Een vijfde van de zorginstellingen in de care verwacht op korte termijn een ‘continuïteitsrisico’. Dat komt door een cumulatie van knelpunten in de transitie langdurende zorg. Dat blijkt uit een enquête van de brancheorganisatie ouderenzorg ActiZ onder haar leden.
Ruim driekwart van de zorgorganisaties verwacht
Inkrimpen zonder nieuw businessmodel leidt tot ‘dood in de pot’, vroeg of laat. Transitieleed is terecht en ergelijk, maar niet de hoofdzakelijke trouble.
In het kader van marktwerking veronderstellen beleidsmakers, zonder conceptuele richting te geven, dat zorgondernemers zelf anticiperen op de veranderingen en buiten hun kaders denken en het roer omgooien. Het is de vraag of organisaties hiertoe in staat zijn.
Om te gebinnen zouden organsiaties (ook accountants!) met een andere bril en vanuit een ander denkmodel moeten scannen op risico’s, continuiteit en bestaansrecht. De bekende bril bood immers geen oplossing.
De zekerheid en legtimatie ligt niet meer bij de organisatie (branche, volume, regionale positie), maar bij de klant en de manier waarop organisaties met hun businessmodel kunnen anticiperen op een nieuw onderscheid in de vraagstelling.
Organisaties hollen hun marktpotentieel vaak zelf uit, om de simpele reden dat de weg om een nieuwe vraag te realiseren onbekend is.
Behoefte aan houvast? bezoek dan ons kenniscentrum op http://www.novire.nl
Goed artikel. Ook binnen de Jeugdzorg is dit zeer herkenbaar. Tarieven onder druk met zeer sterk oplopende administratieve en organisatorische lasten. Voor veel instellingen op termijn een onhoudbare situatie.