Home Blogs
Laatste blogs
Opinie: Duurzaam omgaan met medicijnen is goed voor patiënt, zorgsector en overheid
Artsen hebben niet alleen de plicht om zorg te dragen voor de patiënt, maar ook voor de planeet waarop die patiënten leven. Om deze transitie naar een andere manier van het voorschrijven van medicijnen op grote schaal te realiseren, is krachtig Europees beleid dat farmaceuten dwingt om open te zijn over de milieu-impact van hun medicijnen, onmisbaar.
Opinie: De zorgvrager is afhankelijk van de zorgverlener
Een gesprek tussen RVS-voorzitter Bussemaker en rapper Hutak over de afhankelijkheidsrelatie tussen een zorgvrager en zorgverlener zette Lineke Verkooijen aan tot het schrijven van een column.
Opinie: Blijf scherp op hygiëne en infectiepreventie
Goede hygiëne en infectiepreventie zijn onmisbaar in de verpleeghuiszorg. Daarom voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onlangs opnieuw een steekproef uit bij tien verpleeghuizen. In het programma Samen werken aan infectiepreventie werken we sinds 2022 al aan het verbeteren van infectiepreventie in verpleeghuizen. En dat blijft hard nodig. Waarom?
Terecht: Grensoverschrijdend gedrag op de zorgvloer
Meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten die vorig jaar reageerden op een enquête van Medisch Contact gaf aan zelf ooit een vorm van grensoverschrijdend gedrag te hebben ondervonden.
Opinie: Zorginkoop als oorzaak van personeelsschaarste
De jeugdzorg heeft net als de andere zorgsectoren last van krapte op de arbeidsmarkt. Door de marktwerking neemt de personeelsschaarste zowel kwalitatief als kwantitatief toe. Hoe is het tij te keren?
Opinie Jet Bussemaker: AI hakt de Gordiaanse knoop niet door
Minister Agema heeft de ambitie om de regeldruk drastisch te verminderen. Maar hoe? Hoewel artificiële intelligentie en digitalisering kansen bieden om regeldruk te reduceren, zijn ze zeker geen heilige graal.
Opinie: Inclusieve zorg is een essentieel onderdeel van een rechtvaardig zorgsysteem
Inclusieve zorg is geen vrijblijvende wens; het is een essentieel onderdeel van een rechtvaardig zorgsysteem. Maar wat we nu zien, is dat de zorg te afhankelijk is geworden van de politieke realiteit van het moment. Dit is onaanvaardbaar.
Opinie: AI in de zorg vraagt om richtlijnen, niet om rekensommen
Tijdens het begrotingsdebat van VWS stond kunstmatige intelligentie (AI) centraal als dé ‘toverstok’ om de financiële problemen in de zorg op te lossen. Hoewel er terecht vraagtekens werden gezet bij de kostenbesparingen die AI daadwerkelijk kan opleveren, bleef de belangrijkste vraag onbeantwoord: hoe kunnen zorgmedewerkers AI op een veilige manier inzetten?
Opinie: Het gevaar van de wildgroei in de zorg
De zorgopleidingen zijn in de afgelopen veertig jaar flink veranderd. Is dat inmiddels terug te zien op de werkvloer, en wat merken we ervan? En hoe herkennen we verpleegkundigen in opleiding nu het ‘verpleegkundige speldje’ er niet meer is? Een nog veel belangrijker vraag is: is de zorg er beter op geworden?
Opinie: Transitiepijn: de versneller óf showstopper voor succesvolle transformaties
Er wordt op veel plekken gewerkt aan transformeren. Daarbij is er veel aandacht voor de situatie ná de verandering. Er is nauwelijks aandacht voor wat het betekent voor de huidige situatie, belangen en posities. En laat dat nou vaak de vertrager of zelfs de showstopper zijn.