Details
Inschrijving gesloten
U kunt zich niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
27 en 28 juni 2023
Dag 1: 09:30 – 21:00 uur, Dag 2: 08:45 – 16:30 uur
Ernst Sillem Hoeve
Soestdijkerweg 10-b
3734 MH Den Dolder
Tarieven
- Investering (btw vrij)
- € 1.399
Over deze masterclass
Capaciteit is schaars genoeg om juist te willen verdelen
Goede patiëntenzorg, kostenbeheersing en aantrekkelijk werkgeverschap, dat zijn de dagelijkse uitdagingen van zorgorganisaties. Om de schaarste van personeel, de steeds grotere zorgvraag en de stijgende kosten het hoofd te bieden is een efficiënt en doelmatig omgaan met resources cruciaal. Een belangrijke tool daarbij is capaciteitsplanning. Een goede planning van de inzet van medewerkers zorgt voor gemotiveerde, minder onder- of overbelaste medewerkers en kan leiden tot een betere kwaliteit van zorg. Dat wilt u toch ook?
De tweedaagse masterclass Capaciteitsplanning in de zorg biedt u alle ins & outs op het gebied van capaciteitsplanning binnen de care en cure. Naast het theoretische kader wordt ingegaan op de diverse rekenmodellen. Ook worden een aantal praktische casussen gepresenteerd. Deze worden nabesproken en gerelateerd aan de theoretische beschouwingen. Omdat het gaat over capaciteitsplanning in de zorg komen ook de echelon specifieke aspecten aan bod. De docenten bespreken ook integraal capaciteitsmanagement als een van de vraagstukken op het terrein van organisatieontwikkeling.
Dit programma staat onder bevlogen leiding van Prof. dr. Bart Berden, RvB ETZ | hoogleraar organisatieontwikkeling in het ziekenhuis bij Radboudumc en Prof. dr. Frits van Merode, hoogleraar Logistiek en Operations Management in de Zorg , Maastricht UMC+.
Na twee intensieve dagen heeft u:
- Meer inzicht in de cijfermatige onderbouwing van strategische keuzes.
- Alle informatie over de zorgvraag en wat dit betekent voor uw personeel en de capaciteit.
- De laatste technologische ontwikkelingen en hoe u gebruik kunt maken van nieuwe technieken.
- Praktische casussen inclusief de kwantitatieve component vanuit de cure.
- Inzicht in integrale capaciteitsplanning als een van de vraagstukken op het terrein van de organisatieontwikkeling.
Beperkt aantal plekken beschikbaar
Om voldoende interactie en persoonlijke aandacht te garanderen biedt deze masterclass plaats aan een select gezelschap. Meld u daarom vandaag nog aan en ontdek hoe u het volledig potentieel van uw zorgorganisatie benut.
Bij uw deelname ontvangt u het boek ‘Capaciteitsplanning in de zorg’ van Bart Berden, Leo Berrevoets, Frits van Merode, Windi Winasti.
Interview Frits van Merode:
‘Goed capaciteitsmanagement verbetert je efficiency met soms 30 procent’
Jammer dat er zo weinig aandacht is bij zorginstellingen voor capaciteitsplanning. ‘Want hiermee kun je een groot deel van het tekort aan medewerkers oplossen’, zegt Frits van Merode, hoogleraar Logistiek en Operations Management in de Zorg aan Maastricht University. ‘Het verbetert bovendien de kwaliteit van je zorg voor de patiënt’. Lees verder >
Programma
- Welkom
- Kennismaking
- Aandacht voor persoonlijke leerdoelen
Brede overtuiging is dat zorg kwalitatief beter kan en doelmatiger kan worden georganiseerd. Daarin zijn al veel stappen gezet, maar blijft er zeker ook ruimte voor verbetering. In de inleiding bespreekt Bart Berden deze beweging. De ontwikkeling van de zorg en het zorgsysteem geschiedt van buiten naar binnen. Er wordt stilgestaan bij de relevante ontwikkelingen in de zorg. Niet alleen strikt bij doelmatigheid, maar ook bij maatschappelijke veranderingen en het belang en invloed daarvan.
Frits van Merode zal ook ingaan op de relatie tussen capaciteitsmanagement en zorglogistiek.
Stagnerende doorstroom in de keten, wachtende patiënten en verspilling van tijd en capaciteit ontstaat wanneer de processen niet goed op elkaar afgestemd zijn.
1. CARE & CURE Laatste ontwikkelingen in gezamenlijk capaciteitsmanagement
Om de zorg voor patiënten goed te plannen en te weten wat het ziekenhuis te wachten staat aan zorgvraag heeft Amphia het Hospital Control Center (HCC) opgericht. Actuele situaties van in-, door- en uitstroom wordt gemonitord en afgezet tegen de trend van afgelopen periodes en verwachtingen voor de komende. De volgende stip op de horizon is dat in samenwerking met een aantal verpleeghuizen en medisch specialistische revalidatie vorm en inhoud gegeven wordt aan Capaciteitsmanagement in de keten. De implementatie van Capaciteitsmanagement en de ontwikkeling van een HCC brengt een veranderingsopgave met zich mee. De filosofie van het Shingo instituut, die uitgaat van de gedachte dat menselijk gedrag doorslaggevend is bij het succesvol invoeren van veranderingen in een organisatie, helpt hierbij.
Spreker: Drs. Pim Sas, Manager Procesverbetering & Innovatie – Hospital Control Center at Amphia Ziekenhuis
2. CURE: Rust, ritme en regelmaat door capaciteitsmanagement binnen MUMC+
Binnen het MUMC+ is er een integrale benadering voor het capaciteitsmanagement. Het doel is om operationeel twee weken vooruit te kijken. Wat verwacht het MUMC+ aan patiënten? Wat is er gepland? Op dit moment kan er met een nauwkeurigheid van 93 procent voorspeld worden wat er aan spoedpatiënten binnenkomt. Door dit op deze manier te doen is het mogelijk om dienstroosters te muteren en anticiperen op drukte door extra verpleegkundigen uit het flexteam in te zetten. Dit zorgt voor rust, ritme en regelmaat.
Tijdens deze bijdrage vertelt Esther Peters, directeur integraal capaciteits-management MUMC+, op welke manier zij capaciteitsmanagement vanaf het begin heeft opgebouwd, welke uitdagingen ze in de praktijk tegenkomt en wat het oplevert.
Spreker: Drs. Esther Arnoldts-Peters RA, directeur integraal capaciteitsmanagement MUMC+
Werk in de zorg wordt vooral uitgevoerd door mensen. Het managen van de capaciteit van een instelling draait in belangrijke mate om het goede HRM beleid. Wat is dat, goed beleid? In deze bijdrage wordt stilgestaan bij een integrale benadering, dat wil zeggen inclusief werving, behoud en verloop, gemiddelde werklast, differentiatie en flexibele inzet. Dat zijn termen met een kwalitatieve en kwantitatieve zijde. Ook voor het HRM beleid geldt toenemend niet zonder data en op feiten gebaseerd.
- Operations Management in de zorg
- Data-science
- Polikliniek
De vraag voor zorg in Nederland neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Van zorginstellingen wordt verwacht om kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren en alle patiënten die zorg nodig hebben op tijd te helpen. Daarbovenop is er een trend ontstaan om de patiënt zoveel mogelijk ambulant te behandelen en de vrijheid te geven om zelf te kiezen wanneer hij naar het ziekenhuis gaat. Dit levert extra druk op de polikliniek van ziekenhuizen waar de patiënt voor het eerst in contact komt met een medisch specialist. Enerzijds moet er zo efficiënt mogelijk gewerkt worden en anderzijds moet er de flexibiliteit zijn voor professionals om af te wijken van gebaande paden bij complexe patiënten. Een goede strategie met betrekking tot planning en organisatie is daarom noodzakelijk. In deze workshop wordt gekeken naar de optimale ‘fit’ tussen flexibiliteit en efficiëntie voor een poliklinisch spreekuur met behulp van nieuwe Operations Management methodes en technieken.
Tegen welke strubbelingen bent u aangelopen bij de behandelde casus? Welke afwegingen zijn gemaakt? Welke ordening is aangebracht in de systematiek van berekening? Tijdens dit onderdeel delen de cursusleiders hun visie en aanpak zodat u daar in de dagelijkse praktijk mee verder kunt.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Prof. dr. Bart Berden
Henri Boersma
Leo Berrevoets
Frits van Merode
Pim Sas
Gert Leeftink
Simone Mons
Reviews
"Mooie combinatie praktijk en theorie, hoge kwaliteit sprekers en veel gelegenheid tot uitwisselen ervaringen."
"Deze masterclass gaf mij een geheel nieuwe en andere kijk op logistiek en capaciteit in de gezondheidszorg. Het gaf mij inzicht en gevoel van invloed in alle 'verkeerstroom' van onze cliënten. De dagleiding door een duo dat alert is op vragen en elkaar uitdaagt en vooral plezier en energie uitstraalt is erg motiverend."
"Veel diversiteit, in sprekers en deelnemers. Veel ruimte voor eigen inbreng"
"Goed te vertalen naar de praktijk. Geeft een ander perspectief en toont de mogelijke meerwaarde aan."
"Ik heb de sprekers als zeer deskundig ervaren en vond het prettig dat ze veel vertaalslagen en praktijkvoorbeelden gebruikten. Ook werd de groep goed betrokken."
Praktisch
Voor wie?
De masterclass Capaciteitsplanning in de zorg is bedoeld voor managers op strategisch, tactisch en operationeel niveau in gezondheidszorgorganisaties, voor organisatieadviseurs, HRM-adviseurs en overige geïnteresseerden.
Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep van de masterclass behoort, mail dan gerust naar annemarie.kreijenbroek@bsl.nl.
Datum & tijden
Datum
27 en 28 juni 2023
Tijden
Dag 1 | 09.30 – 21.00 uur
Dag 2 | 08.45 – 16.30 uur
Accreditatie
De masterclass Capaciteitsplanning in de zorg is voor 5 punten geaccrediteerd bij Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN), Algemene Scholing Cluster 1, 2 en 3.
Maximum aantal plekken
In verband met de hoge mate van interactie is een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Tarieven
Alle tarieven zijn btw vrij en zijn inclusief documentatie, maaltijden en een overnachting.
Annuleren
Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van de masterclass, dan brengen wij € 250,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken
Contact
Bekijk ook
Blijf op de hoogte
Schrijf u in voor de nieuwsbrief