Minister Bruins maakt de toetreding van zorginnovaties tot het basispakket gemakkelijker. Hij versoepelt daartoe de bestaande regels.
Bruins introduceert een nieuwe subsidieregeling voor
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanBruins introduceert een nieuwe subsidieregeling voor
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Veel geld beschikbaar stellen voor “Innovatie” in de Zorg, door allerlei goedbedoelde plannetjes ( meestal rond behandelingen) door een stroperige fuik van een door de grote ziekenhuizen in te richten “onderzoeksadviscentrum” te laten lopen ( kan ZonMw het niet zelf?) kan wel eens op een teleurstelling over een misinvestering uitlopen. Ziekenhuizen en hun onderzoekers hebben geen prikkel richting preventie en van common sense lopen ze niet over in het marktmodel Als er geen politiek vlg. geneeskundige principes wordt bedreven ( Virchow stuurde Bismarck hiermee de richting van preventie en brede volksgezondheid op ) dan gaat de onbalans in volksgezondheid zich alleen maar versterken: we worden er met zijn allen niet beter van, maar “zieker”. En dat is altijd erg duur. Kijk naar de USA.
En wie in het Parlement kan en durft hier nog iets over te zeggen?
Innovatie zonder dat eerst restauratie van de basis is gepleegd is, is en blijft een duur uitvallend plan. De geneeskunde heeft behoefte aan terugkeer naar haar eigen basisprincipes en kennis. De kennis van de basisvakken Anatomie, Embryologie ( hoe groeien we?) en Fysiologie is tot bedroevend peil gezakt.Al onze aandoeningen zijn hoe dan ook leefstijl gebonden ( Zivilizationskrankheiten) , ook kanker, hernia’s, autisme of Alzheimer. Een kloppend oorzaak gevolg verhaal ( pathogenese) van bijv. kanker of Alzheimer boven water halen zonder naar de invloeden van externe factoren op het groeiend kinderlichaam te kijken, zal nog wat tijd nemen. En zonder oorzaak gevolg verhaal geen preventie en geen “stepped care”. Maar voor rugklachten, “slijtage”, artrose en de almaar oplopende blessureincidenties was het oorzaak gevolg verhaal al lang bekend: als je in de groeifase geen goede houding ( uitlijning rug) ontwikkeld, door zitten in flexibiliteit en motorische ontwikkeling achterblijft , dan kun je rekenen op een hoop schadelast in de volwassenheid. Het RIVM benoemde de relatie sedentaire leefstijl kinderen en latere chroniciteit al. Ooit was de preventie hierop goed geborgd in kennis en kunde onder het volk ( Gezondheidsleer voor alle meisjes) , in het Onderwijs met o.a schoolbanken, dans- en zangles, Gymnastiek gebaseerd op de anatomisch fysiologische kennis rond gezonde houding en optimale motoriek. Goed en gezond lichamelijk opgroeien ( latijn: orthopedie) geeft een garantie op een duurzaam inzetbaar bewegingsstelsel, maar ook op langer gezond werkende organen. In 2013 schreven we een waarschuwend artikel in Medisch Contact: “De gameboygeneratie verleert haar gezonde houding” . We zijn nu 5 jaar verder en de ( fullblown) smartphone generatie dreigt volwassen te worden en begint haar “steentje bij te dragen” aan de grootste socioeconomische burden of diseases: het verval van het steun-en bewegingsapparaat. Bezint eer ge begint .