Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Bouwplannen nog te veel gericht op kortetermijndenken’

Mark van Dorresteijn
Een combinatie van daglicht en regulerend kunstlicht kan al snel zorgen voor een besparing op de energiekosten van veertig procent. Dat deze techniek nog niet op grote schaal wordt toegepast komt vooral door kortetermijndenken, stelt architect Marien Jansen van Studio M10 in het weekblad Facilitair & Bouwbeheer.
‘Bouwplannen nog te veel gericht op kortetermijndenken’

“Opdrachtgevers zijn nog altijd het meest

Registreren

2 REACTIES

  1. Ook mijn ervaring is dat de klimaatbeheersing veel te wensen overlaat. In geen enkele stafkamer is toegang tot frisse lucht/ geen raam/rooster die je open kunt zetten om luchtstroom toe te laten. Gevolg is een bedompte sfeer. Voor wat betreft het glaswerk: Het is inderdaad een Big Brother setting waar je je vraagtekens bij kunt hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. De OOstvaarderskliniek heeft inderdaad allerlei prijzen gewonnen. Toch zuchten en steunen de mensen die daar moeten werken en wonen. Regelmatig zeggen we tegen elkaar: die architect zou zelf eens een wek hier moeten verblijven, dan zou hij wel anders ontwerpen. Het moet gezegd worden: het is een prachtig gebouw. Nadelen zijn, doorat alles van glas is, dat er ipv een veilige omgeving, juist een emotioneel onveilige omgeving wordt gecreerd. Patienten doen hun therapie in glazen ruimtes, waar zowel van buitenaf als van binnenuit alles gezien kan worden. Medewerkers hebben nergens een mogelijkheid om zich terug te trekken zonder gezien te worden. Voert de leidinggevende een zwaar gesprek, dan hebben anderen dat allemaal gezien. En qua klimaatbeheersing werkt het ook niet: het is bij niet al te hoge temperaturen al snel zeer warm binnen, laat staan bij ets hogere temperaturen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.