Ziekenhuizen en zorginstellingen besteden het beheer van hun mortuarium steeds vaker uit aan uitvaartbedrijven. Daarmee is in de uitvaartwereld een felle concurrentiestrijd losgebarsten. Jegens de nabestaanden niet kies. Volgens de mortuariumbeheerders zijn de directies van de instellingen verantwoordelijk.
“De uitvaartbedrijven vechten inhalig om werk”,
Ik denk dat het een goede zaak is als het NMA de zaak eens onder de loup neemt. Maar dan denk ik dat de heren Bas de Leng en Bas Heijkoop (welke naar mijn gevoel verantwoordelijk voor dit stukje)eens nader bekeken moeten worden. Niet vermeld wordt dat deze heren behoren bij het CMO en als we het dan over oneerlijke concurentie hebben….
In dit artikel komt helaas niet naar voren dat de kosten van het mortuariumbeheer worden verhaald op de nabestaanden. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad van 3 december 1999. zijn de kosten van de laatste verzorging voor rekening van de zorginstelling. De mortuariumbeheerders dwingen de nabestaanden tot het laten uitvoeren van “extra” handelingen en laten de nabestaanden vaak via de uitvaartonderneming hiervoor flink betalen. In Den Haag is een zorginstelling, die voor een slecht uitgevoerde laatste verzorging (ogen en mond zijn vaak niet eens gesloten) en een paar uurtjes gebruik van het mortuarium bijna € 195,00 aan de nabestaanden berekend. In veel zorginstelling rond Den Haag is het niet veel beter. Uitvaartverzorgers, die er wat van zeggen worden geconfronteerd met intimidatie.
Erik Boelkens
Uitvaartverzorger op Scheveningen