Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg gaat in kaart brengen of zorgverzekeraars inderdaad voorspelbaar verlies lijden op chronisch zieken. Het verschil in rendement tussen gezonde en zieke verzekerden bedraagt per verzekerde gemiddeld 175 euro per jaar.
Zorgverzekeraars zijn chronisch zieken liever kwijt
” Zorgverzekeraars zijn chronisch zieken liever kwijt dan rijk. Want het verschil in rendement bedraagt per verzekerde 175 euro. Op een gezonde verzekerde maken verzekeraars gemiddeld 91 euro per jaar winst. Een chronisch zieke leidt tot een voorspelbaar verlies van gemiddeld 84 euro per jaar. De cijfers komen uit het onderzoek van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).”
En hoe verhoudt zich dit gegeven tot de uitspraak van een invloedrijke zorgeconoom ?
” Er gaan al veel dingen goed, aldus de econoom. ‘Met als belangrijkste gegeven dat we in Nederland het meest solidaire systeem ter wereld hebben. Links zal dat vast niet met me eens zijn, maar het is een empirisch feit.”
Het meest solidaire systeem ter wereld?
Terwijl verzekeraars chronisch zieken liever kwijt dan rijk zijn?
Mooi dat niet alles aan de markt wordt overgelaten, zullen we maar zeggen.
@ c.blankers: ik snap uw frustratie. Het neoliberaal “gedachtengoed” gaat er blijkbaar van uit dat ziek zijn:
– vooral je eigen schuld is;
– alleen voor de zwakkeren is;
– een hindernis betekent voor een vooruitstrevende maatschappij die fris en fruitig alle uitdagingen het hoofd moet bieden. ( En dat zijn er al zoveel! de losers die ziek zijn wil je hierbij toch niet op je schouders gedwongen moeten meezeulen? ) .
Het is een bepaalde manier van denken.
Een waardeoordeel laat ik dus maar in het midden, want we mogen immers allemaal stemmen.
De chronische zieken zijn de volgende groep paria van de samenleving.
De meeste van hen, zoals ik, hebben tijdens hun arbeidzaam leven keihard meebetaald. Als we nu een chronische kwaal hebben, is de verzekeraar ons liever kwijt dan rijk. Wat een uitspraak in ons beschaafd land of ligt het aan de mentaliteit en denkwijze van de huidige generatie bestuurders ? Zij moeten zich diep schamen.!!!