Details
Inschrijving gesloten
U kunt zich niet langer inschrijven voor dit congres.Info
1 december 2023
09.30 – 16.30
Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Prijs
- Regulier tarief
- € 449
Over dit congres
Dilemma’s in de Wet zorg en dwang
In 2020 ging de Wet zorg en dwang (Wzd) in, toch worstelen nog veel zorgverleners met wettelijke regels en de grenzen tussen; wat is nog stimuleren, wat is gedwongen zorg en wat is verzet tegen de zorg. Deze en de overige uitdagingen rondom de Wzd staan een goede uitvoering in de weg. De wet is complex en in de praktijk soms niet uitvoerbaar. Ondanks dit alles staat het doel van de Wet zorg en dwang nog steeds als een huis: om mensen die met gedwongen zorg te maken krijgen goede rechtsbescherming te bieden. Maar hoe gaan we nu verder? Hoe zorgen we er met elkaar voor dat de kernwaarden uit de wet wél gerealiseerd kunnen worden? Op welke manier kan de Wzd goed in de haarvaten van organisaties opgenomen worden? En wat is de goede koers richting de toekomst?
Tijdens deze vijfde editie van het congres over de Wzd hoort u de laatste actualiteiten van onze experts en vanuit de zorg. Daarnaast krijgt u gelegenheid om uw eigen uitdagingen aan mede-deelnemers en experts voor te leggen en mee te denken aan de oplossingen.
Thema’s
- De Wet zorg en dwang; een update
- Handvatten uit de ambulante praktijk; Praktijktuin Salland
- Bestuurder aan het woord: Wzd in de gehandicapten- en jeugdzorg
- Casuïstiekbehandeling dilemma’s en oplossingen in de praktijk
Meld u vandaag nog aan en krijg in één dag antwoord op al uw vragen rondom de organisatorische consequenties van de Wet zorg en dwang.
Programma
Vrijdag 1 december 2023
De Wet zorg en dwang is nog een hele uitdaging voor een deel van de zorgorganisaties. Na de wetsevaluatie eind 2022 die behoorlijk kritisch was, is najaar 2023 een bestuurlijk akkoord te verwachten op een aantal praktische aanpassingen en wordt begin 2024 het traject naar een vernieuwde wet in gezet. Op welke manier kan de focus op het belang van de wet geborgd blijven? Wat zijn de actuele ontwikkelingen in het toepassen van de wet? Hoe gaan we verder? U hoort het van Jeroen Schumacher, programmamanager Zorg en dwang bij Vilans.
Elver levert zorg aan mensen met een beperking en wil bijdragen aan een gelukkiger bestaan. Daarbij hoort het streven naar afbouw van gedwongen zorg. Tijdens deze bijdrage hoort u onder andere:
- op welke manier de Wzd binnen deze organisatie wordt geborgd;
- in welke mate de cliënten betrokken zijn bij het beleid;
- op welke manier er wordt omgegaan met familie en mantelzorgers
- en op welke manier de bestuurder bijdraagt aan het beperken van onvrijwillige zorg
De toepassing van de Wzd in de ambulante setting zorgde voor heel wat hoofdbrekens bij zorgorganisaties. Er waren vele onduidelijkheden over rollen, samenwerkingen, financiering en communicatie. Om deze uitdagingen in de praktijk te tackelen werd, naast 5 andere, Praktijktuin Salland opgericht. Een heel breed multidisciplinair samenwerkingsverband. Tijdens deze bijdrage hoort u niet alleen over deze samenwerkingen, maar vooral ook over de inzet van het Ambulant Team Ouderen (ATO). Dit bestaat in de regio Deventer sinds een jaar en biedt huisartsen snelle consultatie van een specialist ouderengeneeskunde op indicatie aangevuld met een multidisciplinair team. Nieuw is hierbij een uitbreiding op indicatie met deskundigheid van buiten de V&V-sector. Zowel de psychiatrie, verslavingszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg als het Bijzondere Zorg team van de gemeente participeren hierin.
Aan de hand van vier situatiebeschrijvingen uit de praktijk wordt een plan van aanpak geschetst die grip geven op onvrijwillige zorg in ambulante setting.
De Wet zorg en dwang is nog steeds aan aanpassingen onderhevig. Dat maakt de wetgeving voor zorgorganisaties niet eenvoudiger, maar juist complexer.
Vooruitlopend op toekomstige wetswijzigingen zoeken zij alvast naar mazen in de wet om de toepassing van de wet eenvoudiger te maken.
Daarnaast bestaan er echter ook nog vele misverstanden over de wet, zoals bijvoorbeeld wat er allemaal wel en niet in de huisregels mag staan.
Tot slot gaat ze ook in op de gevolgen die aanpassingen en wijzigingen kunnen hebben op de doelstelling van de Wzd: het bevorderen van de rechten van kwetsbare clienten.
Brenda Frederiks, universitair docent gezondheidsrecht Amsterdam UMC, duidt dit voorbeeld én de overige juridische actualiteiten.
Tegen welke uitdagingen loopt u aan in de dagelijkse praktijk? Welk wiel bent u opnieuw aan het vinden? Zijn er rolverdelingen onduidelijk? Is het lastig om de samenwerking aan te gaan? Maak gebruik van elkaars kennis en expertise en kom tot gezamenlijke oplossingen. Tijdens deze intervisie-ronde heeft u de regie.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Thijs Melchior
Jeroen Schumacher
Brenda Frederiks
Chantal Bekker
Irma Harmelink
Piet-Hein Peeters
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is onder meer bedoeld voor directie, raad van bestuur, raad van toezicht, hoger management, managers bedrijfsvoering, beleidsmedewerkers/adviseurs, hoofd en medewerkers kwaliteit en veiligheid, inspectie, Research & Development, teammanagers, (diverse) medisch specialisten zoals specialist ouderenzorg, huis-, verpleeghuisartsen, artsen verstandelijk gehandicapten en, consultants/adviseurs, leden OR, promovendi, onderzoekers en overige geïnteresseerden binnen de branches: verpleging, verzorging, thuiszorg en gehandicaptenzorg.
Accreditatie
- ABAN – 5 punten
- Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals Scholing Algemeen – 5 punten
- Verpleegkundig Specialisten Register Scholing verpleegkundig specialisten – 5 punten
Het congres Dilemma’s in de Wet zorg en dwang staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.