De zes grootste brancheorganisaties in de zorg hebben een plan bedacht om zoveel mogelijk zzp’ers te behouden. Dit vertrouwelijke Fiscaal Kompas ZZP Zorg “kan door zorgorganisaties worden gebruikt als richtlijn om risico’s voor de loonheffingen te beperken”, staat in het 91 pagina’s tellende document.
Actiz, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ,
De volgende keer dat je onder het mes moet op een OK toch even van tevoren checken: is de OK-assistent een zzp-er? Zo ja:
– al eerder op deze OK gewerkt (TIJDELIJKHEID van het werk)
-hele team zzp-ers
Verstandig dat de BOZ ten behoeve van haar partners ( zorgbranches/werkgevers ) op tijd het ZZP dossier meer toekomstgericht te maken. Immers, zorgprofessionals ( wet BIG erkende ) zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun professioneel werk, conform de wettelijk vastgestelde deskundigheid ( bijv bij vpk in art 33 Wet BIG ) en de door hun beroepsvereniging vastgestelde voorschriften ( bijv. Protocollen VenVn ).
Nb In loondienst hecht men aan een in deze beperkende functie-omschrijving, die meestal minder breed beroepsgericht is en soms ook niet hecht aan herregistratie.
Daarnaast worden in loondienst vooral lokaal ( voor die organisatie ) taken beschreven, die voor een ZZP zeker niet van toepassing zijn. )
Immers ZZP -ers oefenen hun BEROEP uit en geen lokale functie. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is naast een WA – , Rechtsbijstand- en Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP zorgprofessionals dus wenselijk. Naast deze aspecten zal in het basistarief zzp zorgprofessional beroepsuitoefening ook verwerkt behoren te worden: vergoedingen van vakantie, familieverlof, ziekteverzuim en andere noodzakelijke uren vrij van opdrachten (oa frictietijd tussen opdrachten ), pensioenvoorzieningen, werk op onregelmatige werktijden, aan te schaffen spullen voor werk ( oa werkkleding, beschermende ) en ondersteuning voor bereikbaarheid, administratie, bij-en nascholing, herregistratie, vakbladen, lidmaatschap beroepsvereniging enz enz.
Ik begrijp niet dat werkgeversorganisaties in de zorg hier mee aan de slag zijn. Het is in de zorg bijna niet meer mogelijk om vast personeel te vinden omdat heel veel mensen kiezen voor ZZP. Mooi dat jullie stellen in dit artikel dat ZZP-ers hogere kosten hebben maar de ervaring leert dat een groot deel van deze ZZP-ers helemaal geen verzekeringen afsluit en dus puur voor het snelle geld gaan, geen verbondenheid voelen met de locaties waar ze aan het werk zijn, de bewoners/cliénten niet kennen en ga zo maar door. Het zou de zorg helpen om alle ZZP-ers te verbieden in de zorg. Dat zorgmedewerkers gedwongen worden voor een vaste aanstelling te gaan zodat alle openstaande vacatures gevuld kunnen worden en zorgorganisaties niet nog meer geld kwijt zijn aan personeelskosten dan dat ze nu al zijn. Het gaat hier om gemeenschapsgeld welke hoger worden door de komst van dit ZZP monster. het gaat om geld dat beschikbaar moet zijn om zieken en ouderen te verzorgen. Dus wat mij betreft is het jubelgeluid wat ik in dit artikel lees vooralsnog niet iets om trots op te zijn.
De schaarste van zorgmedewerkers wordt hiermee niet opgelost. Maar het behouden van daartoe opgeleide en onmisbare zorgprofessionals ( Wet BIG erkende ) is wel iets wat belangrijk is. De niet-zorgprofessionals hebben ook de ( minderheid ) zzp werkvorm gevonden, maar zijn wettelijk niet echt op kwaliteit van persoonlijk werk aan te spreken ( tuchtwet ). Zij kunnen nu beter weer voor loondienst kiezen. En als loondienst echt aantrekkelijker wordt komen ook zorgprofessionals wel weer terug. De schaarste wordt daarmee niet opgelost. Er moeten echt meer mensen gaan kiezen voor die prachtige beroepen. Hoort zegt het voort! “Be Proud to be a NURSE”!