Grote institutionele beleggers die investeren in zorgaanbieders moeten een rendement op geïnvesteerd vermogen kunnen krijgen. Dat stelt CDA-senator Anne Flierma.
De Tweede Kamer debatteert deze week
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDe Tweede Kamer debatteert deze week
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Geachte lezer,
Het CDA-voorstel lijkt mij het overwegen waard.
Een investeerder zoals een pensioenfonds is de moeite waard.Veel pensioenfondsen investeren in allerlei vastgoedprojecten.Dus waarom niet in de zorg?
Vriendelijke groet.
Ik zie het al voor mij. Een financier verstrekt risicodragend geld aan een ziekenhuis. Een zorgverzekeraar, mogelijk ook een financier, is zeer selectief bij het afsluiten van inkoopcontracten waardoor de winstgevendheid van dat ziekenhuis (en het rendement van de verzekeraar?!) onder druk komt.
Dat kan erg leuk worden. Gewoon doorgaan met de plannen!
En inderdaad, de CEO van het ziekenhuis blijft onder de B-norm …… Waarom was dat ook al weer?
feit is wel dat er een enorme hoeveelheid geld bij de institutionele beleggers ligt en dat de banken zeer spaarzaam zijn met het verstrekken van leningen. Wellicht is het beter om te beleggen in een zorginstelling dan in de wapenhandel (bleek niet eens zo erg lang geleden uit krantenonderzoek) Persoonlijk wil in ieder geval niet op die manier aan mijn pensioen komen.
Ja CDA ook niet meer dan hypocriete club aan het worden!
Tja de cliënt is gewoon de geldkraan en niet meer de zorgbehoeftige.
das de zorg anno 2015
Fijn , dus we gaan hier mogelijk ook toe naar een Amerikaans systeem waarin de zorg geleidelijk aan onbetaalbaar is geworden voor de gemiddelde burger maar waar de gemiddelde belegger fors aan verdiend.
Met dit soort gedachtenkronkels is het dus helemaal niet vreemd dat een daar aan meewerkende PvdA geleidelijk aan oplost in het niets gelijk als het CDA daar het met sociaal of christelijk gedachtengoed niets van doen heeft , alleen met zelfverrijking. Dat is thans toch de norm en niet die zgn Balkenende norm(kijk naar ABN)
de vraag is natuurlijk of (en vooral waarom) het rendement dat de te betalen rente oplevert niet voldoende is om institutionele beleggers in de zorg te interesseren. dat hangt waarschijnlijk vooral samen met de rendementseisen waaraan die moeten voldoen, en aan onze pensioenwensen.
de vraag zal natuurlijk ook opnieuw opkomen of de (zorg)verzekeraars mogen beleggen in zorgaanbieders. dat kan immers zowel hun onafhankelijkheid in hun rol als adviseur/belangenbehartiger voor hun verzekerden als in hun regierol t.a.v. het macrobudget aantasten.
en dan is er nog de vraag in hoeverre winstuitkering zich verhoudt met de steeds zwaardere druk van de Balkenendenorm op de beloning, bijvoorbeeld van de directeur/aandeelhouder van een zorgaanbieder.
Als banken niet doen waarvoor ze zijn, is dat toch geen reden voor zo’n slechte beslissing!
Eerst alle macht naar de zorgverzekeraars en dan de zorg nog verder uitknijpen door fondsen. Alle motivatie en innovatie bij artsen doodslaan en dan klagen over tweedeling in de zorg, die er steeds verder zal komen. Winstuitkering: einde solidariteit!