Vanaf vandaag wordt de geldigheidsduur van indicatiebesluiten verkort die het Centrum Indicatiestelling Zorg afgeeft. Met het aannemen van de nieuwe Wmo door de Eerste Kamer zijn ook de regels voor indicatiebesluiten veranderd.
Als per 1 januari 2015 de
Onlangs aan een medebewoner van mijn zoon door het CIZ nog een indicatie voor 15 jaar afgegeven ivm geen enkel vooruitzicht op verbetering. Terecht!
De gevolgen van cerebrale parese die onze zoon – inmiddels 26 – bij zijn geboorte opliep als gevolg van 2 enorme hersenbloedingen, gaan niet over. Nu niet, nooit niet. Hoe je de regels ook aanpast. Levenslang en levensbreed afhankelijk van zorg. Daar kunnen wij goed mee leven. Elke 8 maanden door de indicatiemolen is dan echter m.i. een vorm van geestelijke mishandeling van ons als ouders, van zijn broer die deze taak straks, als wij er niet meer zijn, van ons over zal nemen.
Bedoelen ze dit met participatie, onnodige admin uitvoeren?
Of is dit een manier om ontslagen bij het CIZ te voorkomen?
Mij ontgaat de reden hiervoor. Een indicatie is toch een objectieve manier om vast te stellen welke en hoeveel zorg iemand nodig heeft? Dan maakt het toch niet uit of de geleverde zorg wordt uitgevoerd door AWBZ of een gemeente?
Of is dit een verkapte manier om gemeentes in staat te stellen hun eigen criteria voor een indicatie vast te stellen?…
als dit maar niet betekent dat mensen die door een chronische ziekte of een handicap op zorg zijn aangewezen steeds opnieuw door de indicatiemolen moeten.