Een kwart van de patiënten bij wie een medicijn wordt gestopt in verband met bijwerkingen, krijgt binnen zes maanden opnieuw datzelfde medicijn voorgeschreven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch geriater en klinisch farmacoloog Carolien van der Linden van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Om aan die praktijk een einde
Eigenlijk wel absurd om te lezen ‘Het klinkt zo simpel, maar het is nog nooit eerder aangepakt’. Het is wel degelijk al eerder aangepakt (midden jaren 90 weet ik uit eigen ervaring) maar het met elkaar delen van alle relevante informatie wordt al vele jaren stelselmatig tegengewerkt. Iedereen heeft zijn eigen duurbetaalde systeem en blijft bovenop de data zitten. Anderen zouden toch eens kunnen zien wat je doet (of allemaal nalaat)…
Er is maar één oplossing en dat is om de patient zelf te laten beslissen wat er met al zijn data gedaan wordt, wie het mag zien, wanneer en hoe lang (bv alleen degenen met een directe behandelrelatie) en de patient moet zelf ook altijd 100% inzicht hebben. Dat betekent wel dat eindelijk nu eens al die data uit de silo’s moet.Niks aan elkaar knopen van allerlei systemen of elektronische postduiven die data heen en weer vliegen, het is nu al een spagetti puinhoop en het LSP heeft het alleen maar erger gemaakt.
De veiligste auto kan de vreselijkste ongelukken veroorzaken , omdat hij ……………door een mens bestuurd wordt, de zwakste schakel ..? ?
Merkwaardig. Zit dergelijke functionaliteit al niet jarenlang in systemen waarmee artsen elektronisch medicatie kunnen voorschrijven (EVS)? En in systemen die de apothekers gebruiken om de voorschriften van artsen te controleren?
Bekend is dat een EVS nog niet in alle ziekenhuizen wordt gebruikt, om diverse redenen. Waarom zou het losweken van de controlefunctie en het als apart systeem introduceren dan wel succesvol zijn?