Details
Aanmelden
Doe waardevolle kennis en contacten opAlgemeen
17 juni 2025
Kas
De Bleek 13
3447 GV Woerden
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 30)
- € 399
- Regulier tarief
- € 499
Over dit congres
De opwarming van de aarde versnelt zo blijkt uit recente onderzoeken. De impact op de natuur, gezondheid én gezondheidszorg zal niet gering zijn. Als gezondheidszorg zijn we niet alleen verantwoordelijk voor de gezondheid van de patiënt, maar ook van de planeet. Daarom is het noodzakelijk om de 7 procent CO2-uitstoot waar de sector verantwoordelijk voor is nu naar beneden te brengen.
Het is tijd voor concrete actie en om duurzaamheid en circulariteit topprioriteit te geven. Tijdens het congres Duurzame en circulaire zorg op 17 juni hoort u van koplopers de laatste inzichten en oplossingen op het gebied van de juridische, financiële, organisatorische en praktische uitdagingen en duurzame veranderingen binnen uw organisatie realiseert.
U krijgt onder meer antwoord op de meest gestelde vragen rondom duurzaamheid in de zorg:
- Hoe ver is de Nederlandse gezondheidszorg op het gebied van duurzaamheid?
- Hoe verankeren we duurzaamheid bij de medewerkers?
- Hoe stel je KPI’s op het gebied van duurzaamheid?
- Aan welke wet- en regelgeving moet er worden voldaan?
- Hoe ver zijn andere organisaties in de zorg en wat mijn organisatie hiervan leren?
Doe waardevolle contacten op
Het congres biedt tevens uitstekende netwerkmogelijkheden. U wordt van harte uitgenodigd om uw visie en ideeën met elkaar te delen. Meld u vandaag nog aan.
Programma
De opwarming van de aarde is in een stroomversnelling gekomen zo blijkt uit recente onderzoeken. De beste klimaatonderzoekers ter wereld geven aan dat zij verrast zijn door de snelheid van klimaatverandering en dat de wereld onbekend terrein betreedt. Het is tijd om ons serieus zorgen te maken. U hoort wat de effecten zijn op het klimaat, de gezondheid en de gezondheidszorg, op basis van de laatste inzichten, feiten en cijfers.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Programmamanager Duurzaamheid Marco Lagrand en bestuurder Jurgen Sernee van Noordwest Ziekenhuisgroep maken veel groene meters. Daarbij zijn de kernwoorden slim kopiëren, mandaat en duurzaamheid strategisch, tactisch en operationeel beleggen. Om groene initiatieven een boost te geven, werkt het Noord-Hollandse ziekenhuis sinds kort met een shared savings–constructie. Tijdens deze bijdrage hoort u over de organisatorische bottom-up en topdown aanpak, over de concrete verbeteracties en de financiering. Leer van deze koplopers die afgelopen zomer de VGZ innovatieprijs wonnen in de categorie duurzaamheid.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Eerder gaven brancheorganisaties aan dat zorginstellingen onevenredig geraakt worden en er een ongelijk speelveld ontstaat tussen zorg-bv’s enerzijds en stichtingen en verenigingen anderzijds als gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De bezwaren gaan vooral over de hoge kosten en de extra administratieve last die met de invoering van de CSRD gepaard gaan. Toch kan de CSRD ook als kans gezien worden, net als Ernst Klunder, bestuursvoorzitter van ’s Heeren Loo dat doet. Hoe ’s Heerenloo de doorvertaling maakt in de rapportages naar aandacht hebben voor de mens, het milieu en de maatschappij hoort van Ernst Klunder, voorzitter raad van bestuur van ’s Heeren Loo.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
In januari 2025 bepaalde de rechtbank dat de Staat meer maatregelen moet nemen om de neerslag van stikstof op de natuur te beperken. Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Kies uit diverse kennissessies.
1.1 8 eenvoudige en praktische tips om te verduurzamen
1.2 Praktische tips over actuele wetgeving
1.3 Duurzaamheid in de gehandicaptenzorg; zo krijg je iedereen mee
Na afloop van de kennissessies worden de belangrijkste inzichten gedeeld uit de diverse sessies.
Meer informatie volgt.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Lagere energiekosten, minder verspilling en een efficiëntere besteding van zorgtijd. Duurzaamheidsbeleid is volgens UMCG-bestuurder Paulina Snijders een festival van kansen. Dat is ook de reden dat zijn de CO2 deadline van 2050 naar 2035 haalde. De mindset is van ‘we doen wat er kan’ gegaan naar ‘we doen het duurzaam’. Daardoor ontving het UMCG ook als eerste Nederlandse UMC het SDG-predicaat. Hoe ze dit voor elkaar gekregen hebben en welke financiële kansen er nu daadwerkelijk gerealiseerd zijn hoort u van Paulina Snijders.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sponsoren
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij advies en beleid in de zorg. Deelnemers hebben onder meer de volgende functies: directie, raad van bestuur, raad van toezicht, adviseurs, consultants, hoofd en medewerkers financiën, hoofd en medewerkers financiële administratie, hoofd en medewerkers kwaliteit, hoofd en medewerker inkoop in de zorgsector.
Tarieven
- 399 | Vroegboektarief (1e 30)
- 499 | regulier tarief
Tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden.
Accreditatie
Specifieke accreditatie aanvragen?
Locatie
Kas
De Bleek 13
3447 GV Woerden (routebeschrijving)
Sponsor worden?
Deel uw expertise met de bezoekers van dit congres. Neem contact op met Mark van der Kooij (media adviseur) via: 06-42 20 42 31 of mark.vanderkooij@bsl.nl