De meeste gemeenten in Nederland hebben vorig jaar geld overgehouden op het zorgbudget. Het gaat naar schatting om 310 miljoen euro in totaal. Dat blijkt uit een onderzoek naar de uitgaven voor de jeugdzorg- en Wmo-taken door de NOS en het vakblad Binnenlands Bestuur.
Negen op de tien gemeenten hielden
Gemeentes kunnen zelf bepalen wat ze doen met de WMO. Hebben meerdere belangen. In de WLIZ is het budget/PGB verankerd. De daar voor geldende gelden zijn alleen bedoeld voor zorg. De WMO niet! Gemeentes kunnen zelf bepalen wat zij doen met dit geld. Elk jaar opnieuw moeten degene die zorg nodig hebben zich verdedigen voor de zorg die zij nodig hebben. De gemeentes mogen met alternatieven komen die hun minder geld kosten. Het geld wat dan zogenaamd overblijft door creatief boekhouding kunnen gemeentes dan elders besteden. Je hoeft geen hoge opleiding te hebben gevolgd om de begrijpen waar gemeentes nu het meeste geld voor nodig hebben.
In 2007 is de Huishoudelijke Zorg afgeschaft in de PGB. Volgens de minister moest dit uit de overige potjes vanuit de PGB maar worden betaald. 5000 euro per client/PGB. De gemeentes hoefden dat geld niet terug te geven. Waar is dat geld gebleven? Gemeentes zeggen niet commercieel te zijn. Nou dacht het wel!!