Hoewel het buiten nog aanvoelt alsof het herfst is, nadert de zomer met rasse schreden. Dat betekent naast zon en zee ook de jaarlijks terugkerende onderbezetting in de zorg gedurende de vakantieperiode. Het demissionair kabinet bood hier vorige week onverwacht een oplossing voor, in de vorm van extra budget. Een gebaar dat uiteraard door verschillende Kamerleden werd toegejuicht. Tijdens het laatste Kamerdebat over de ouderenzorg riepen veel parlementariërs immers op om het beloofde extra geld voor de verpleeghuiszorg nog dit jaar in te zetten.
Vanwege zijn demissionaire status wil het kabinet de uitgave eerst voorleggen aan de onderhandelaars in de formatie. Die zouden ermee moeten instemmen. Volgens VWS wordt de uitwerking in de Voorjaarsnota bekendgemaakt. De Voorjaarsnota verschijnt halverwege het lopende begrotingsjaar, uiterlijk op 1 juni. Het is dus nog maar de vraag of dat geld wel op tijd komt om de zomerknelpunten te verhelpen.
Een andere belangrijke vraag is hoe het extra budget überhaupt verdeeld gaat worden. De manier waarop het vorige extra budget van 100 miljoen euro voor de verpleeghuizen momenteel wordt verdeeld, kan niet op sympathie uit het veld rekenen. Dat geld wordt door de zorgkantoren uitgekeerd aan de slechtste jongetjes van de klas. Die moeten om er aanspraak op te maken eerst een moeilijk administratief traject door om te bewijzen dat ze slecht presteren en het nodig hebben. Een proces dat meerdere maanden in beslag kan nemen. Deze methode lijkt daarom uitgesloten om de nieuwe 200 miljoen nog voor de zomervakantie te verdelen. Brancheorganisatie ActiZ ziet veel liever dat het geld over alle organisaties wordt verdeeld middels een generieke tariefverhoging. In een gesprek met Zorgvisie gaf ActiZ vice-voorzitter Jacqueline Joppe aan dat, als de 100 miljoen extra via de tarieven zouden worden verdeeld, een middelgrote aanbieder grofweg anderhalve fte extra kan inzetten.
Het wordt dus rekenen hoeveel uitzendkrachten verpleeghuizen kunnen inzetten als er nog eens 200 miljoen euro over alle instellingen wordt verdeeld. En of dat nog geregeld kan worden als het geld pas in juni vrij komt. Het zou me niet verbazen als we deze zomer gewoon weer zon, zee en onderbezetting krijgen. Alhoewel ik over die zon bij nader inzien geen voorspellingen wil doen.
Dossier ouderenzorg Alle artikelen over langer thuis wonen, problemen en oplossingen in verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer >>