Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Casemanager dementie dreigt te verdwijnen

Hoewel iedereen de casemanager dementie een warm hart toedraagt, neemt langzaam maar zeker de reguliere wijkverpleegkundige zijn taken over. Op verschillende plekken in het land zijn al fikse wachtlijsten ontstaan voor casemanagement dementie.
thuiszorg400.jpg

In het mei-nummer van Zorgvisie magazine

Registreren

5 REACTIES

  1. Als casemanager dementie bekruipt mij soms het gevoel van de stoomtreinmachinist die op het zijspoor wordt gezet. Jan je hebt altijd stipt op tijd je trein gereden; nooit versaagt; kwaliteit geleverd tot en met, maar ja, vette pech we gaan over op elektrisch . We hebben je niet meer nodig.
    Dat gene wat wij als casemanagers dementie extra te bieden hebben , wordt bewust niet gezien. Het past niet meer in het plaatje , het is niet sexy genoeg of watt ever. Een buitengewoon waardevol vak dreigt naar de verdoemenis geholpen te worden. Als oud wijkverpleegkundige weet ik maar al te goed wat het verschil is tussen een generalist met hart voor dementerende en een specialist die het tot in de finesse weet.
    Kom in opstand. Verhef je stem en laat het er niet bij zitten. De mensen met dementie in Nederland verdienen het.

  2. Lees alle reacties
  3. Slechte zaak! Eerder was de SPV-er de coördinator van zorg voor het hele cliëntsysteem. Korte lijnen en deskundigheid im het hele dementiegebied. Casemanagement is een HBO taak gezien de complexiteit om als spin in het web te zijn. Schoenmaker blijf bij je leest. De wijkverpleging prima maar heeft andere taken en kan het signaal geven. Je kan het er niet bij doen. Zien nu veel mis gaan in de coördinatie van zorg. Wie heeft er nu nog het volledige overzicht! Ik kom binnenkort met de ideale schoondochter!!! http://www.huizewezup.nl

  4. In de thuiszorg blijkt nu een tekort aan wijkverpleegkundigen te zijn en dat neemt alleen maar toe (Zorgvisie mrt ’16). Uit een V&VN analyse over opleidingsniveau blijkt dat de wijkverpleging op niveau basis/laag complex zit (a. voorzorg; b. basis; c. laag complex; d. hoog complex). Hoe zo alles op hun bordje terwijl er (nog) casemanagers zijn? Dementie wordt toenemend (langer thuis wonen) hoog complexe specialistische zorg waartoe casemanagers dementie zijn opgeleid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij de huisarts/poh onvoldoende kennis is over dementie (van Dungen 2014 VU). Uit onderzoek blijkt dat dementiezorg door casemanagers mensen beter langer thuis kunnen wonen (= kostenwinst) en hoge zorgkosten voorkomt in het cliëntsysteem (VGZ 2012). Wat is wijs en wat is dom?

  5. Volkomen mee eens. Door de kanteling van AWBZ naar Wmo kunnen casemanagers ook preventief ingezet worden, waardoor vroegsignalering van “problemen” met ouderen ook sneller opgepakt kunnen worden. Door preventief te werken kan de kwaliteit van zorg aan ouderen verbeteren EN kunnen de zorgkosten in de hand gehouden worden.

  6. De onafhankelijke dementie case manager is een zegen voor velen. Maar dan wel op basis van voldoende deskundigheid en continuïteit. De mantelzorgers hebben al voldoende om aandacht aan te schenken. Casemanagement doe je er maar niet even bij!.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.