Congres Zorg HOT Topics

Topsprekers over dé zorgtrends
Website700x250

Op het congres Zorg HOT Topics gaan topsprekers als Mark van Houdenhoven, Daan Dohmen en Machteld Huber in op dé zorgtrends en hoe u zich vandaag moet voorbereiden, zodat u morgen niet achter de feiten aan loopt.

Mensen worden ouder, zorgkosten rijzen de pan uit, schotten verdwijnen, technologische innovaties buitelen over elkaar heen en tegelijkertijd is de arbeidsmarkt krap en goed uitgerust zorgpersoneel schaars.

Hoe gaat u om met deze ontwikkelingen in de zorg? Wat betekenen de huidige trends voor uw kwaliteit, beleid, personeel en financiering? Welke keuzes maakt u en met welke innovatieve voorbeelden kunt u uw voordeel doen?​

Ruud 
Veltenaar
Wilfrid
Opheij
Daan 
Dohmen
Machteld
Huber
Mark van 
Houdenhoven
Zorginstellingen van de toekomst Kansrijke zorgnetwerken Keuzes in technologische zorginnovaties Preventieve zorg door positieve gezondheid Betaalbaarheid zorg organiseren

Deze onderwerpen en nog veel meer presenteren wij in één dag. U krijgt duiding, samenhang en praktijkvoorbeelden van de meest inspirerende trendwatchers, experts en koplopers uit de zorg.

Meld u vandaag nog aan en kom er in één dag achter of uw organisatie op het goede spoor zit!

09.00
Ontvangst en registratie
09.30
Lees meer Sluiten
Welke trends komen als een muur op de zorg af?

Spetterende opening van de dag. Hoe zien zorginstellingen er over 25 jaar uit en hoe kunnen we daar nú op anticiperen? 3 verschillende scenario’s en agenda voor de toekomst.
Dagvoorzitter en inspirational trendwatcher Ruud Veltenaar, bijz. hoogleraar Leiderschap & Innovatie aan IISBM (London) en (gast)docent aan o.a. Nyenrode Business Universiteit, MIT en UT

10.00
Lees meer Sluiten
Trend 1: kansrijke zorgnetwerken van de toekomst

Door de ontschotting in de zorg vervagen grenzen tussen domeinen en organisaties. We gaan van ‘healthcare naar homecare’. Welke allianties, zorgnetwerken en partnerships leiden tot moderne zorg? Wat is hierbij de meerwaarde van co-creatie en samenwerking over de schotten heen? Wat zijn condities die u kunt creëren om die zorgnetwerken met, voor en rond de zorgvrager en de mantelzorger kansrijker te maken? Hoe ontwikkelt u het vermogen om te verbinden?
Wilfrid Opheij, bestuursadviseur, Common Eye, en auteur managementboek “Leren samenwerken tussen organisaties”

10.45
Lees meer Sluiten
Interactieve Q&A: welke keuzes moet u maken?

‘Beter worden doe je thuis’ is een zorgvernieuwing van Stichting Dimence. Deze werkwijze zorgt ervoor dat een psychiatrisch patiënt niet altijd opgenomen hoeft te worden. De werkwijze vervangt de ziekenhuisopname en is altijd beschikbaar. ‘Beter worden doe je thuis’ was genomineerd voor de Zinnige Zorg Award 2017 van VGZ.

  • Welke keuzes maakt u en wat betekent dit voor uw strategie en beleid?
  • Waarom is samenwerken over schotten heen zo lastig?
  • Hoe maakt u het succesvol als instelling?

In gesprek met u en Sabien Raams, Directeur Bedrijfsvoering, GGZ-instelling Dimence

11.10
Ochtendbreak
11.40
Lees meer Sluiten
Trend 2: keuzes maken in technologische zorginnovaties

We zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om technologische ontwikkelingen. Wat brengt de toekomst aan hightech in de zorg? En wat zijn de ethische grenzen van zorgtechnologie? Maar laten we het eens omdraaien. Hoe kan technologie bijdragen aan duurzame diensten en hoe schetst u hiervoor de juiste voorwaarden? Welke technologie past bij uw type organisatie en wat betekent dat voor uw bedrijfsvoering?
Daan Dohmen, CEO FocusCura en Raadslid voor Volksgezondheid en Samenleving

12.25
Lees meer Sluiten
Interactieve Q&A: waar zet u op in?

De ThuismeetService van zorgorganisatie Sensire, zorginnovatiebedrijf FocusCura en het Slingeland ziekenhuis voorkomt 28 procent heropnames in het ziekenhuis onder mensen met COPD en hartfalen. Patiënten kunnen met de ThuismeetApp zelf hun metingen thuis verrichten, in plaats van naar het ziekenhuis te gaan.

  • Waar zet u op in en waarom?
  • Hoe kunt u nu gaan opschalen?
  • Hoe zorgt u voor de digitalisering van uw personeel?

In gesprek met u en Maarten van Rixtel, voorzitter Raad van Bestuur, Ouderenzorgorganisatie Sensire

12.50
Lunchbreak
13.50
Lees meer Sluiten
Trend 3: preventieve zorg en een nieuwe kijk op (positieve) gezondheid

Er is een verschuiving van kwaliteit van zorg naar kwaliteit van leven en meer focus voor veerkracht en gezondheid. Machteld Huber is de grondlegger van een nieuwe, meer mensgerichte kijk op gezondheid: het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Hoe kan deze positieve gezondheid uw zorgaanbod verbeteren? Hoe kan preventie in dit kader van een bedreiging een kans worden?
Machteld Huber, arts en onderzoeker, Institute for Positive Health

14.35
Lees meer Sluiten
Interactieve Q&A: wat betekent dit voor uw kwaliteit, beleid en financiering?

Sociaal Hospitaal loopt voor op het gebied van preventie op het laatste nippertje met als uitgangspunt positieve gezondheid

  • Welke keuzes maakt u en wat betekent dit voor kwaliteit, finance en beleid?
  • Welke organisatiestrategie verbindt de kansrijke ontwikkelingen?

In gesprek met u en Eelke Blokker, Sociaal Hospitaal, Gemeente Den Haag en zorgverzekeraar CZ

15.00
Middagbreak
15.20
Lees meer Sluiten
Trend 4: radicale organisatie- en financieringsvormen die de mens centraal stellen

Mensen worden ouder, mondiger en tegelijkertijd wordt u gedwongen geld te besparen. Hoe kunt u zorginnovaties zo organiseren dat u een antwoord heeft op deze trends? Mark van Houdenhoven heeft een heldere visie op waardebepaling van behandelingen en de financiering van innovatie door alle betrokkenen in en rond de zorg. Hij laat zien waarom er niet meer, maar juist minder geld naar de zorg zou moeten gaan en wat dit betekent voor uw organisatie.
Mark van Houdenhoven, Bijzonder Hoogleraar, Radboud Universiteit, bestuursvoorzitter St. Maartenskliniek en genomineerde Zorgmanager van het jaar 2018

16.00
Lees meer Sluiten
Interactieve Q&A: zit u op het goede spoor?

Interactieve Q&A

16.15
Lees meer Sluiten
Conclusies en prioriteiten door de dagvoorzitter

Hoe kunnen zorgnetwerken, technologische innovaties, positieve gezondheid en radicale organisatie- en financieringsvormen bijdragen aan ‘Zorg 5.0’? Waar begint u morgen mee binnen úw organisatie?
Dagvoorzitter en inspirational trendwatcher Ruud Veltenaar, bijz. hoogleraar Leiderschap & Innovatie aan IISBM (London) en (gast)docent aan o.a. Nyenrode Business Universiteit, MIT en UT

16.30
Napraat- en netwerkborrel

Daan Dohmen

Daan Dohmen is ondernemer en wetenschapper met een passie voor zorg. Deze passie ontstond tijdens zijn werk als assistent-verpleegkundige in de ouderenzorg en resulteerde in de oprichting van het internationale zorginnovatiebedrijf FocusCura. Na zijn Master Industrial Engineering met specialisatie Management of Medicine promoveerde Dohmen Cum Laude op implementatie van eHealth aan de Universiteit Twente. In 2015 werd hij benoemd als Lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving. Dit adviesorgaan adviseert het Kabinet en Staten Generaal gevraagd en ongevraagd over ontwikkelingen op het domein van zorg en samenleving. Daan Dohmen combineert ondernemerschap, wetenschap, kennis over gezondheidszorg met een ‘menselijke maat’ om zo unieke en innovatieve oplossingen te vinden waarmee kwetsbare mensen hun leven onafhankelijk en gelukkig zo lang mogelijk kunnen leven.

Ruud Veltenaar

Ruud Veltenaar studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de Columbia University in New York en International Business Management aan Harvard. Als internationaal trendwatcher en friskijker inspireert hij leiders, ondernemers, professionals en studenten over de hele wereld op een interactieve manier. Daarbij behandelt hij de belangrijkste trends en ontwikkelingen die een onvermijdelijke impact hebben op businessmodellen en bedrijfsvoering in verschillende sectoren, waaronder de zorg. Zijn combinatie van een heldere visie op de toekomst en concrete actiepunten is uniek, verfrissend en vooral bijzonder aanstekelijk en inspirerend. Naast het inspireren van mensen heeft Ruud succesvolle organisaties geleid en opgericht. Als bijzonder hoogleraar verzorgt Ruud Veltenaar met enige regelmaat colleges en lezingen bij diverse instanties in het binnen- en buitenland. Verder is Ruud columnist voor het Financieel Dagblad en is hij regelmatig te beluisteren bij NPO op Radio 1.

Machteld Huber

Machteld Huber is van oorsprong huisarts. Tijdens eigen ervaring met ziekte ontdekte ze dat haar herstel actief en positief kon beïnvloeden. Zij besloot meer aandacht te gaan richten op ‘gezondheidsbevordering’. Enerzijds werd zij onderzoeker, op het Louis Bolk Instituut in Driebergen, en anderzijds ging zij werken met ernstig beschadigde mensen. Zij ontwikkelde een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, dat zij uitwerkte tot het brede begrip ‘Positieve gezondheid’, waar zij in 2014 op promoveerde. Machteld Huber verovert met haar concept ‘Positieve Gezondheid’ de zorg en het sociale domein. Niet alleen steeds meer zorgprofessionals maar ook zorgverzekeraars (VGZ, CZ, Achmea en Menzis) en gemeenten omarmen deze nieuwe meer mensgerichte kijk op gezondheid.

Mark van Houdenhoven

Mark van Houdenhoven is sinds 2014 voorzitter Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek, een kliniek gespecialiseerd in houding en beweging. Hij is per 15 september 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. Sinds 2004 is Mark van Houdenhoven als bestuurder verbonden geweest aan diverse ziekenhuizen. Hij promoveerde in 2007 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het thema zorglogistieke bedrijfsvoering. Als bestuurder maakt hij zich sterk voor een innovatieve samenwerking met andere partners rondom de zorg voor de patiënt. Die samenwerking strekt zich uit van andere ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsen tot onder andere industriepartners die zijn betrokken bij de zorg. Mark van Houdenhoven is genomineerd voor de prijs van de Zorgmanager van het Jaar 2018. Zorgvisie over deze nominatie: “Van Houdenhoven heeft de positie van het ziekenhuis sterk verbeterd door partnerships aan te gaan met het bedrijfsleven en door nieuwe afspraken te maken met collega-ziekenhuizen. Het ondernemerschap in de organisatie is weer terug.”

Wilfrid Opheij

Wilfrid Opheij is bestuursadviseur, mede oprichter en partner van Common Eye, Samenwerken in allianties, ketens en netwerken. Hij schreef samen met Edwin Kaats het boek ‘Leren samenwerken tussen organisaties’, dat in 2013 werd verkozen tot Managementboek van het jaar. Hij wordt vaak gevraagd om een bijdrage te leveren aan samenwerkingsverbanden in de zorg en welzijn. Van regionale samenwerkingsinitiatieven tot samenwerking rond hoog complexe oncologie. Van landelijke koepels tot lokale initiatieven.  Hij promoveerde in 2008 in Tilburg op een proefschrift getiteld ‘Bestuurders zijn van betekenis, allianties en netwerken in bestuurlijk perspectief’. Hij is sinds 1987 organisatieadviseur. Samenwerken is nodig maar niet vanzelfsprekend. Wilfrid helpt bestuurders, managers en professionals die samenwerking betekenis, vorm en inhoud te geven. Daarbij gaat het niet alleen om de rationele en inhoudelijke overwegingen. Het gaat ook om de persoonlijke relaties en het recht doen aan de maatschappelijke, organisatie- en persoonlijke belangen. Wilfrid Opheij heeft goed zicht op wat netwerken kunnen betekenen in de zorg, nu en in de toekomst.

Eelke Blokker

Eelke Blokker is oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden. Hij heeft een voorliefde voor ongetemde problemen en publiek ondernemerschap. Zo zette hij een daklozenopvang op en startte hij een werkbedrijf voor het granieten bestand van de bijstand. Bij het Sociaal Hospitaal (een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Haag en zorgverzekeraar CZ) helpt hij om rust en perspectief te organiseren voor de vaak hectische levens van gezinnen met meerdere problemen. Op basis van zijn ervaringen ontwikkelt hij vervolgens methoden om de professional van de toekomst op te leiden. Daarnaast is Eelke Blokker continue op zoek naar alternatieve financieringsmodellen om nieuwe maatschappelijke organisaties te bekostigen, of bestaande organisaties op een nieuwe manier. Kern van die zoektocht is het tegengaan van perverse prikkels en publiek geld effectiever inzetten op wat werkt.

Sabien Raams

Sabien Raams is directeur bedrijfsvoering bij GGZ-organisatie Dimence waar zij sinds 2005 verschillende leidinggevende functies heeft bekleed, evenals de functie van psychotherapeut. Specialistische geestelijke gezondheidszorg betekent voor haar dat Dimence hoogwaardige behandeling biedt waarbij de patiënt (én zijn of haar familie) echt centraal staat. De afgelopen jaren heeft zij intensief gewerkt aan een nog actievere samenwerking met andere zorgaanbieders. Zij stimuleert medewerkers en zorgpartners om buiten de bestaande kaders te denken en merkt dat er dan heel veel mogelijk is, ook binnen de huidige financiering. Zij ziet goede ggz-zorg als een investering in de toekomst in plaats van als een kostenpost. Tijdens Zorg Hot Topics gaat zij in op hun concept van het thuis aanbieden van intensieve ggz, waarbij zij aanvullende afspraken hebben gemaakt met zorgpartners om op de grenzen van hun kunnen zo goed en zo passend mogelijk zorg te bieden.

Maarten van Rixtel

Maarten van Rixtel is bestuursvoorzitter bij Sensire, een integrale VVT-organisatie in de regio Achterhoek. Hij is een gepassioneerde bestuurder met een aantoonbare ervaring in het formuleren van een innovatieve en toekomstgerichte zorgvisie en weet deze visie te vertalen in een aansprekende strategie en deze door te voeren in een zorgorganisatie. Zijn passie komt voort uit de overtuiging dat een organisatie alleen dan noodzakelijk is als deze gebruikt wordt om de professionele relatie tussen klant en medewerker duurzaam vorm te geven, het liefst in een vorm van co-creatie. Volgens Maarten van Rixtel dient de organisatie daarmee ten alle tijden ten dienste te staan voor klant en medewerker en van onderop opgebouwd te worden. En in de opbouw en ondersteuning van deze relatie dient steeds gezocht te worden naar de vraag wat de klant nu daadwerkelijk bezighoudt. Vanuit dit verlangen moet conceptontwikkeling en innovatie volgens hem een fundamenteel onderdeel te zijn van de organisatieontwikkeling.

Tijdens het congres Zorg HOT Topics 2018 ontmoet u onder meer bestuurders en beslissers vanuit de volgende organisaties:

AAG
Abbvie
ABC-Zorgcomfort
ABN AMRO Healthcare
Acute Zorgregio Oost Radboudumc
Adviestalent
Alrijne Zorggroep
Ambulancezorg Nederland
AMC
Assist
Azora
Benu Apotheek Arcus
Careyn
Carintreggeland
Cheriette Askamp
ChipSoft
CQ Procesmanagement
D&A; medical group B.V.
De Posten
De Rotterdamse Zorg
Deltion College
deRotterdamsezorg
Dienst Justitiele inrichtingen
Dienst van het Koninklijk Huis
Dimence
Dr.H.E. Oduber Hospitaal
Elaa (eerstelijn amsterdam en almere)
Emeritor Procurement Services
Florence
FWG Progressional People
Gelre Ziekenhuizen
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Breda
Gemeente Utrecht
GGz Centraal
GGzE
Groenhuysen
Groot Hoogwaak
Havenpolikliniek
HKN Huisartsen
Hogeschool Arnhem Nijmegen
Incluzio
Ipse de Bruggen
Joinuz
Kennedy Van der Laan
KienhuisHoving N.V.
Koning Willem I College
Koninklijke Visio
Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen
MCL BV
Meander Groep Zuid Limburg
Medrie
Menzis
MET ggz
Nautus B.V.
Nederlands Huisartsen Genootschap
Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
Nederlandse Zorgautoriteit
Noorderbreedte
NWZ Noorwest Ziekenhuisgroep
OLVG
Oordverbind
Orikami Data Science for Health
P5COM
Patyna
Pharmapartners / HI-Systems
Pluryn
ProExc
Reos
RIBWAVV
Rijndam Revalidatie
’s Heeren Loo
Saxion
St. Anna Zorggroep
Steunpunt Mantelzorg Zuid
Stichting de Kern
Stichting Huisartsenpost Maastricht en Heuvelland
Stichting Interzorg Noord-Nederland
Stichting kanker.nl
Stichting Kwaliteit in Basis GGZ
Stichting Zuidwester
Stichting ZuidZorg
Tzorg
Vannel
Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen
Vilans
VIR e-Care Solutions B.V
Whyz
Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Woonzorgfelvoland
Zilveren Kruis
Zimmer Biomet Nederland B.V.
ZorgAccent
Zorggroep Solis
Zorgkoepel West-Friesland

Datum
Vrijdag 28 september 2018

Locatie
Van der Valk hotel
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal (routebeschrijving)

Tarieven
€ 399,- per persoon (excl. btw) | Tarief

Doelgroep
Alle zorgbranches van VTT, gehandicaptenzorg, GGZ, ziekenhuizen, verzekeraars, beleidsmakers bij de overheid tot zorg en welzijn, gemeenten en sociaal domein.
Functies: directeuren en managers, afdelingshoofden, operationeel managers, kwaliteitsmanagers, raad van bestuur, raad van toezicht, secretarissen van raden van besturen, beleidsmanagers, ICT managers, HR managers, financieel managers, bedrijfsanalisten, medisch en verpleegkundig specialisten, juridisch medewerkers, adviseurs en overige geïnteresseerden.

Accreditatie
Vraag ons naar de accreditatie mogelijkheden. Het congres Zorg HOT Topics staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Klantenservice:
T: 030 – 6 38 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Portfoliomanager (inhoudelijke vragen)
Hellen Dankers
E: hellen.dankers@bsl.nl

Eventcoördinator (praktische vragen)
Manouk Mens
E: manouk.mens@bsl.nl

Annuleren
Een inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de opleidingsdatum, wordt een bedrag van € 50 wegens administratiekosten in rekening gebracht. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750 (excl. BTW) per persoon bedragen de administratiekosten € 250. De administratiekosten bedragen € 35 indien de kosten van de betreffende opleiding, cursus, workshop of training minder dan € 100 bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich in dat geval wel laten vervangen door een ander persoon.