Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgtarieven en superinflatie

Koen Mous
In de rechtspraak is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor zorgtarieven. Dat was nog in een tijd zónder superinflatie. Ook toen al werd regelmatig gesteld dat de tarieven veel te laag zijn.
Koen Mous, advocaat

In 2020 oordeelde de Haagse voorzieningenrechter dat zorgkantoren in de Wlz ‘reële tarieven’ moeten betalen. Ook in andere sectoren wordt steeds vaker geprocedeerd over de tarieven. Het Integraal Zorgakkoord (IZA), met daarin ook een nadrukkelijke taakstelling tot kostenbeheersing, heeft de zorgen over de te lage tarieven bepaald niet weggenomen. Inflatie zal de druk verder laten toenemen. De indexatie van tarieven door de NZa kan de pijn wellicht verzachten, maar het zijn uiteindelijk zorgverzekeraars die bepalen welk tarief de zorg- aanbieder krijgt.

Recente rechtspraak laat zien dat de discussie over de tarieven steeds meer naar een kookpunt toe gaat. Zo hebben aanbieders van geriatrische revalidatiezorg bezwaar gemaakt tegen de vaststelling van maximumtarieven door de NZa. Er zou van alles mis zijn met het kostprijsonderzoek. Bovendien verzuimde de NZa volgens de betreffende aanbieders om rekening te houden met het feit dat zorgverzekeraars nog een afslag toepassen op de tarieven. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) ging daar niet in mee (ECLI:NL:CBB:2022:182), maar wees wél nadrukkelijk op de zorgplicht van zorgverzekeraars. Het CBb sprak nog nét niet uit dat zorgverzekeraars reële en kostendekkende tarieven moeten betalen, maar daar komt het waarschijnlijk wel op neer. Zolang er aanbieders zijn die afslagen accepteren, is er volgens het CBb niet zoveel aan de hand. Dit wordt natuurlijk anders als blijkt dat tarieven collectief afgewezen worden. Zeker wanneer de inflatie niet verdisconteerd wordt in de toekomstige tarieven, zou die situatie zich wel eens snel kunnen voordoen.

Ook in de fysiotherapie, met vrije tarieven, maakt men zich grote zorgen over de tarieven, blijkt uit publicaties van de beroepsvereniging en de werkgeversvereniging. Kostprijsonderzoek van Gupta laat zien dat de aangeboden tarieven nu al beneden het kostprijsniveau liggen. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de superinflatie. Uit de door zorgverzekeraars gepresenteerde tarieven 2023 blijkt dat het door Gupta Strategists geadviseerde prijsniveau bij lange na niet gehaald gaat worden. Door de toegenomen prijzen vanwege inflatie maken fysiotherapeuten zich grote zorgen. Ondertussen worden (kwaliteits)eisen verder opgeschroefd. Deze beweging lijkt onhoudbaar.

Betaling van reële tarieven creëert niet alleen meer lucht voor zorgaanbieders, maar kan tegelijkertijd ook een (tenminste gedeeltelijke) oplossing zijn voor de wachtlijstproblematiek die de zorg op dit moment in zijn greep houdt. Het zou goed zijn als het recht op reële tarieven wettelijk geborgd wordt, zodat het niet langer een recht is dat via rechtspraak moet worden bevochten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.