Door alle beleidswijzigingen in de zorg staat de wereld van verpleeg- en verzorgingshuizen flink op z’n kop. Berekeningen laten zien dat er met zo’n vier miljoen vierkante meter zorgvastgoed iets moet gebeuren: of herbestemmen of ingrijpend renoveren. Daarnaast is er op termijn een schreeuwend tekort aan levensloopbestendige woningen waar mensen zelfstandig kunnen wonen.
Comfortabele woongebouwen
Binnen Energiesprong Zorgvastgoed zijn wij momenteel met verscheidene zorginstellingen in overleg om verpleeg- en verzorginstellingen te transformeren in comfortabele en duurzame woongebouwen. Het uitgangspunt is in de voormalige verpleeg- en verzorgingshuizen fijne, betaalbare en gevarieerde woningen te maken, waar niet alleen oud maar ook jong zich thuis voelt. Ouderen krijgen er van de zorginstelling de zorg die ze nodig hebben, tegelijkertijd wonen ze in een omgeving waarin zij nog een actieve rol kunnen spelen. Door bijvoorbeeld de kinderen van andere bewoners op te vangen of nog wat te koken. Een gek idee? In het geheel niet. Tijdens een zorgvastgoedcongres vertelde Roland de Wolf, bestuursvoorzitter van Saffier De Residentiegroep, dat hij aan bewoners van zijn nieuwe zorghuis Royal Rustique, 80 jaar en ouder, had gevraagd wat zij zélf nog in het huis zouden en willen doen. Een paar dames wilden de koffie wel verzorgen. Daarvoor moesten dan wel nieuwe kannen komen want de kannen die nu voor de koffie werden gebruikt waren voor hen te zwaar. Die konden ze niet tillen. Er zijn nieuwe kannen aangeschaft en sindsdien regelen zij de koffie voor de andere bewoners. Iedereen gelukkig.
Buiten gebaande paden
Het gaat er volgens mij om dat we meer buiten de gebaande paden denken. Niet vóór ouderen denken maar mét hen denken. Hoe wilt ú straks oud worden en hoe en waar wilt u dan wonen? En hoe richt u straks uw zorg in? De antwoorden op deze vragen zijn richtinggevend voor de toekomst van ons zorgvastgoed. Ik noem het zorgvastgoed nieuwe stijl. Een open deur? Wellicht. Maar toen ik op datzelfde congres iemand uit de zaal aan De Wolf hoorde vragen hoe hij in Royal Rustique de verpleegsterspost (die er overigens helemaal niet is) financierde, kreeg ik een beklemmend gevoel. Het is het oude denken. Daar zijn we nog niet één, twee, drie van af. Helaas.
Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed
Zijn er nou echt geen andere voorbeelden dan koffie schenken? Ouderen van boven de 80 jaar zijn soms nog tot veel andere diensten in staat. De dagelijkse praktijk wijst uit dat ‘naar behoeften van mede-bewoners’ diensten worden aangeboden. Die behoeften dienen wel herkenbaar te zijn en dat is niet altijd duidelijk zichtbaar of herkenbaar.