Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Case Study Stichting Pergamijn: multidisciplinair werken als basis voor goede zorg

Pergamijn ondersteunt en begeleidt mensen met een verstandelijke beperking, thuis en op locaties in Limburg. In navolging op de BLOG en de Whitepaper, vertellen Tammy Pagen en Petra de Feber in deze Case Study hoe Stichting Pergamijn het multidisciplinair werken geïmplementeerd heeft als voorwaarde voor goede zorg.
Adapcare 700x500

‘Bij Pergamijn krijgt de cliënt de best mogelijke zorg wanneer de verschillende disciplines integraal samenwerken in één dossier,’ aldus Tammy en Petra. Het multidisciplinaire ECD, Pluriform Zorg van Adapcare, ondersteunt ons hierbij.’

Voorheen – het ‘Eilandgevoel’

Voorheen werkten de teams wonen, dagbesteding en nachtzorg in verschillende systemen. Omdat we elkaars rapportages niet konden zien, gingen we werk dubbel doen. Wanneer je uitgaat van ieders eigen informatie, loop je het risico niet meer goed aan te sluiten op de cliëntvraag, waardoor de kwaliteit van de zorg in gevaar komt.

De omslag – één systeem

Bij de implementatie van Pluriform Zorg, ons ECD, hebben we eerst de werkprocessen in kaart gebracht voor alle zorgvormen: wonen, dagbesteding, nachtzorg en behandeling, met als belangrijkste uitgangspunt dat we allemaal in één systeem konden werken. Zo kregen we grip op wat multidisciplinair werken voor ons betekent. Van daaruit zijn we het ECD gaan inrichten, waarbij onze werkwijze en processen leidend zijn geweest.

Vandaag – geen eilanden meer, een praktijkvoorbeeld

Piet, één van onze cliënten, gaat erg achteruit met lopen. Voor een evaluatieoverleg ontvangen alle betrokkenen een opvolgactie met een uitnodiging voor het overleg. Gezien de onderwerpen op de agenda wordt voorgesteld dat de gedragskundige, fysiotherapeut, arts en logopedist aanwezig zijn. Ook de ergotherapeut die betrokken is bij de cliënt, leest de opvolgactie en signaleert dat zij een bijdrage kan leveren aan het voorgestelde fysiotraject door het gebruik van aangepaste schoenen. Zij zet ‘gebruik hulpmiddelen’ op de agenda. De ergotherapeut kan nu toch signaleren en meedenken, waardoor je met elkaar korter op de bal zit.

De toegevoegde waarde van multidisciplinair samenwerken in één ECD

Ook al zijn de medewerkers van Pergamijn nog steeds verspreid over verschillende locaties, er is nu veel meer focus op multidisciplinair werken. Ze kunnen informatie inzien, signaleren, toevoegen aan het dossier en uitgenodigd worden voor cliëntoverleggen. In het ECD ziet dat er als volgt uit:

Samen in één ECD
Alle disciplines, wonen, behandeling, dagbesteding en de nachtzorg werken in één dossier. Ook al zitten we niet bij elkaar, de lijnen zijn korter. Je kunt nu dus veel beter je eigen rol afstemmen op anderen.

Behandelplan geïntegreerd in het multidisciplinaire plan
De behandeldoelen koppelen we aan de doelen van het ondersteuningsplan,
waardoor je één multidisciplinair plan krijgt. De informatie die je toevoegt is zichtbaar voor alle betrokkenen.

Je ziet wat je moet zien en niet meer
Je hebt toegang tot alle informatie van de cliënten waar je een ondersteunings- of behandelrelatie mee hebt. Omdat de PDCA-cyclus één-op-één herkenbaar is in het ECD, is het systeem overzichtelijk en makkelijk te gebruiken.

Gecontroleerde overdracht tussen zorg en behandeling
De overdracht via rapportages en journaalregels werkt eenvoudig. Omdat je gegevens maar één keer invoert, krijg je een goede informatieoverdracht, bijvoorbeeld een arts heeft een consult met een cliënt en maakt een verslag. De arts zet de journaalregel door naar alle betrokken zorgteams.

Een signaal wanneer gehandeld moet worden
Het ECD waarschuwt je wanneer je moet handelen. Zo kan je als gedragskundige beter sturen. Je krijgt bijvoorbeeld een signaal als er een afdruk van het ondersteuningsplan klaar staat om te accorderen of om mee te kijken bij een incidentmelding.

• Multidisciplinair evalueren
De ondersteuners en behandelaren zien in de evaluatiekalender in het ECD hun evaluaties. Als iemand fysiek niet bij de evaluatiebijeenkomst kan zijn, kan hij of zij toch zijn agendapunten toevoegen of zijn eigen evaluatie alvast delen.

Meer weten?

Ga naar www.adapcare.nl.

Lees ook onze BLOG en Whitepaper of de volledige Case Study over dit onderwerp.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.