehandelingen kunnen minstens drie van de vijf ablatiepatiënten op dezelfde dag terug naar huis.

Meer aandacht voor de patiënt

Deze ontwikkelingen zijn niet alleen fijner voor de patiënt, maar ook voor het ziekenhuis. De werkdruk op de verpleegafdelingen is afgenomen. Er is nu meer tijd voor de patiënt en er wordt meer aandacht besteed aan onder meer een gezonde leefstijl. Ook is het aantal reisbewegingen verminderd door de inzet van videoconsulten en thuismonitoring. Dit maakt de zorg laagdrempeliger en helpt het hartcentrum zijn duurzaamheidsambitie te halen. Onder meer door spiegelgesprekken met patiënten en analyses van data, onder andere, verkregen uit telemonitoring, verbeteren we continu onze ablatiezorg voor patiënten.

Door: Max Liebregts, cardioloog/electrofysioloog St. Antonius Ziekenhuis, en Niels Bossers, principal consultant Medtronic IHS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.