Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Conflict NZa en Buurtzorg escaleert

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De NZa doet de deur dicht voor Buurtzorg en weigert een gesprek over uitkomstgerichte bekostiging in de wijkverpleging. Vorige week maandag hadden partijen met minister Hugo de Jonge van VWS afgesproken om te kijken naar ruimte voor experimenten binnen de nieuwe bekostigingssystematiek.
Toezicht Op Goed Bestuur

Over veel zaken zijn de NZa

Registreren

3 REACTIES

  1. De menselijke maat is helemaal weg uit de zorg. Druk op de verzorgenden en verpleegkundigen neemt op deze manier alleen maar toe. De kwaliteit van de zorgverlening loopt achteruit. Conclusie ; nog minder personeel die zo hard nodig zijn om ook nog in de toekomst zorg te kunnen krijgen.
    Wanneer gaan de ogen open van onze beleidsmakers, mooie voorstellen die allemaal vanachter een bureau bedacht worden.
    Mark van Zandvoort
    Directeur Xtrathuiszorg B.V.
    Oss

  2. Lees alle reacties
  3. Interessant. Ik ben niet bij dit overleg geweest, maar met mijn kennis en ervaring in de zorg herken ik de twee standpunten wel. Cliëntprofielen ofwel indelen in hokjes en “controle”, versus uitkomstgerichte zorg waarbij op basis van het effect op de cliënt wordt geacteerd en gestuurd. Dat laatste geeft m.i. minder bureaucratie en meer motivatie voor de zorgverlener. Ik als eventuele ontvanger van zorg ben hier geen partij (?) maar kies voor resultaat en daarmee het laatste. Staat voor de NZa de cliënt of het cliëntprofiel centraal?
    Groeten Jos

    • Lees alle reacties
    • Eens! Weer iets nieuws om vooral gezondheid in de toekomst te voorspellen? Het resultaat voor de cliënt telt, is die tevreden, doet hij/zij nog mee ondanks handicaps, etc. Is een subjectieve beleving, niet een te voorspellen toekomst. En wat mij wederom opvalt: WELZIJN VOORKOMT ZORG, dus waarom een wijkverpleegkundige als meest schare beroep, de spilfunctie geven om te bepalen wat nodig is? Social workers zijn toegerust om breed uit te vragen, heeft een netwerk in en buiten de eigen organisatie om datgene in te (laten) zetten wat bijdraagt aan de kwaliteit van bestaan van mensen. Laat wijkverpleegkundigen vooral doen waar ze in zijn opgeleid en zich niet op een terrein begeven dat juist door social work goed kan worden ingevuld, omdat hun opleiding daarop is gericht. Samenwerken met partners, ook met zorg. een onafhankelijk wijkverpleegkundige (de zgn. S1) kijkt mee met social work naar wat nodig is, maar m.i. dient de aanpak preventief te starten bij welzijnswerk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.