Home Blogs
Laatste blogs
Opinie | Hoe digitalisering de eerstelijnszorg (mede) kan redden
Het fundament van de eerstelijnszorg staat onder druk. Doen we niets, dan loopt eerstelijnszorg vast. De oplossing volgens Paulus Lips? Innovatie, met hybride zorg als gamechanger.
Opinie | Boetes uitdelen bij no-shows schept verplichtingen
Regelmatig borrelt de discussie op of je als ziekenhuis boetes mag uitdelen voor mensen die niet komen opdagen. Uroloog Stefan Haensel: “Mogen patiënten ook boetes uitdelen aan het ziekenhuis?”
Terecht | Het zelfbeschikkingsrecht en de wens van de patiënt
Patiënten of hun vertegenwoordigers lijken minder ontvankelijk te zijn voor medisch inhoudelijke argumenten en weigeren zelfs medisch noodzakelijke behandelingen. Tegelijkertijd worden patiënten steeds veeleisender en willen zij conform hun eigen wensen behandeld worden. Dit kan leiden tot juridische procedures.
Opinie | We komen alleen verder als we durven een nieuw perspectief te schetsen
Verpleegkundig specialist en lid van de Jonge Zorg Gezanten Sabine op ’t Hoog bedacht met collega’s een toonbeeld van passende zorg: ‘IC zonder muren’. Passende bekostiging ontbreekt echter. Op ’t Hoog roept andere zorgprofessionals op om door te gaan met goede voorbeelden, zodat steeds duidelijker wordt hoe zorg in de praktijk past. “Dat laat zien hoe we een financieel stelsel opnieuw kaders kunnen bieden.”
Opinie | Zonder borging van kansrijke projecten verspillen we waardevolle tijd
Veertien jaar na de start van zorginnovatie MESO, een project van specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet, zijn de borging en opschaling nog steeds niet gerealiseerd. Hiermee verspillen we volgens Ien van Doormalen waardevolle tijd en stokt de ontwikkeling van waardevolle initiatieven.
Opinie | Voor goede zorg is lef nodig
De terminologie voor zorg is rijk. Maar wat betekenen passende zorg, persoonsgerichte zorg en zinnige zorg eigenlijk? Fonda Sahla, voorzitter van het Nationaal Netwerk Inclusieve Zorg en voormalig Tweede Kamerlid, vraagt zich af wie eigenlijk bepaalt wat 'zorg voor iedereen' inhoudt.
Opinie | Hoe zorgen we ervoor dat het IZA geen IBA wordt?
Hoe treffen professionals die in 2050 in de zorg werken de sector aan? En belangrijker nog: wat betekent dat voor de beslissers van vandaag, van wie hun toekomst mede afhangt? Sabine op ‘t Hoog en Marlou Smits behoren tot die generatie. Namens de Jonge Zorg Gezanten, een netwerk van jonge professionals werkzaam in de zorgsector, delen zij hun visie op huidige ontwikkelingen en de impact daarvan op de zorg van morgen. Hun dringende oproep: laat deelbelangen niet tot stilstand leiden.
Opinie | Zorgsector, maak je niet afhankelijk van de big tech-bedrijven
Ontwikkel als zorgorganisatie een eigen visie op digitalisering, adviseren Godfried Bogaerts en Erica Bouma-Gelle van BeterDichtbij. Dan wordt ook scherp of de oplossingen van de grote Amerikaanse techpartijen wel nodig zijn of dat er mogelijke alternatieven zijn.
Opinie | Overregulering dreigt door nieuwe wet integere bedrijfsvoering
De Wet integere bedrijfsvoering zorg (Wibz) zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de zorgsector. De administratieve lasten zullen bijvoorbeeld toenemen. Of de wet impact zal hebben op de toetreding van private equity, is zeer de vraag, schrijft advocaat Maartje de Jong.
Opinie | De drie perspectieven op open-deuren-beleid
De impact van het openen van de deuren is voor iedere zorginstelling anders. Jeroen Schumacher, programmamanager zorg & dwang bij Vilans, schrijft in drie delen over open-deuren-beleid. In dit derde deel drie perspectieven: de cliënt, de jurist en de zorg(professionals).