Details
Aanmelden
Doe waardevolle kennis en contacten opAlgemeen
26 maart 2025
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 30)
- € 399
- Regulier tarief
- € 499
Over dit congres
De financiële verschillen tussen zorginstellingen worden steeds groter. Waar goed presterende organisaties verder verbeteren, zien zwakkere instellingen hun cijfers verslechteren door stijgende kosten voor energie en personeel. Investeringen in technologie en efficiëntie blijven achter, vooral in de ouderenzorg, ziekenhuizen, GGZ en jeugdzorg.
Welke ruimte is er bij de zorgcontractering om de financiële posities te verbeteren?
Wat zijn aandachtspunten bij de financiële afspraken bij integrale samenwerkingen? En mocht uw zorgorganisatie rode cijfers schrijven? Wat kan de afdeling zorgverkoop dan doen om weer in het groen te komen? Tijdens de Dag van de Zorginkoop 2025 hoort u de laatste ontwikkelingen praktijk en politiek.
Naast een goed gevuld plenair programma kiest u in de middag uw eigen sessies.
Op het programma:
- Inzicht in de alternatieve vormen van zorgcontractering
- Welke vier bekostigingsmodellen werken wanneer?
- Lessen over domein overstijgende bekostiging
- Synchroniseren en optimaliseren van de in- en verkoopprocessen
- Praktijksessies verdeeld over de pijlers Zwv, Wlz, GGZ en samenwerking over stelsels heen
Doe waardevolle contacten op
Het congres biedt tevens uitstekende netwerkmogelijkheden. U wordt van harte uitgenodigd om uw visie en ideeën met elkaar te delen. Meld u vandaag nog aan.
Programma
Voor toekomstbestendige zorg zijn nieuwe vormen van samenwerking onmisbaar. Dit betekent ook dat de regelgeving en bekostiging hiervoor ruimte moet bieden. Wat zijn de mogelijkheden die de NZa te bieden heeft? Op welke manier zouden de doelen uit het IZA vertaald moeten worden naar de zorgcontractering? Op welke manier wordt thuismonitoring over de sectoren heen gefaciliteerd? Wat is de visie van de NZa voor de korte en de lange termijn?
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
De huidige bekostiging sluit vaak niet aan bij de principes van passende zorg. Het moet anders, maar hoe? Gezondheidswetenschapper Daniëlle Cattel onderzoekt innovatieve bekostigingsmodellen. In deze interactieve sessie deelt zij de nieuwste inzichten uit onderzoek naar de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van deze modellen. Wat houden de verschillende modellen precies in? Hoe vergaat het Nederlandse initiatieven? En wat kunnen we daarvan leren?
In het Maasstad Ziekenhuis zijn ze afgestapt van de bekostiging per behandeling. In het ‘Waardegedreven Zorgcontract 3.0’ met Zilveren Kruis, dat drie jaar geldt, ligt de focus op waardegedreven zorg met zes doelen: marktaandeel, toegankelijkheid, kwaliteit, doelmatigheid, duurzaamheid en financierbaarheid. Hoe het ziekenhuis en de verzekeraar gezamenlijk hierin optrekken, en hoe dit het ziekenhuis de ruimte geeft om echt passende zorg te bieden, staat centraal in deze bijdrage.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Kies uit diverse kennissessies.
1.1 Coalitie van Zorg naar gewoon leven: zo ziet de financiële samenwerking eruit binnen de WLZ
1.2 Passende Zorg in het ETZ: de successen en uitdagingen van IC zonder Muren
1.3 Hoe inkoop kan bijdragen aan emancipatie versus hospitalisatie
1.4 Actualiteiten aanbestedingsrecht sociaal domein
Sessies worden de komende tijd aangevuld.
Kies uit diverse kennissessies:
2.1 Hoe kan die nieuwe bekostiging van de wijkverpleging eruitzien?
2.2 Samenwerken in de wijk en Samen Indiceren; hoe werken de financieringsstromen?
2.3 Innovatieve zorgverkoop in de gehandicaptenzorg
Sessies worden de komende tijd aangevuld.
Het Integraal Zorgakkoord richt zich op het toegankelijk, betaalbaar en toekomstbestendig houden van de zorg. Kostenbeheersing speelt daarbij een belangrijke rol. Maar nog meer zou het moeten gaan over de verdeling van de beschikbare middelen. Welke rol kan zorginkoop daarbij spelen? En hoe zou de balans tussen samenwerking en concurrentie er uit moeten zien? En wat betekent zorginkoop door verzekeraars voor verschillende soorten ziekenhuizen zoals umc’s en streekziekenhuizen?
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sessies
Al meer dan tien jaar staat de bekostiging voor wijkverpleging ter discussie. Inmiddels is het tijd om op een nieuwe manier te kijken naar oude dilemma’s. De alternatieve route naar een nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging bouwt voort op bestaande data en eenheden. De bouwstenen zijn onder meer het integrale tarief, zorgzwaarte, standaardisatie en het monitoren van verschillende uitkomsten bij doelgroepen als mensen met dementie of terminaal palliatieve zorg. Gezondheidswetenschapper Nicole Koster legt uit hoe de bekostiging die gebaseerd is op de integrale prestatie ‘wijkverpleging’ en het integrale tarief in elkaar steekt. Deze methodiek sluit aan bij het transitieplan De ‘buurt als ecosysteem’ van de Alliantie voor wijkverpleging.
Zilveren Kruis Zorgkantoor is met 5 partner zorgaanbieders een unieke samenwerking gestart. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen met passende zorg- en aandacht voor welzijn van zorgaanbieders is het doel. Wat houdt de samenwerking exact in? Op welke manier ziet de financiële samenwerking er precies uit? Welke rol speelt het Zorgkantoor hierbij en hoe lopen de lijnen met de zorgverzekeraars?
Door een verbeterde ketensamenwerking in de wijk wordt de gezondheid en het welzijn in Twente versterkt en worden crisisopnames en onnodige (intensieve) zorg voor de oudere inwoner verminderd. Met een netwerk van professionals werken ze aan een soepelere en transparante doorstroom tussen financieringsstromen. Op welke manier past zorgorganisatie ZorgAccent binnen deze samenwerking? Op welke manier werken zij met de WLZ en WMO? U hoort de tips hoe zij de zorgverkoop binnen en buiten de samenwerkingsnetwerken georganiseerd hebben.
De houdbaarheid van onze verschillende zorgstelsels staat steeds meer onder druk; er is sprake van krappere budgettaire kaders, een krimpende arbeidsmarkt en een toenemende vraag naar zorg. Of is dat laatste een kwestie van perspectief? Wordt door inwoners die zich op enigerlei beperkt zien in zelfredzaamheid, immer om zorg gevraagd? Of vragen zij eigenlijk om een oplossing, die immer en alleen wordt aangeboden in verschillende zorgvormen? In dat laatste geval is het antwoord op het houdbaarheidsvraagstuk mogelijk simpeler dan we denken: als we minder zorg willen of kunnen betalen, dan moeten we minder zorg bestellen. En in plaats daarvan meer oplossingen uitvragen. Ruud Groot deelt aan de hand van zijn visie, kennis en praktijkervaringen, de kansrijkheid én de valkuilen achter waardegericht inkopen (functioneel specificeren) in verhouding tot productgericht inkopen (technisch specificeren). Na het volgen van deze sessie ben je geïnspireerd en toegerust met de nodige kennis en inzichten om met je counterpart (inkoper / verkoper) de dialoog aan te gaan over jullie je samenwerking zodanig kunnen insteken dat hij faciliterend is aan de bedoeling erachter: het emanciperen van inwoners richting volwaardige burgerparticipatie.
Passende Zorg is het actuele beleidsadagium om de kloof tussen stijgende zorgvraag en onder druk staand zorgaanbod te overbruggen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) uit Tilburg is sinds 2017 actief mee aan de slag met Passende Zorg. Graag nemen Elsbeth Taminiau en Marcel Vrijhoeven u mee in de ervaringen van het ETZ. Daarbij zal aan de hand van het initiatief IC zonder muren (ICZM) worden geïllustreerd dat er met de juiste randvoorwaarden mooie resultaten geboekt kunnen worden, maar ook dat deze mooie resultaten weer tot (nieuwe) financiële uitdagingen kunnen leiden.
Meer informatie volgt.
Meer informatie volgt.
Meer informatie volgt.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Karina Raaijmakers
Drs. Wouter Bos
Daniëlle Cattel
Nicole Koster
Sander Dekker
Sander Meijer
Linda van Tilburg
Marcel Vrijhoeven
Ruud Groot
Tiemen Meijer
Jesper Rijpma
U ontmoet
Op de Dag van zorginkoop ontmoet u onder meer bestuurders, beslissers en managers uit de volgende organisaties:
Aafje thuiszorg huizen zorghotels
ActiZ
AHZ
Allerzorg
Alrijne Zorggroep
Amgen
Archipel Zorggroep
Avoord
Azora
Bartimeus
BSL Media & Learning
Cardiologiecentra Nederland
Carintreggeland
Cicero Zorggroep
Cordaan
Daelzicht
De Raphaelstichting
De Waerden
De Zorgcirkel
Derks & Derks
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Erasmus School of Health Policy & Management
Frion
S’s Heeren Loo
Het Gezonde Net
HWW zorg
IJsselheem
Instituut Verbeeten
Leviaan
Lievegoed
Maasstad Ziekenhuis
MENT GGZ
Menzis
MRI Centrum
MSPS Groep
Mutatio Zorg Nederland
Nederlandse Vereniging van Diëtisten
Nederlandse zorgautoriteit (NZa)
Omring
Proctos Kliniek
Raphaelstichting
Revant
Rijnstate
RST Zorgverleners
Saxenburgh Medisch Centrum
SEIN
Siza
Skipr
Sportgeneeskunde Rotterdam
Stg Envida
Stichting Bartimeus Sonneheerdt
Stichting Beweging 3.0
Stichting Carinova Zorg
Stichting Cicero Zorggroep
Stichting Envida
Stichting GGZ Friesland
Stichting Groenhuysen
Stichting Interzorg Noord-Nederland
Stichting Laurens
Stichting LOOP
Stichting Magentazorg
Stichting Opella
Stichting Radar Maastricht
Stichting Yulius
Stichting Zonnewende
Stichting Zorgbeheer De Zellingen
STMG
Team Sportservice
Thuiszorg West Brabant
VECOZO
VIGO
Vivium Zorggroep
WLGroep
Zilveren Kruis
Zonnehuisgroep Amstelland
Zorg BC
ZorgAccent
Zorggroep Archipel
Zorggroep Drenthe
Zorggroep Oude en Nieuwe Land
ZorgSpectrum
Zorgvisie
Zuyderland Medisch Centrum
ZZG zorggroep
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij advies en beleid in de zorg. Deelnemers hebben onder meer de volgende functies: directie, raad van bestuur, raad van toezicht, adviseurs, consultants, hoofd en medewerkers financiën, hoofd en medewerkers financiële administratie, hoofd en medewerkers kwaliteit, hoofd en medewerker inkoop in de zorgsector.
Tarieven
- 399 | Vroegboektarief (1e 30)
- 499 | regulier tarief
Tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden.
Accreditatie
Specifieke accreditatie aanvragen?
Neem contact op met: robin.happel@bsl.nl
Locatie
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht (routebeschrijving)
Sponsor worden?
Deel uw expertise met de bezoekers van dit congres. Bekijk de sponsormogelijkheden of neem contact op met Mark van der Kooij (media adviseur) via: 06-42 20 42 31 of mark.vanderkooij@bsl.nl