De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het vrijwel eens over de invulling van de extra bezuinigingen van 6 miljard euro voor 2014. Een deel zou onder meer gevonden worden door verkwisting en fraude in de zorg te bestrijden.
Ingewijden hebben maandag tegenover het ANP
Kijk maar eens naar de foto bij dit artikel. Die zegt genoeg…
Ze hebben de burgers de zorg gewoon als ‘consumeren’ over zich heen laten komen.
We zijn te ver doorgeschoten en de zorgverzekeraars, zorgverleners, pharma-industrie, etc doen er om hun broodwinning gewillig aan mee, zonder hun verantwoordelijkheid te nemen.
Radicale herziening is hiervoor nodig en de zorg niet meer als markt beschouwen, maar als bittere noodzaak voor slechts ‘enkele’ gevallen.
@Seb. De fout is dat men niet straft. Elke keer komt er een lulverhaal: groeide ons boven het hoofd, lessen voor de toekomst, is aan onze aandacht ontglipt en meer van die klote verhalen.
Iemand van Alpduzes tilt de zaak voor enkele tonnen. Nog even en hij heeft het niet gedaan en er wordt overwogen een standbeeld van hem te zetten op de Alp. Zo crazy is dit land.
En dan je laatste zin: een flinke dosis wantrouwen heeft mij veel opgeleverd en doceer ik aan mijn kleinkinderen. Jouw vertrouwens-systeem heeft de ellende gebracht waar we bij de zorg thans in zitten.
Weet je wat nu echt hout snijdt, als je zonder ophef een groep uiterst deskundige, betrokken, zorgfraudebestrijders theoretisch en PRAKTISCH onmiddellijk aan het werk zet, met vergaande represaille mogelijkheden, zoals stoppen uitkering, opleggen van terugbetaling onder dreiging van gevangenis, opsluiten van bestuurderen en raden van toezicht en al die zaken.
In plaats van voor stemmenwinst de gebakken luchtklep even open zetten, een plas doen en het laten zo het is.
Het lijkt zo’n mooie win-win: fraudebestrijding om te bezuinigen. In praktijk zal het een kostenstijging betekenen die de kwaliteit (van de zorg) ondermijnt.
Waarom? Er komen nieuwe regels die strenger worden gecontroleerd door een nieuw apparaat. De echte fraudeurs weten heel goed hoe ze deze regels moeten omzeilen en de niet-fraudeurs gaan allerlei kostenopdrijvende maatregelen treffen om aan de nieuwe regels en aan strengere inspecteurs te voldoen. Deze kosten gaan ten koste van de kwaliteit.
Neem nou Amarantis (of SNS, of Mea Vita, etc); daar liepen de accountants, de inspecteurs, de auditors, etc. de vloer plat. Er werd niets onwetmatig gevonden. En plotseling valt het bedrijf om …. Femke Halsema schreef: ‘Niet onwetmatig, wel onwenselijk’. Zie daar het falen van onze controle en fraudebestrijding. En dan nu: meer van hetzelfde?
Het wordt tijd dat we meer naar ‘vertrouwen’ gaan in plaats van ‘wantrouwen’. Dat kan alleen in kleinschaligheid waar mensen elkaar sociaal controleren en weer zelf verantwoordelijkheid krijgen en willen nemen.
te vrezen valt dat de aankondiging ‘de fraude aan te pakken’ wel zal leiden tot meer verantwoordings- en controlekosten, maar niet tot minder fraude. want met die instrumenten zijn wel de kleine, niet helemaal eigenlijke, uitgaven aan te pakken, maar niet de systematische kostenopjagers in de behandelketens (iedere behandelaar wil zijn eigen onderzoek doen, ook al is dat eigenlijk een herhaling, en bij iedere verhuizing naar een andere behandelaar of instelling vragen de protocollen om dezelfde standaardonderzoeken). fraude is het niet, maar het draagt niet bij aan de beheersing van de kosten. en aan de regie door de patiënt draagt het allemaal ook al niet bij.
Beste Kriek . Deze premier heeft zich al eerder 50 miljard vergist. Een nulletje meer of minder zegt en doet deze Alfha-man niets . Hij heeft er genoeg in zijn kabinet .
Wensdenken…..
Donderdag 23 mei. De minister geeft uitleg aan de Kamer en meldt een bedrag van 47 miljoen euro fraude in de hele zorgsector, dus niet alleen ziekenhuizen.
Maar nu blaast visionair en optimist Rutte dit bedrag op tot pakweg 3 miljard?
Ik hoop dat Rutte deze discrepantie aan ons kan uitleggen.