Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Brancheclubs zorg maken geheim ‘Kompas’ om zzp-maatregelen te omzeilen

De zes grootste brancheorganisaties in de zorg hebben een plan bedacht om zoveel mogelijk zzp’ers te behouden. Dit vertrouwelijke Fiscaal Kompas ZZP Zorg “kan door zorgorganisaties worden gebruikt als richtlijn om risico’s voor de loonheffingen te beperken”, staat in het 91 pagina’s tellende document.
Op de afbeelding: verschillende kleurrijke illustraties van 'zogenaamde' medewerkers in de zorg
Afbeelding: Mette Dijkstra

Actiz, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ, VGN en Zorgthuisnl (Brancheorganisaties Zorg, BoZ) hebben samen met adviesbureau Deloitte het Fiscaal Kompas geschreven. BoZ stelt in dit document dat de wet Wkkgz (Kwaliteit, klachten en geschillen zorg) veel mogelijkheden biedt om als zzp’er te werken in een zorginstelling, zonder dat de fiscus hem kan kwalificeren als werknemer.

“Volgens deze wet heeft de zorgprofessional een veel grotere mate van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de verleende zorg dan een werknemer”, staat in het Fiscaal Kompas. Bovendien ligt die verantwoordelijkheid niet exclusief bij de werkgever/opdrachtgever, want een zorgprofessional dient zich vooral te houden aan professionele protocollen, richtlijnen, gedragsregels, wetten en (tucht)rechtspraak.

Dit is het document Fiscaal Kompas ZZP Zorg 1 juli 2024

Lees ook Randstad-directeur: ‘Overheidsplannen treffen 80 à 95 procent van zzp’ers’

Zelfstandig functioneren

Het is volgens het Fiscaal Kompas belangrijk om in een overeenkomst tussen zorgorganisatie en zzp’er uitgebreid alle ‘contra-indicaties’ te beschrijven die wijzen op een zelfstandig functioneren van de zorgprofessional. Zoals: de tijdelijkheid van het werk, dat het werk verschilt van dat van andere werknemers (dus niet verwijzen naar een cao of functie), geen aanwijzingen geven over de manier van uitvoering van het werk, zzp’ers niet verhinderen voor andere opdrachtgevers te werken en niet laten meedoen met andere bedrijfsactiviteiten.

Contra-indicaties vastleggen

Het Fiscaal Kompas adviseert met klem zorgorganisaties en zzp’ers al deze contra-indicaties vast te leggen in een ‘overeenkomst van opdracht’. Een sterke contra-indicatie is een veel hogere vergoeding voor de zzp’er, omdat hij zelf bepaalde kosten betaalt, zoals voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenopbouw en scholing. Slim is het advies dat zzp’ers met een aansprakelijkheidsverzekering kunnen aantonen dat hij – niet de instelling – verantwoordelijk is. Het document geeft uitgebreide conceptvoorbeelden van zowel een raamovereenkomst als een opdrachtovereenkomst.

Andere mogelijkheden zijn volgens BoZ zzp’ers inhuren via een uitzend- of tussenkomstbureau. Dus niet met een bemiddelingsbureau. Een bemiddelaar treedt na de bemiddeling terug, een tussenkomstbureau niet: dat bureau staat voor de duur van de opdracht in een contractuele relatie tot de opdrachtgever en heeft verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en de voortgang van de werkzaamheden.

Naheffing voorkomen

Tip van het Fiscaal Kompas om het risico op naheffing  van de fiscus te voorkomen, is een deel van de vergoeding aan de zzp’er over te maken naar een g-rekening. Dat is een geblokkeerde bankrekening die is gekoppeld aan een of meer loonheffing- of omzetbelastingnummers. Plus: “Het is bij bemiddeling essentieel dat de factuur door of namens de zorgprofessional aan de zorgorganisatie wordt gestuurd.”

Bij het rechtstreeks of via bemiddeling inhuren van zorgprofessionals gaat het in de praktijk nagenoeg uitsluitend om de fictieve dienstbetrekking op basis van de zogenoemde ‘gelijkgesteldenregeling voor de loonheffingen’. “Deze fictieve dienstbetrekking kan echter op een eenvoudige wijze worden uitgesloten door deze fictie in de overeenkomst van opdracht niet van toepassing te verklaren”, schrijft het Fiscaal Kompas.

Afspraken maken

Om het aanpassen van het inhuurbeleid succesvol door te voeren binnen de zorgorganisatie doet het Fiscaal Kader de aanbeveling om intern het beleid en proces bekend te maken, door systemen aan te passen, afspraken te maken met alle betrokken verantwoordelijken en eventueel het beleid af te stemmen met de Belastingdienst.

Stappenplan

Tot slot is in het Fiscaal Kompas een helder en overzichtelijk ‘Stappenplan inhuur zorgprofessionals’ opgenomen. Dat is gericht op het in kaart brengen van de huidige situatie van de inhuur van zorgprofessionals en moedigt de zorgorganisaties aan om “bewust beleid te voeren op de inzet van zzp’ers. Het Stappenplan helpt om richting de Belastingdienst aan te tonen dat de zorgorganisatie fiscaal in control is voor de loonheffingen op dit onderwerp.”

Handhaving fiscus en VBAR

Het Fiscaal Kompas preludeert op de komende handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. Per 1 januari volgend jaar gaat de fiscus daarop controleren. Op de achtergrond speelt een belangrijke wetswijziging Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) mee. Dat voorstel van het vorige kabinet gaat vermoedelijk in op 1-1-2026, maar dat is wel afhankelijk van het advies van de Raad van State later dit jaar.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Verstandig dat de BOZ ten behoeve van haar partners ( zorgbranches/werkgevers ) op tijd het ZZP dossier meer toekomstgericht te maken. Immers, zorgprofessionals ( wet BIG erkende ) zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun professioneel werk, conform de wettelijk vastgestelde deskundigheid ( bijv bij vpk in art 33 Wet BIG ) en de door hun beroepsvereniging vastgestelde voorschriften ( bijv. Protocollen VenVn ).

    Nb In loondienst hecht men aan een in deze beperkende functie-omschrijving, die meestal minder breed beroepsgericht is en soms ook niet hecht aan herregistratie.
    Daarnaast worden in loondienst vooral lokaal ( voor die organisatie ) taken beschreven, die voor een ZZP zeker niet van toepassing zijn. )

    Immers ZZP -ers oefenen hun BEROEP uit en geen lokale functie. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is naast een WA – , Rechtsbijstand- en Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP zorgprofessionals dus wenselijk. Naast deze aspecten zal in het basistarief zzp zorgprofessional beroepsuitoefening ook verwerkt behoren te worden: vergoedingen van vakantie, familieverlof, ziekteverzuim en andere noodzakelijke uren vrij van opdrachten (oa frictietijd tussen opdrachten ), pensioenvoorzieningen, werk op onregelmatige werktijden, aan te schaffen spullen voor werk ( oa werkkleding, beschermende ) en ondersteuning voor bereikbaarheid, administratie, bij-en nascholing, herregistratie, vakbladen, lidmaatschap beroepsvereniging enz enz.

  3. Ik begrijp niet dat werkgeversorganisaties in de zorg hier mee aan de slag zijn. Het is in de zorg bijna niet meer mogelijk om vast personeel te vinden omdat heel veel mensen kiezen voor ZZP. Mooi dat jullie stellen in dit artikel dat ZZP-ers hogere kosten hebben maar de ervaring leert dat een groot deel van deze ZZP-ers helemaal geen verzekeringen afsluit en dus puur voor het snelle geld gaan, geen verbondenheid voelen met de locaties waar ze aan het werk zijn, de bewoners/cliénten niet kennen en ga zo maar door. Het zou de zorg helpen om alle ZZP-ers te verbieden in de zorg. Dat zorgmedewerkers gedwongen worden voor een vaste aanstelling te gaan zodat alle openstaande vacatures gevuld kunnen worden en zorgorganisaties niet nog meer geld kwijt zijn aan personeelskosten dan dat ze nu al zijn. Het gaat hier om gemeenschapsgeld welke hoger worden door de komst van dit ZZP monster. het gaat om geld dat beschikbaar moet zijn om zieken en ouderen te verzorgen. Dus wat mij betreft is het jubelgeluid wat ik in dit artikel lees vooralsnog niet iets om trots op te zijn.

    • De schaarste van zorgmedewerkers wordt hiermee niet opgelost. Maar het behouden van daartoe opgeleide en onmisbare zorgprofessionals ( Wet BIG erkende ) is wel iets wat belangrijk is. De niet-zorgprofessionals hebben ook de ( minderheid ) zzp werkvorm gevonden, maar zijn wettelijk niet echt op kwaliteit van persoonlijk werk aan te spreken ( tuchtwet ). Zij kunnen nu beter weer voor loondienst kiezen. En als loondienst echt aantrekkelijker wordt komen ook zorgprofessionals wel weer terug. De schaarste wordt daarmee niet opgelost. Er moeten echt meer mensen gaan kiezen voor die prachtige beroepen. Hoort zegt het voort! “Be Proud to be a NURSE”!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.