Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorgakkoord slappe hap

Eindelijk is het er: het langverwachte zorgakkoord. Gaat het zorgstelsel op de schop? Nee, het wordt weer ouderwets kaasschaven.
Zorgakkoord slappe hap

Een brakke zin uit het veel bespotte Koningslied is zeer van toepassing op het zorgakkoord: ‘De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier’. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft er lang op moeten wachten doordat hij een tijd lang werd ‘gegijzeld’ door de onderhandelaars van Abvakabo FNV. Maar Van Rijn wist natuurlijk dat hij uiteindelijk ook zonder de strijdvaardige vakbond tot een akkoord zou kunnen komen. Medeondertekenaars zijn aan werkgeverskant de koepels ActiZ, VGN, NVZ, NFU en aan de werknemerskant de bonden CNV, MHP, NU91, FBZ. Zij laten weten verheugd te zijn met het verzachten van de maatregel voor het ‘scheiden van wonen en zorg’. En zij zijn blij dat van het huidige budget voor huishoudelijke hulp geen 25 procent overblijft, maar 60 procent. Het nieuwe akkoord ligt volgens de overlegorganen dicht bij hun eigen visie op de langdurige zorg. Zo laat ActiZ weten dat haar ‘Deltaplan Ouderenzorg en de positionpaper van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) de basis vormen voor de hervormingen in de langdurige zorg. Zorg op maat voor de cliënt is dan uitgangspunt voor verandering en vernieuwing in de zorg.’

Afzwakken
Maar waar zit dan dat vernieuwende aspect? Het scheiden van wonen en zorg wordt afgezwakt ingevoerd en dat wordt gefinancierd door de klassieke kaasschaaf te hanteren op het budget van zorginstellingen. Die andere grote stelselwijziging, de lichte thuiszorg uit de AWBZ, wordt ook voor het grootste deel teruggedraaid. Natuurlijk is de grote verliezer van dit spel, Abvakabo FNV, teleurgesteld. Onderhandelaar Lilian Marijnissen laat weten dat in het nieuwe zorgakkoord geen garanties zijn opgenomen over de nullijn. Die kan dus elk moment weer van stal gehaald worden. Verder noemt Marijnissen het akkoord ‘een beetje uitstellen en afzwakken’. ‘De OVA-ruimte wordt ingepikt en er komt weer een tariefsmaatregel van 250 miljoen euro voor de zorginstellingen.’ We hebben er dus lang op moeten wachten, maar of het resultaat revolutionair te noemen is? Nou, nee.

5 REACTIES

  1. Ik ben het met de vorige schrijvers eens.
    De bezuiningingen en de enorme achteruit gang zal zieken de das om doen.Er moet echt veel meer opstand komen.
    En ik vind dat bonden met ons moeten praten.en niet over ons wij weten wat er leeft en dat wetten veelal omgezet wordt in regels van gemeente,
    En mensen nog steeds inkomsten afhankelijke bijdragen leveren terwijl de hoogeraad dat verboden heeft.Ook zijn gemeente bezig de wet die nog door de tweedekamer en eerste kamer al vast aan het uitvoeren is.
    Dat is op vele gemeente site te vinden.
    Het is te hopen dat belangen verenigingen daar op letten,en de ambassadeurs van persaldo daar kennis van nemen en er actie op ondernemen..Nog meer premie betalen is belachelijk ,eerst de groot graaiers aanpakken en niet de zorg gebruikers dan kan de premie naar beneden.

  2. Lees alle reacties
  3. Iets redelijk snel voor elkaar krijgen vergt afstemming/onderhandelen/compromissen sluiten/geven en nemen, maar over de zorg worden zoveel uitspraken gedaan — richting de burger — die later weer teruggedraaid worden (gelukkig maar) dat diezelfde burger de overtuiging krijgt DAT MEN MAAR WAT ZIT AAN TE MODDEREN.
    Ik zal de reden geven waarom. Als een NOODZAKELIJK voorstel mogelijk stemmen gaat kosten wordt het afgezwakt of gaat niet door.
    LET OP: de zorg wordt niet gestuurd door wat de patient of hulpbehoevende of gehandicapte nodig heeft, maar wat politiek het beste uitkomt.
    Het is maar waar je attentie op legt als minister en staatssecretaris van ZORG VOOR DE HULPBEHOEVENDE MEDEMENS.
    Wat zijn we nog ver van huis.

  4. Nee niet revolutionair, maar alle revolutionaire maatregelen die op tafel zijn geweest waren nou ook niet erg doordacht. De oude AWBZ was een enorme verworvenheid van een rijke natie. Hij werd echter te snel uitgebreid en daardoor onbetaalbaar. Nu moet er weer zorgvuldig nagedacht worden welke groepen toegang krijgen.
    Dat klinkt weinig revolutionair, maar de AWBZ afschaffen zet Nederland 30 jaar terug in de tijd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.