De zorguitgaven kunnen niet langer onbeperkt doorgroeien. Dat stelt KPMG-partner Wouter Bos. Tijdens een rondetafelbijeenkomst dacht de voormalig PvdA-leider samen met ziekenhuisbestuurders en andere professioneel betrokkenen na over mogelijke oplossingen van de groei. Hierbij kwam onder andere de Britse aanpak van de groeiende zorgvraag ter sprake.
De bijeenkomst op 17 februari in
Wat zien we in GB? Veel onderbehandelde bejaarden, bovendien sterk afhankelijk waar je woont
In een broeikas gedijen gezwellen ook beter dus de oplossing moet niet erger zijn dan de kwaal.
Volgens mij is de NHS geen voorbeeld om tot goede zorg te komen. Veel Engelse patiënten gaan niet voor niets naar particuliere ziekenhuizen.
lees de brieven aan de Tweede Kamer van de staatsecretaris en minister van VWS. Laagcomplexe zorg uit het ziekenhuis, stimuleer de anderhalve lijn en goede samenwerking in de wijken, belangrijke rol voor de huisartsen. KPMG is wat laat met het idee.
Heel goed dat er eens over de grens wordt gekeken, en vooral naar het Verenigd Koninkrijk. Misschien kunnen we van de aanpak daar nog wel veel meer leren. Wat te denken bijvoorbeeld van het nationaliseren van de ziekenhuiszorg zodat er echt stappen gezet kunnen worden en hebben we zorgverzekeraars eigenlijk wel nodig? Kunnen we die nu verdampende miljarden die opgaan aan de grote conglomeraten en het zg. zorginkoop/-verkoop spel niet beter gebruiken?
Zou het niet verstandig zijn om de gezondheidszorg uit 1 pot te laten betalen. Volgens mij scheelt dit erg veel kosten. Ik zie nu regelmatig dat kosten overgeheveld worden naar andere potjes en dat het dan goedkoper lijkt. Ondertussen zijn de verschillende partijen bezig hun eigen potjes vol te houden terwijl andere potjes leeg raken. Bijvoorbeeld. Bepaalde injecties mogen niet meer door de thuiszorg gegeven worden, de huisarts wil ze niet geven en dus worden ze in het ziekenhuis gegeven. Lijkt goedkoper voor thuiszorg en huisarts, maar wat kost een ziekenhuis wle niet! Uiteindelijk betalen we dit ook samen.
prima dat dit soort bijeenkomsten worden georganiseerd, de krachten bundelen om de toename het hoofd te bieden. Dat we meer budget nodig hebben is evident maar hoe dit zo optimaal mogelijk te gebruiken is een lastig vraagstuk.