Beperk de Wlz tot de intramurale zorg en hevel de Wlz-zorg aan huis over naar de Zvw en de Wmo. Dat is een van de 35 aanbevelingen van de Commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen, onder leiding van oud-politicus en oud-zorgbestuurder Wouter Bos. Opvallend is het advies om voor de wijkverpleging een uitzondering te maken op artikel 13 Zvw.
‘Ga bouwen, samenwerken en digitaliseren.’ Dat
Als wonen en zorg maar losgekoppeld blijven. Gewoon een sociaal- beschut- wonen constructie. Thuiszorg kan uitstekend kantoor houden en zorgverlenen in deze samen thuis onder 1 dak contructie Zo blijft de sociaal beschutte woon vorm ook toegankelijk voor mensen zonder zorgprofiel en die eenzaam .zijn c.q. zich onveilig voelen of gewoon saamhorigheid zoeken. In een wooncomplex met een ontmoetingsplaats wel te verdtaan. Maatschappelijk of sociaal ondernemen zou gestimuleerd moeten worden. We moeten ervoor waken dat er woonzorgcontructies gerealiseerd worden waarbij tussenpersonen of zorgorganisaties aan het zogenaamde koppelbeding geld verdienen en of met het aanbieden van 24 u zorg 150 tot 200 euro p d.bij de WLZ lospingelen zonder dat de bewoners weten dat ze tot een verdiendoel zijn verworden. Thuiszorg kan ook z.n. s’nachts langskomen. In deze woonvorm kan men het lang uithouden voordat men naar het dure verpleeghuis moet. En daar ging het de overheid toch om: de zorg werd te duur.Succes
Bos is prima bezig, maar wetgeving gaat vast te veel tijd kodsten om de nood nu aan te pakken. De druk op verpleegzorg explodeert, mede door het opheffen van de verzorgingshuizen. Dat is op te lossen door nu direct flink in te zetten op burgerinitiatieven om kleinschalig wonen met zorg van de grond te tillen . In Bakhuizen zijn we bezig met een burger-initiatief Wonen met Zorg. De gemeente De Fryske Marren ondersteunt ons. Maar dat kan intensiever en meer betrokken, dus niet alleen faciliteren maar ook daadwerkelijk helpen dit soort iniatieven van de grind te tillen. Daarnaast zouden professionele zorgverleners goed moeten samenwerken en die samenwerking moet goed geregisseerd worden.
Een wettelijk regiem voor thuiszorg. Wouter Bos eindelijk een goed voorstel van deze ex politicus. Het aanbod van THUISZORG moet veel meer georganiseerd worden door lokaal werkende partijen. Dan krijg je dichtheid van zorgvraag bijeen. Dan komt burger dicht bij de thuiszorgaanbieder te staan. Dan is de thuiszorg beter bereikbaar (zonder grote reisafstanden) Dan kan de thuiszorgzorg betaalbaar blijven overdag, maar vooral in avond en nachtdiensten. Verder is van belang dat de financiering thuiszorg op z’n kop gaat. Subsidie of budgetten worden alleen beschikbaar gesteld door scheiding van directe zorgkosten en percentage indirecte kosten. Al jaren zijn er thuiszorgaanbieders werkzaam die zich bovenmate verrijken door grijze praktijken te voeren op verantwoording en bejegening naar klanten. Het principe van thuiszorg dient te zijn. Wat kan je zelf? Wat kunnen familie en buren? Wat rest is voor de thuiszorg! Gratis bestaat niet, dus iedere gebruiker betaald naar inkomen.
Duidelijk regels geven duidelijkheid aan alle partijen. Vermijd zoveel gemeente, ook in het aanbod van thuiszorg. Gemeenten (beleid) verprutsen meer, omdat gemeente raadsleden te veel broodheren zijn die vooral uit zijn op verdeel en heers van macht en belangrijk doen met geld van de burger!!!!!!!!!!!!!!