Details
Info
Meld u aan en leer efficiënt inspelen op dé 7 actuele zorgmanagement-onderwerpen.Datum & Locatie
Vanaf 3 maart 2025
Nyenrode Business Universiteit
Straatweg 25
3621 BG Breukelen
Tarieven
- Investering
- € 2999,-
Over
De zorg verandert. Ontwikkelt u mee?
Onze collegereeks “Management in de zorg” biedt u de mogelijkheid om snel inzicht te krijgen in wat er zich afspeelt in het dynamische zorglandschap.
In welke situatie uw organisatie zich ook bevindt: strategische creativiteit, ondernemerschap, innovatiekracht en financiële wendbaarheid zijn onmisbare ingrediënten om toekomstbestendig te blijven. Die handvatten krijgt u in deze, volledig op de gezondheidszorg gerichte collegereeks Management in de zorg .
Met online voorbereidingstracks, colleges van topsprekers, actuele praktijkvoorbeelden en in interactie met andere zorgprofessionals vanuit de breedte van de zorg, doet u belangrijke kennis en vaardigheden op.
De collegereeks bestaat uit 7 online tracks en 7 live collegedagen op 3,10,17,24,31 maart & 7,14 april 2025, te Breukelen. De online tracks kunt u in uw eigen tijd doorlopen ter voorbereiding op de dagen waarin we live samenkomen op Nyenrode.
In de 7 online tracks zijn verschillende opdrachten ingebouwd. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de colleges, adviseren we deze tracks steeds tijdig te doorlopen en de bijbehorende opdrachten van te voren te maken. Op deze manier kunnen de docenten uw input uit de opdrachten zoveel mogelijk verwerken en meenemen in de colleges.
Wat leert u?
De thema’s in deze collegereeks:
- Strategie en digitale transformatie in de zorg | Een nieuw tijdperk
- Dynamiek van het zorglandschap | Welke krachtenvelden spelen er?
- Kwaliteit en Passende Zorg | Hoe behouden we kwaliteit en kosten in evenwicht?
- Netwerkzorg | Anders organiseren van de zorg
- Leiderschap in de zorg | Minder personeel, toch bevlogen blijven en behouden
- Financieel management in de zorg | Aan welke knoppen kan ik draaien?
- Innoveren in de zorg | Waar begin je? Hoe krijg je ze mee?
Interview alumna
Ontdek de ervaring van alumna Caroline Vercouteren, manager bij Zorggroep Krimpen, met de Collegereeks Management in de zorg
Programma
We bevinden ons momenteel aan de vooravond van een maatschappelijke revolutie, waarin de regels opnieuw worden bepaald en de maatschappij opnieuw wordt ingericht. Verschillende technologieën liggen hieraan ten grondslag. Deze technologieën zorgen voor grote veranderingen in alle onderdelen van de economie en de maatschappij: sectoren transformeren, er ontstaan nieuwe business modellen, en nieuwe spelers komen en gaan.
Prof. dr. Bob de Wit schetst deze maatschappelijke trends en ontwikkelingen en plaatst ze in een historische context. Vervolgens wordt gekeken naar de impact hiervan op de verschillende industrieën, waaronder de gezondheidszorg: veranderingen in de gezondheidszorg plaatsen beslissers en beleidsmakers voor grote uitdagingen. Nieuwe businessmodellen en toenemende eisen van de clientèle, zowel in de vorm van een grotere vraag als een hoger niveau van de dienstverlening, zetten veel instellingen onder druk. Organisaties moeten opnieuw naar zichzelf kijken en zich afvragen of de toegevoegde waarde die ze vandaag de dag leveren nog relevant is in de toekomst.
Bob de Wit benadrukt in zijn college het belang van visie en strategie in het digitale tijdperk en maakt samen met de deelnemers een vertaling van de maatschappelijke ontwikkelingen naar de organisatie: welke mogelijkheden bieden zich aan? Het college is confronterend, maar draagt bij aan het loskoppelen van de “waan van de dag”. Deelnemers zullen geïnspireerd raken om verder in de toekomst en buiten de bestaande kaders na te denken.
Toen in 2006 het nieuwe stelsel werd geïntroduceerd was het uitgangspunt dat betaalbare, kwalitatieve en toegankelijke zorg alleen gerealiseerd kon worden als zorgpartijen met elkaar een gezonde concurrentie voerde. Hierdoor zou een prikkel ontstaan waardoor deze doelstellingen uitvoerbaar werden. Nu 17 jaar verder zijn deze drie uitgangspunten nog actueler geworden en neemt de druk vanuit beleid door VWS, NZA, of het zorginstituut steeds meer toe. De grote uitdagingen van deze tijd zijn niet zozeer het stelsel als wel de mogelijkheid tot implementatie van alle beleidslijnen en veranderingen.
We gaan een reis met u aan waar u wordt uitgedaagd om in die complexiteit kansen en mogelijkheden te ontdekken.
- We bekijken de mogelijkheden vanuit het perspectief van het ministerie van VWS. Wat is de wensen en hoe willen ze deze realiseren?
- Vanuit de zorginkoop door ZN. Hoe betaalbaar is de zorg en hoe gaat men om met schaarste verdeling van gelden voor verschillende ziektes?
- Vanuit de innovatiesturing door zorgverzekeraars. Wat is innovatie en hoe stuurt men hierop? Hoe ondersteunen transitiegelden innovaties?
Personen die hulpbehoevend zijn en hier (intensieve) zorg en ondersteuning voor nodig hebben, maken vaak gebruik van een breed scala aan zorg- en hulpverleners; van specialisten in het ziekenhuis en huisartsenzorg tot mantelzorg, fysiotherapie, een diëtist, geestelijke gezondheidszorg, huishoudelijke hulp, thuiszorg, vrijwilligers en meer.
Al deze zorgverleners vormen samen het zorgnetwerk van de hulpbehoevende. Door de patiënt wordt gebruik gemaakt van een (groot) netwerk van verschillende zorgverleners: netwerkzorg.
Hoe kan netwerkzorg goed worden geregeld, zodat de patiënt er optimaal van kan profiteren en het de kwaliteit van zorg verbetert?
In dit college leer je:
- Waarom netwerkzorg?
- Internationale goodpractices van effectieve netwerkzorg
- Wat zijn de succesfactoren van netwerkzorg
Zorgprofessionals staan onder grote druk en ervaren verlies van eigenaarschap over hun vak. Patiënten willen niet langer behandeld worden als een gemiddelde uit een onderzoeksgroep. En de onhoudbaar stijgende zorgkosten zijn algemeen bekend, maar niet minder verontrustend. Kremer vindt dat we kwaliteit van zorg niet langer als een statisch en objectief gegeven moeten beschouwen. De zorg is gebaat bij een nieuwe definitie van kwaliteit, waarin de lerende praktijk centraal staat en de uitkomsten gerechtvaardigde verschillen laten zien. Om ruimte te geven aan samen leren en verbeteren, zal ook de governance zich op dat leren moeten richten en niet zozeer op de uitkomsten.
Sturen op financiële kengetallen en ratio’s
Organisaties in de zorgsector manifesteren zich in toenemende mate op (internationale) kapitaalmarkten. Daarom is het belangrijk te begrijpen wat de taal is die financiers spreken en waar financiers naar kijken bij het beoordelen van investerings- en financieringsproposities. Hoe vertaalt u de business case naar een case die te financieren is.
Dit college gaat in op:
- het begrijpen en beoordelen van de belangrijkste financiële overzichten; balans en resultatenrekening
- de cashflow- en ratioanalyse van organisaties in de zorg
- aan de hand van praktijkcases gaat u werken met de belangrijkste financiële kengetallen
Wanneer de druk toeneemt is het essentieel om je bezig te houden met je kerntaak: Je organisatie of team draaiende houden.
Niet alleen de toekomst van werknemers, maar ook de gezondheid van je organisatie staat op het spel.
Als (psychologische) veiligheid en resultaten lastig worden moet je als leidinggevende ander leiding geven; rust bewaren en voor continuïteit zorgen.
Naast korte termijn handelen is een (middel)lange termijnstrategie van groot belang.
Om te zorgen voor de juiste energie en bevlogenheid binnen je team, is de mate van ‘mindsetverandering’ cruciaal. Bas Kodden geeft u tijdens dit college handvatten om onder druk succesvol leiding te kunnen geven aan uzelf en uw mensen. En te zorgen voor eigenaarschap en verbondenheid.
Innoveren klinkt snel en trendy, maar met innovaties echt transformeren is nog niet zo eenvoudig. In het complexe zorglandschap zijn er vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden, die ook nog steeds veranderen. Er is geen one-size-fits-all aanpak, het is gewoon door-modderen met elkaar in de dagelijkse praktijk
Prof. dr. Anne Marie Weggelaar leert u op drie niveaus naar innovatie kijken: organisatorisch, technologisch en sociaal.
In het college leert u:
- Wat de basis bestandsdelen zijn van een innovatie
- Vooruit te komen bij innovatieprocessen die vastzitten
- Hoe u ruimte creëert om te experimenteren
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Prof. dr. Bob de Wit
Prof. dr. Jan Kremer
Bas van der Mierden
Prof. dr. mr. Bas Kodden
Dr. Pim Valentijn
Sander Oude Luttikhuis
Prof. dr. Anne Marie Weggelaar
Reviews
'Ik was op zoek naar informatie die goed aansloot bij het vakgebied waarin ik werkzaam ben. In mijn geval een huisartsenorganisatie, waarbij ik dagelijks te maken heb met de onderwerpen die in deze collegereeks aan bod kwamen. Mijn voornaamste doel was om bijgepraat te worden over de actuele ontwikkelingen en om te leren van de ervaringen van anderen. De colleges waren stuk voor stuk erg interessant en bijzonder goed gefaciliteerd. De sprekers zijn inspirerend en bieden toepasselijke voorbeelden. Ook was er voldoende interactie, waardoor colleges levendig waren en cursisten elkaar konden aanvullen met relevante informatie en ervaringen. Ik ben heel veel wijzer geworden en ga de opgedane kennis de komende tijd in de praktijk brengen. Ik raad de collegereeks ten zeerste aan!'
‘Ik heb met veel plezier de collegereeks gevolgd. Een van de weinige colleges waar je nieuwe kennis opdoet!’
‘Alle colleges bij elkaar geven weer voldoende inspiratie om na te denken over alle veranderingen die op ons af komen in de zorg.’
‘Ik vond het een leerzame inhoudelijke reeks waaruit ik het geleerde zeker mee neem in mijn dagelijkse werk.’
Praktisch
Datum & Locatie
Datum
De colleges vinden plaats op de maandagen 3,10,17,24,31 maart, 7,14 april 2025. De reeks is ontwikkeld om te kunnen volgen naast een drukke baan. Tijden zijn filevrij geprogrammeerd.
Tijden
15.00 uur – ontvangst
15.30 uur – aanvang college
17.00 uur – pauze (inclusief lichte maaltijd)
19.15 uur – afsluiting college
Locatie
Nyenrode Business Universiteit (routebeschrijving)
Straatweg 25
3621 BG Breukelen
Vooropleiding
De opleidingen van Zorgvisie Academy worden gegeven op Post HBO-niveau. U hoeft echter geen vooropleiding op HBO-niveau voltooid te hebben. U kunt het programma goed volgen als u opereert op HBO werk- en/of denkniveau. U kunt dit ook verkregen hebben door relevante werkervaring.
Wie nemen er deel?
De collegereeks Management in de zorg is bedoeld voor onder meer raad van bestuur, directie, managers, artsen en overige professionals werkzaam voor een cure- of care instelling en aan de zorg gelieerde organisaties als zorgverzekeraars, overheid en consultancy.
Investering
Investering 2999,-
- Inclusief: deelnamecertificaat
- Inclusief: maaltijden
Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
*exclusief btw
Accreditatie
- VSR: 21 punten
- Openbaar Apothekers: 21 punten
- Accreditatiebureau fysiotherapie: 21 punten
- ABAN accreditatie: In aanvraag
Heeft u andere andere accreditatie nodig? Vraag ons naar de mogelijkheden.
Certificaat
Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat van Zorgvisie Academy i.s.m. Nyenrode Business Universiteit.
Heeft u vragen over dit programma?
Heeft u vragen over de collegereeks Management in de zorg? Laat het ons weten. Programmamanager Joanne Bijleveld staat u graag persoonlijk te woord.
Joanne Bijleveld
Programmamanager
T: 030 – 638 37 11
E: joanne.bijleveld@bsl.nl
Contact
Bekijk ook
Bekijk het complete aanbod
Nieuwsgierig naar het complete aanbod van Zorgvisie Academy?
Bekijk alle programma’s hier.