Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de verplichte Europese aanbesteding in de thuiszorg. Dat bleek woensdag in een debat over een initiatiefwetsvoorstel van SP-leider Agnes Kant.
De verplichte aanbesteding geldt sinds januari
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDe verplichte aanbesteding geldt sinds januari
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Dat is waar; de structuur van de aanbesteding van verzorging en verpleging ieder jaar georganiseerd door de zorgkantoren is totaal geen garantie voor goede kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. Thuiszorginstellingen gaan failliet, bestuurders van thuiszorginstellingen falen en dan kunnen er weer opnieuw scheppen AWBZ-geld tegenaan gegooid worden om de boel overeind te houden en de zorg te continueren. Zorg moet vanuit dat oogpunt gewoon weer een publieke zaak worden net als veiligheid (politie en defensie), onderwijs etcetera.
Die aanbestedingen zouden niet alleen gestaakt dienen te worden in het kader van huishoudhulp-wmo. Vooral de thuiszorg verpleging en verzorging heeft er last van.
Om dit inzicht te krijgen heeft de politiek drie jaar nodig gehad. Het zou goed zijn als de aanbevelingen van de zorgsector van najaar 2006 nog eens door gelezen werden. Daar stond precies in dat we met de aanbesteding meer kapot maken dan goed is voor de samenleving. De schade is enorm.
Marktwerking in de zorg vind ik zowiezo niet goed. Het is geen maatproduct zoals je dat in een fabriek produceert. Prima dat er een keer wordt teruggekomen op het veramerikaniseren van de zorg.