Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Commerciële verpleeghuis-aanbieder speelt met verschillende identiteiten bij gemeente

Commerciële aanbieders van kleinschalige woonzorgcentra maken strategisch gebruik van de veranderingen door het langer thuis-beleid van de overheid. Ze spelen bij de gemeente in op de bestaande onduidelijkheid over hun eigen identiteit. Een welbewuste strategie om winstoptimalisatie te behalen, zeggen onderzoekers.
© MicrovOne / Getty Images / iStock

Soms presenteren commerciële aanbieders zich bij

Registreren

3 REACTIES

  1. ​In maart 2024 veranderde het Franse zorgbedrijf Orpea, dat in opspraak was geraakt door ernstige misstanden in zijn woonzorgcentra, zijn naam naar Emeis. Deze naamswijziging volgde op de publicatie van het boek Les Fossoyeurs in 2022, waarin journalist Victor Castanet misstanden binnen de organisatie aan het licht bracht.

    In Nederland geldt voor aanbieders van intramurale zorg, zoals verpleeghuizen, een wettelijk verbod op het uitkeren van winst. Dit verbod is vastgelegd in artikel 5 van de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) en is bedoeld om te waarborgen dat publieke middelen volledig ten goede komen aan de zorgverlening. Het verbod geldt echter niet voor extramurale zorg, zoals het Volledig Pakket Thuis (VPT), waardoor commerciële aanbieders in dit segment wel winst mogen uitkeren. ​

    Ik zou willen pleiten voor het uitbreiden van het winstuitkeringsverbod naar extramurale zorgvormen zoals VPT. Die wijziging zou bijdragen aan een meer uniforme en transparante zorgsector, waarin publieke middelen primair worden ingezet voor kwalitatieve en toegankelijke zorg. ​

  2. Lees alle reacties
  3. Ai ai ai, alleen al het woordgebruik van deze “onderzoekers” getuigt van weinig objectiviteit. en daarnaast gaan de schrijvers uit van de vooronderstelling dat “commerciele partijen” niet samenwerken met gemeente en andere partijen en waarschijnlijk zich alleen laten leiden door winstdrang. Kan het ietsje objectiever, beste redactie ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.