Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Commissie-Baarsma zet in op voorkomen strafkorting

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De commissie-Baarsma adviseert de spelregels voor het begroten en contracteren van medisch-specialistische zorg te veranderen om overschrijdingen te voorkomen. Dat is beter dan achteraf korten.
Commissie-Baarsma zet in op voorkomen strafkorting

De commissie onder leiding van Barbara

Registreren

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bureaucratie en marktbetutteling lijkt kennelijk het devies, terwijl de oplossingen liggen in meer marktwerking, vooral het beperken van het basispakket tot hoogstnoodzakelijke zorg tegen gelijktijdige verruiming van de aanvullend verzekerde zorg en/of compartiment niet verzekerde zorg(verlaagt de collectieve lastendruk en daarmee de noodzaak tot overheidsbemoeienis). Eerder contracteren is een goede zaak. Echter een omzetcontract miskent de bedrijfseconomische relevantie van de onderliggende kost-/verkoopprijs. Dat geeft hele rare effecten, zo laat de huidige praktijk zien. Laat de echte markt zijn werk doen met zo min mogelijk overheid en zo min mogelijk “bedachte” kunstgrepen met onvoorzienbare neveneffecten.

  3. Wat een naïviteit. Intertijd spraken de zorgaanbieders over de zogenaamde zorgkloof. Het CPB is daarna precies gaan ramen volgens de methode die de zorgaanbieders gebruikten om de zorgkloof te berekenen. Vervolgens werden die ramingen door de aanbieders ruimschoots overschreden. Wat Baarsma hier voorstelt is accepteren dat meer wordt uitgegeven dan strikt noodzakelijk is en die rekening doorschuiven naar de verzekerden, en jammer voor diegenen die dat niet kunnen betalen. Dat marktwerking de kosten heeft opgedreven komt bij Baarsma natuurlijk niet op. Past niet in haar ideologische werkelijkheid.

  4. Weinig nieuwe perspectieven van de commissie. Al onder Simons, die begon met achteraf corrigeren van overschrijdingen (met een vertraging van 2 jaar)zijn vergelijkbare aanbevelingen vanuit de ziekenhuizen gedaan. Maar ze zijn onwelgevallig gebleken. Dus ook deze adviezen zullen in de la verdwijnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.