Een vermindering van het aantal behandellocaties in ziekenhuizen leidt tot hogere kwaliteit, grotere volumes en lagere kosten. Uiteindelijk kan dit een kostenbesparing opleveren van twee miljard per jaar. Dat stelt het onderzoeksbureau The Boston Consulting Group (BCG) in een rapport.
De huidige situatie, waarin vrijwel alle
N.a.v. bovenstaande. CIJFERS : In de periode 1972- 2008 zijn de Uitgaven aan Zorg Jaarlijks gemiddeld 7.3% gegroeid van 6.5 Miljard Euro in 1972 tot 79.1 Miljard Euro in 2008. Zullen we de kosten v/d Zorg de komende jaren in de hand houden met de ” BabyBoom “/de Vergrijzing” ? Politiek , wat is jullie Visie ?
Er moet een balans zijn tussen samenwerken en concentratie enerzijds en de prikkel van concurrentie anderzijds. De kosten van reizen wegen niet op tegen de voordelen van concentratie: goedkopere zorg en betere kwaliteit. Zie Zembla vorige week. We hebben echter concurrentie nodig. Als mensen verzekerd zijn van geld, wat is de prikkel om harder te lopen. Ook in de zorg is die nodig. Uit onderzoek blijkt dat het concurrentie gedeelte van de ziekenhuiszorg het beter doet dan het niet concurrentie gedeelte. Zonder competitie waren we nog steeds eencellige organismen!
Het lijkt me dat concentratie slechts een tijdelijke verbetering zal brengen. Door gebrek aan ‘concurrentie’ zullen de kosten sluipenderwijs weer oplopen en valt de besparing op de lange termijn lager uit.
in theorie klopt het. door betere afstemming (planning is een “vies” woord in deze) kunnen de genoemde schaalvoordelen door de instellingen worden gerealiseerd. voor een deel echter worden die betaald door dezelfde patiënten die nu de hogere directe kosten betalen: zij (en hun verwanten) moeten meer reizen en zijn daaraan meer tijd kwijt.
een ander discussiepunt is in hoeverre de nodige afstemming in overeenstemming gebracht kan worden met de heersende concurrentie-ideologie, die al bij diverse samenwerkingsverbanden in de zorg tot problemen en tijdverlies geleid heeft.
in geen enkel ziekenhuis meer dure externe adviseurs: ook 2 miljard te halen