Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zwarte lijst

Het artsengilde, vroeger een van de hoogst gewaardeerde beroepsgroepen, ligt onder vuur. Momenteel griezelt het land over de Emmense specialist die mogelijk zes fatale fouten heeft gemaakt bij operaties voor maagverkleining. Enkele maanden eerder was er de Twentse neuroloog die tientallen patiënten ten onrechte vertelde dat ze ongeneeslijk ziek waren.
Zwarte lijst

Vorige week meldde minister Klink dat hij een zwarte lijst gaat aanleggen van artsen die ernstige fouten maken. En dan lezen we weer dat een onbedoelde inkomensstijging van specialisten de staat een strop oplevert van 450 miljoen. Kortom: de voormalige halfgoden staan inmiddels te boek als blunderende zakkenvullers.

Directeur Gita Gallé van de NVZ vereniging van ziekenhuizen wijt de negatieve beeldvorming aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Voor jongeren die misschien in de zorg willen werken, is het “ontzettend demotiverend dat de IGZ alleen de nadruk legt op wat er fout gaat”. Het moet dus maar eens afgelopen zijn met dat gepraat over vieze operatiekamers, onderbemensde ic’s en gebrekkige samenwerking tussen artsen.

De inspectie geeft toe dat alarmerende rapporten de indruk kunnen wekken dat misstanden toenemen, terwijl deze alleen maar zichtbaar worden. De vraag is alleen of je misstanden dan beter onzichtbaar kunt houden. Juist de geslotenheid van de medische stand heeft bij het publiek de indruk gewekt dat artsen ‘elkaar allemaal de hand boven het hoofd houden’. De zwarte lijst van Klink zou wel eens een blessing in disguise kunnen zijn voor medisch specialisten. Regel één van reputatiemanagement is immers: ga niet in de verdediging, maar geef fouten toe en zeg hoe je ze gaat herstellen. Een lijst waarop patiënten kunnen zien welke artsen zijn geschorst of geschrapt uit het BIG-register, laat zien dat zwakke broeders eruit vliegen. Dat kan patiënten een gevoel van veiligheid geven, terwijl de gemiddelde specialist er geen seconde van wakker hoeft te liggen. Je moet het als arts immers wel heel bont maken om een schorsing te riskeren. (Zorgvisie – Krista Kroon)

1 REACTIE

  1. Het is vandaag ruim 38 jaar geleden dat ik begon als verpleegkundige.
    Thans ben ik leraar verpleegkunde.
    Het is nodig voor een goede kwaliteit dat een openbare lijst wordt aangelegd met de namen van die dubieuze zorgmedewerkers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.