Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Boete voor farmaceuten bij te dure medicijnen’

Mark van Dorresteijn
GroenLinks wil dat de Europese Unie boetes gaat opleggen aan farmaceutische bedrijven als zij te veel geld vragen voor hun medicijnen. De boete moet kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf. Dat stelt de partij in een driepuntenplan.
‘Boete voor farmaceuten bij te dure medicijnen’

‘Ik vind dat de politiek fabrikanten

Registreren

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mooie retoriek, maar hoe werk je dit in vredesnaam uit? Een farmaceut kan immers enorme ‘kosten’ rapporten opstellen waaruit blijkt hoeveel geld zij er wel niet in hebben gestoken.
    Waar het fout gaat is dat er medicatie voor vergoeding is aangemerkt waarbij de gezondheidswinst te beperkt is ten opzichte van de kosten. Dit had al in een veel eerder stadium opgemerkt en gecorrigeerd moeten worden, zo had het onder voorwaarden gelanceerd kunnen worden. Bijvoorbeeld door het opnemen van prijs etappes op basis van het aantal gebruikers, hoe meer gebruikers hoe lager de relatieve eenheidsprijs. Farmacie tevreden dat ze een goede kans krijgt om gemaakte kosten (redelijk snel) terug te verdienen en bij een toenemend aantal gebruikers neemt de prijs geleidelijk af.
    Oftewel gewoon scherp zijn vóóraf op de maatschappelijke impact van nieuwe medicatie. Het is onethisch om nu beslissingen terug te draaien, dit had enkele jaren geleden moeten gebeuren toen bleek dat de farmaceut dit soort van kosten stelselmatig in rekening wilde brengen.
    Tot slot blijft het dweilen met de kraan open, de farmacie is verre van achterlijk en erg machtig aangezien ze het unieke recht hebben op vaak toch erg gewilde medicatie. Het is de keuze van vele overheden geweest om geneesmiddelenonderzoek bijna exclusief te laten verrichten door commerciële partijen. Nationale overheden kunnen er ook voor kiezen om onderzoek naar nieuwe medicijnen zelf op te zetten via bijvoorbeeld universiteiten en daarna direct tegen kostprijs op de markt te brengen (en misschien met kleine winst in andere landen te verkopen). Maar dat vinden we ook risicovol omdat we weten hoe duur het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.