Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Cliënten vrezen voor decentralisatie AWBZ

Mark van Dorresteijn
Cliënten zijn slecht voorgelicht over de decentralisatie en vrezen voor verlies van zorg waar ze vaak lang voor gevochten hebben. Dat blijkt uit het rapport ‘Zorg naar gemeenten - verdiepend onderzoek’ door negen cliëntenorganisaties.
Cliënten vrezen voor decentralisatie AWBZ
Foto: ANP XTRA

In de rapportage vertellen 240 cliënten

Registreren

3 REACTIES

  1. Hij heeft een indicatie in ZZPC, maar er is nog steeds geen passende woonvorm voor hem. Door de bovenstaande ontwikkeling komt die er nu ook niet. Ik moet het nu doen met GGZ zorgverleners die enige affiniteit met de problematiek hebben. Hij loopt daardoor veel ontwikkelingskansen mis die zijn problematiek iets kunnen verzachten. Ik houd mijn hart vast bij reorganisaties, want elke verandering heeft grote consequenties en wordt de klok in no time 15 jaar teruggezet. Ik weet niet hoe het verder gaat zo. Ik ben al op leeftijd en had toch graag gezien dat ik hem bijtijds ergens geplaatst krijg waar hij de nodige zorg en begeleiding kan krijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn volwassen en nog thuiswonende zoon heeft klassiek autisme, is echter verstandelijk begaafd. In mijn geval, zoals bij veel mensen met chronische GGZ, is potentiële mantelzorg weggevallen door onbegrip en het niet kunnen omgaan met de situatie. Dan komt de zorg neer op een hele kleine en daardoor toch al overbelaste kring aan naasten. Dat wil bij mij zeggen dat het vooral neerkomt op mij, alleenstaand ouder. Daarbij komt ook nog eens dat instellingen voor GGZ op dit moment heel erg bezuinigen op juist de chronische zorg. Voor mensen met autisme was er al weinig zorg. Wat er is, concentreert zich nog steeds in het midden van het land. Ik had hoop dat die zorg ook in onze regio beschikbaar zou worden en dat was ook de belofte: het Leo Kannerhuis zou zijn expertise uitrollen over het land. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een slap aftreksel voor jeugdzorg hier en daar. Daar blijft het nu dan bij. Mijn zoon is inmiddels 31 jaar!

  4. en bij dat alles lijkt te worden voorbijgegaan aan het gegeven, dat de meeste mensen pas een beroep doen op de AWBZ en andere regelingen als de mogelijkheden van mantelzorgers en vrijwilligers uit hun omgeving niet meer voldoende zijn. de gemeenten lijken er echter (op aangeven van het kabinet) van uit te gaan, dat pas op dat moment een beroep op de omgeving wordt overwogen. die twee tijdschema’s passen slecht op elkaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.