Ondanks de groei van het aantal cliënten en Buurtzorgteams heeft zorgconcern Buurtzorg Nederland een verlies geleden in 2013. De oorzaak van het verlies ligt volgens het concern aan gewijzigd beleid van zorgkantoren en deelname aan het Experiment Regelarme Instellingen (ERAI).
De omzet van buurtzorg is met
De rechtvaardigheid is natuurlijk wel dat Buurtzorg nu eens met dezelfde zaken te maken krijgt als andere aanbieders. Er is natuurlijk al lang sprake geweest van een bevoorrechte positie alleen al als je kijkt naar de vergoeding van de tarieven . Verzorgende handigen declareren voor verpleegkundige tarieven van meer dan 57 euro was geen andere aanbieder gegund . Dus wat men telkens uitdraag buurtzorg is goedkoper en efficiënter gaat nu men de regels weer gelijk gaat stellen niet meer op
Blijft natuurlijk staan dat overproductie betaald zou moeten worden . Maar dat geld voor alle aanbieders en dat is geen exclusief recht van Buurtzorg . Hoe dicht men ook op de politiek zit.
Dit is hoe de zorgregeltjes werken; ook voor Buurtzorg. Dat de behoefte aan zorg groeit, maar de budgetten van Zorgkantoren niet, is toch niets nieuws?
Met een gemiddeld mix tarief van 58 euro voor PV en VP lijkt 0,6 miljoen nog wel op te brengen door Buurtzorg immers anderen moeten het doen met 10 tot 15% minder per uur. Anders zou het zijn wanneer er ook werkelijk sprake zou zijn van aan lagere inzet per geindiceerde klant maar daar is geen verschil met andere aanbieders voor zover ik kan beoordelen. Ook is Buurtzorg niet de enige die zijn overproductie niet betaald krijgt. Dat zijn nu eenmaal de spelregels, hou je daaraan zou ik zeggen. Al dat eigen vermogen opgebouwd uit AWBZ gelden die eigenlijk voor de klant zijn bedoeld. Volgens mij zouden we met heel wat minder eigen vermogen ook heel wat minder hoeven te bezuiningen.
Vreselijk is dit! Ik, als kleine speler in het veld vind het ook moeilijk te verkroppen dat er wel in de media komt staan: VGZ 450 miljoen winst, vervolgens een van de directeuren een handdruk met 4 ton de deur uit! Echt wat een ergernis en dit motiveert de zorgverlening toch niet!
Ik begrijp dat bezuiniging moet maar misschien toch op nog een andere manier?
Och, volgend jaar moeten de zorgverzekering een wijkverpleging organiseren. Gezien de dominante positie van Buurtzorg in dat veld, kan Buurtzorg zo’n beetje de voorwaarden dicteren. Komt wel goed.
Geachte lezer,
Zoals ik adviseerde bij de GGZ-instellingen en ZBC’s: benadert U a.u.b. Kamerleden en laat hen vragen stellen aan de minister.
Wellicht verdient het aanbeveling om de Zorgverzekeringswet aan te passen.
Kijkt U ook even op http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
Vriendelijke groet.