Met een minderheidsaandeel van 40 procent participeert Buurtzorg Nederland in het eerste buurtzorgpension in Zierikzee. Het is een tussenvoorziening tussen ziekenhuis en thuiszorg. “We willen over vijf jaar twintig tot dertig locaties in Nederland hebben”, aldus directeur Charles Versluijs.
“Het aantal ziekenhuizen wordt minder in
Buurtzorg is een andere vorm van organisatiestructuur, kleine teams, weinig overhead en vaste prijzen. De wijze waarop ze zorg verlenen verschilt niet met andere thuiszorgorganisaties (productie). Het WIJKZUSTER TERUG project in Brabant brengt (zonder indicatie) ECHT de wijkzuster weer in de wijken. Pensions als Buurtzorg waren en zijn er al sinds 1965.
Dit is een goed initiatief.
Er moet wel verteld worden dat de stichting Eerstelijnsklinieken sinds 2011 ook dit concept heeft ontwikkeld.
Zo nieuw is dit initiatief niet en in Australie bestaan dergelijke tussenvormen ook al.
Uitstekend idee, vind ik, hoop wel dat het kleinschalig blijft waardoor flexibiliteit, creativiteit en daadkracht behouden blijven. Mijn ervaring, aan de zorgkant, met Buurtzorg is uiterst positief.
Het zou ideaal zijn wanneer deze tussenstations massaal werden uitgezet. Het buurtzorgprincipe; via alle beschikbare eerstelijnszorg en mantelzorg kleinschalig maatwerk leveren biedt op een relatief goedkope manier goede kansen voor een duurzaam en adquaat vervolg na een steeds korter geworden ziekenhuisopname. Nu bezorgt het bedenken van een optimale en snelle follow-up ons in de MDO’s van het ziekenhuis vaak hoofdbrekens. Ik vraag mij wel af of in deze pensions voldoende revaliderende faciliteiten beschikbaar zullen zijn.
Jaloers?
Buurtzorg wordt erg zwaar overgewaardeerd, begint een beetje een egotrip te worden voor dhr de Blok, zie ook het uitkomen van het blad de Jossy !
Dat is het algemene principe van ondernemen: De behoefte onderkennen en als markt zien en daar met een dienst of product in voorzien.
De overdreven strakke regelgeving heeft dat lange tijd onmogelijk gemaakt met als gevolg dat onze zorg is geïnstitutionaliseerd met alle gevolgen van dien. Verlies aan flexibiliteit en uit de hand lopende kosten zijn hier de meest in het oog springende voorbeelden van. Ik geloof in deze ontwikkelingen. Ook de zorg moet weer terug naar de “menselijke maat”.
Inderdaad geen nieuwe markt: er zijn herstellingsoorden en zorghotels die hetzelfde doen. Dat wil niet zeggen dat die dienstverlening geen moderniseringsslag kan gebruiken. Net als Buurtzorg: het product is niet nieuw, maar de aanpak misschien wel vernieuwend.
Helemaal gen nieuwe markt er wordt al heel lang door verzorgingshuizen kortdsurende zorg geleverd. Het is voor buurtzorg een nieuwe markt